Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (122)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdilo známé toť mé pravidlo, že žádný film zadarmo v kině není špatný (škoda, že jsem nenavštívil projekci Twilight, ta by byla dozajisté za *****). Tyto veskrze neznámé snímky diváka mnohdy více překvapí či potěší, než dlouho dobu dopředu avizované trháky (a pokud jste obdivovatelem severské tvorby, tak se vám tenhle islandský počin bude náramně zamlouvat). Předně by chtělo vyzdvihnout Baltasara, protože prvních třicet minut se do dějin kinematografie zapíše tím, že počet vykouřených cigaret je s postupující dobou téměř exponenciálního charakteru (křivka samotná obsahuje body rovnováhy pro vztah cigarety/čas). Určitě jsem v kinosále nebyl jediný, kdo přemýšlel nad tím, jak se v "inuitské vesnici" vzal úchvatný MUSTANG, zatímco kolem brázdily cesty na pohled neatraktivní rachotiny. The Deep mi taktéž poskytl informace ohledně toho, čím se v budoucnu definitivně živit nechci a nebudu. Zima jak v chlaďáku v Bille, vlny zběsile doráží na trup lodi, pach rybiny či TV o úhlopříčce 10' rozhodně není důvodem k tomu, abych byl mořským vlkem či pirátem. Zvuková aparatura výborně reprodukovala údery vln převalujících se přes palubu. Kapitán zahlásí: "Black Hawk Down" a je nejvyšší čas opustit beztak prázdnou palubu. Jediný přeživší plave prsa na paní starostovou a zároveň verbálně komunikuje s racky. Být šest hodin ve vodách o teplotě 3 stupně Celsia a následně zdolat několik kilometrů skrz lávové pole na boso si zaslouží respekt. Vsunuté záběry z masivní erupce byla fantastické - jejich autentičnost způsobila, že každý v sále se byť na mikrosekundu zachvěl. Každopádně vše, co se zjevilo poté už bylo buď nudné nebo nekorespondující s předešlým dějem. Jediným homogenním prvkem zůstal hlavní aktér, jež z nepochopitelného důvodu jel dělat opičku do města na Temži. 82% /Aero/ ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Byla jsem naprosto uchvácená drsnou přírodou, která kdyby ve filmu nebyla, mohli to tvůrci zabalit. Spolu ale s životem rybářů kdesi na islandském ostrově je z této filmové lahůdky vytvořen příběh, který sice svou silou nepředčí americké dramaťáky, ale každopádně má co nabídnout. Pocit, který vám film nabídne, je k nezplacení. Aneb, co byste udělali, kdybyste měli jeden den života navíc. Přemítání o téhle skutečnosti totiž vystačí na celý snímek. No a vůle žít, kterou hlavní hrdina má, stojí za opěvování. Povedené, klidné a naturalistické. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Óda na islandskou houževnatost a severský "příběh obyčejného člověka", který pokořil živly a limity těla. Ta evokace titulu kniha Borise Polevoje není zlomyslnost a ni cynismus, tulení muž Gulli jednoduše ve filmu funguje jako epický hrdina, který je zvláštně "zakulaceně celistvý". Hluboko je filmem s dramatem, ale bez konfliktu, filmem, který pro vědou nevysvětlený zázrak hledá vysvětlení v islandské odolnosti a schopnosti čelit nelítostným podmínkám. Natočené s citem pro kompozici, celkově neurážející, ale o čemkoli strhujícím nemůže být ani řeči - je to tlumená heroická poezie s neproniknutelným protagonistou, který ve schvíli životního vypětí promlouvá s racky jako postava hrdinského eposu. Kultivovaný film, který nemá čím říznout. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Hluboko je islandský film podle neuvěřitelných skutečností, kdy po ztroskotání lodi v Severním ledovém oceánu jeden člověk doplaval v nějakých 5 stupních a šesti hodinách v oceánu ke břehu, kde naprosto vychladlý ještě musel kráčet další dvě hodiny k nějaké civilizaci. Opravdu neuvěřitelný příběh, který Baltasar Kormákur pojal trochu Greengrassovsky, kdy jakékoliv emoce jsou potlačeny a snímek se zaměřuje pouze na přesnou a věrohodnou rekonstrukci událostí. Asi kdokoliv jiný by z toho dokázal udělat patos bez jakékoliv autentičnosti. Tohle se na tomto filmu cení. Bohužel ve výsledku je to takový nemastný neslaný film, kterému chybí jakákoliv katarze či lepší konec. Přestože by to mnohem lépe vyznělo jako dokument, musím říct, že jsem si film i vcelku užil. 6/10. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kromě nudného úvodu ten film utíká celkem rychle a dokáže zaujmout, jenže mu chybí síla. Síla, kterou by tenhle film vyvolat měl, ale prostě mu chybí. A v tom je hlavní problém a kvůli tomu z něj mám tak průměrný pocit. Přesto si myslím, že ten film měl na víc a hlavně jsem si myslel, že se to většinu času bude odehrávat v moři, kde se hlavní hrdina snaží sám v tom moři přežít, ale celkově tahle část zabrala jen 20 minut. A i tak to místy působí utahaně. Prostě jsem čekal, že to bude silnější, že mě to víc osloví, a ne, že to bude "jenom" průměrný film. Každopádně jestli je to fakt podle skutečné události (nejspíš je, ale já jsem po letech k filmům podle skutečné události pojal takový přístup, že ve skutečnosti jsou od reality daleko - třeba Paranormal Activity, že jo...), tak ten chlap musel/musí být ve skutečnosti tulení vílák, jinak si to nedokážu vysvětlit. 3* ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Film je inspirován skutečnou událostí. Jediný přeživší Guli spolupracoval s režisérem Baltasarem Kormákurem, avšak zhlédnutí filmu rezolutně odmítl. (chelseaman22)
  • Režisér Baltasar Kormákur uvažoval, že snímek natočí ve Španělsku, nakonec se ale pro věrohodnost rozhodl pro Island. (chelseaman22)
  • Účast brunetky ve filmu byla režisérem Baltasarem Kormákurem zdůvodněna tím, že v každém filmu musí být alespoň jedna žena. (chelseaman22)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama