Reklama

Reklama

Bazén

  • Francie La Piscine (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Alain Delon, Romy Schneiderová a bazén plný lásky, zášti a žárlivosti... Novinářka Marianne prožívá dovolenou v luxusní vile na pobřeží Středozemního moře s přítelem Jean-Paulem, neúspěšným spisovatelem, který nyní pracuje v reklamě. Vilu jim půjčili přátelé, kteří na léto odjeli do zahraničí. Marianne a Jean-Paul jsou spolu již přes dva roky a zdá se, a na první pohled je jejich vztah harmonický. Na neohlášenou návštěvu přijíždí Harry s osmnáctiletou dcerou Penelopou. Harry je úspěšný, modrooký krasavec, bývalý Mariannin milenec. Je přirozené, že se Jean-Paul neubrání žárlivosti. Napětí stoupá, zejména, když se Jean-Paul začne sbližovat s Penelopou. Ta mu otevřeně řekne, co si o něm její otec myslí: že je budižkničemu, který to nikdy nikam nedotáhne, že mu Marianne přenechal, když… Krásná letní atmosféra je pryč, je to návštěvou Harryho nebo si to Jean-Paul s Marianne nesou v sobě. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Poškrábej mě!" Tak zní poněkud choulostivá první věta celého filmu, při níž se svlečená Romy Schneider už nějakou tu chvíli plně oddává sexuálním hrátkám se svým partnerem u bazénu. Z dnešního pohledu možná nic tolik šokujícího a odvážného (povážeme-li navíc, že Delon byl navíc Schneiderové skutečným životním partnerem pár let před tím filmem). Přesto mne těch pár erotických scén v první polovině skoro vyrazilo dech, protože na oblíbenou francouzskou kriminálku 60. let s velkými hereckými hvězdami bych něco podobného nečekal. Nebudu zapírat, že na Rominu v celé své kráse se mi dívalo skutečně hezky, ale to bylo asi tak všechno, co mne výrazněji dlouhou dobu zaujalo. Skoro hodina a půl prázdného plácání se dvou až čtyř lidí u bazénu, letními radovánkami tu zcela obyčejnými, tu pro změnu erotickými se pak v poslední čtvrtině změnila na brilantní psychologické drama na pozadí závažného incidentu, do něhož se navíc mezi mileneckou dvojici skvělým způsobem vkládá i postava vyšetřujícího inspektora. Tak, rozumím tvůrcům, že rozjezd k takovým vypjatým okamžikům musí nějakou dobu trvat. Ale v tom případě bych prosil vedle vší té erotiky napětí i někde jinde a to ve věci hlubší psychologii postáv, kterou jsem po většinu času před zvratovým okamžikem poněkud postrádal. 60% ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Asi to neni pro každého zajímavý film, ale jsem ráda, že patřím k těm pár dobře vadným jedincům, kteří v něm spatřují cokoli, jenom ne průměrnost. Nevzpomínám si, kdy jsem v poslední době viděla film, ve kterém by se nic nedělo, vše pomalu a nevýrazně plynulo a zároveň to nic bylo tak fantasticky uhrančivé a famózně obsazené, že by mě to nenechalo takhle mocně dýchat. Po konci jsem byla unavena sluncem, lidmi a emocemi, a to jsem se na to dívala za deště a sama ve svém pokoji. Bohužel pro onu" jentak tak tak ale přece jen pátou hvězdu" jsem zjistila, že jsem unavená i stopáží, škoda, o deset minut méně by k perfektnosti stačilo. Jinak asi miluju Romy Schneider. ()

Reklama

Vironey 

všechny recenze uživatele

Tohle je film přesně podle mého gusta! Mrazivá atmosféra v letních vedrech, erotické dusno, brilantní herecké výkony a syrový příběh, který odhalí to nejšpinavější dno lidské psychiky. Nic pro milovníky akčních filmů a odpůrce vztahových dramat. Film plyne velmi pomalým tempem, jen se tak líně převaluje jako božská Romy Schneider u bazénu, občas po vás ostře mrskne pohledem jako Delon po Ronetovi a ke konci vás naprosto odzbrojí cynismem a chladností hlavních hrdinů. Jedinou pihou na kráse tohoto filmu je pro mě místy nestravitelná herecká křeč Jane Birkin a občas trochu zmatený střih. Jinak naprosto skvostný zážitek. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na Derayův film je možné nazírat z několika hledisek. Je to tak trochu horor, o poznání víc detektivka, ještě více klasický thriller, ale současně také dost přesvědčivě zpracovaná psychologizující studie čtyř charakterů ve svým způsobem mezní "ponorkové" situaci. Přepychové prostředí, do jehož kulisy je vlastně statický příběh zasazen, lze považovat za zdařilé mimikry postupně vystupujícího dramatického oblouku. Hororovému nádechu odpovídá pečlivý výběr herců, jimž již tehdy dominovali Delon a Schneidrová; pomyslná partie je v tomto čtverci vášní rozehrávána s jejich pomocí s až chladnou důrazností. Neméně zajímavý je mravní, "postmodernistický" posun námětu i scénáře v závěru příběhu. Odražení policisty se mění v obnovu jižjiž uzavřeného vztahu. Není sporu o tom, že použité mikroměřítko je patrně hlavním důvodem toho, že film stál za rekonstrukci a v tehdejší dobové módní vlně vytvořil osobitou kreaci, která si svou zajímavost zachovává i dnes, více než čtyřicet let od svého premiérového uvedení, svěžest a podnětnost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já prostě podobný typ filmu miluju. Miluju, když dramatickou scénu nezvýrazňuje hudba, ale jen pohledy očí. Samozřejmě na tohle je potřeba herecký extratřídy, ale to v případě Alaina Delona a Romy Schneider je samozřejmost. Navíc jsou to nejen mimořádní herci, ale i krásní lidi. Při pohledu na Delonovu postavu jsem rád, že jsme se sprchoval před filmem, protože vidět se po filmu....no, prostě nerad chytám mindrák těsně před spaním. Stejně obdivuju holky, když koukají na Delona a pak jdou a dají pusu tomu svýmu nedelonovi v křesle, s lahváčem v ruce. A Romy ? Jak by řekl kůň "pffrrrr". Herecký koncert a dusnou atmosféru nedělají jen herci, ale i vynikající práce Jacques Deraye, vzpomeňme třeba na Povídku o policajtovi, on prostě tohle umí dokonale. Jacques Deray by totiž i z dvouhodinovýho záběru na hovno, dokázal udělat drasťák. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (25)

  • Športové auto Maserati Ghibli je V8 a malo by mať 8 valcov. Harry (Maurice Ronet) však hovorí, že je to V8 so 4 valcami, keď sa snaží zapôsobiť na Jeana-Paula (Alain Delon) na konci svojej jazdy. (Arsenal83)
  • Když se režisér Jacques Deray radil s Alainem Delonem, kdo bude hrát roli Marianne, Delon naléhal, aby to byla právě Romy Schneider. Prohlásil, že chce, aby to byla jedině Romy a nikdo jiný. Nejprve byl producent a distributor proti, avšak nakonec se herci podřídili. (Monco)

Reklama

Reklama