Reklama

Reklama

Casanova, který má za sebou život plný dobrodružství, svodů, cestování a úspěchu, se chce vrátit domů, do Benátek. Jeho peněženka zeje prázdnotou. Zestárlý hrdina už žije pouze svou legendou a hrou v karty, v níž je až nebezpečně obratný. Jeho jediným společníkem je sluha Camille, jemuž pochopitelně už dávno dluží plat. Benátská republika odmítá Casanovovi vydat vstupní vízum. Musí se tedy toulat po jižní Francii a severní Itálii. Střídá hostince a jeho oblek chátrá. Rád přijme pozvání Olivia, jemuž kdysi prokázal službu, a který má teď konečně možnost mu jeho velkorysost oplatit. Na jeho zámku se Casanova setkává s Amélií, ženou, která ho po celý život miluje. Avšak svůdce se chystá na jednu ze svých posledních bitev, chce získat mladou, nevinnou Marcolinu, neteř Amélie.
Návrat Casanovy, který je volnou adaptací románu Arthura Schnitzlera, natočil režisér Edouard Niermans a dal tak příležitost k setkání postavy legendárního svůdce Casanovy s legendárním hercem Alainem Delonem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kostýmní filmy moc nemusím, především kvůli kostýmům – špatně snáším ty pánské šlechtické. Bílé punčošky a bílé paruky nespadají do kategorie „mé oblíbené afrodiziakum“ a bílý mejkap mě k smrti děsí. U Casanovy a jiných pseudohistorických záležitostí je to ale nutné (zlo), a nezbývá než to akceptovat - ale přesto… vadilo mi, co měl Delon na hlavě, protože takhle nevypadám ani já po ránu, a mátlo mě, co měla jeho postava v hlavě. Casanova totiž celý film nedělá nic jiného, než že vyznává lásku (k) nedobytné vyvolené a pak (u)spokojen odjíždí po jediné společné noci, kterou navíc získal podvodem a vydíráním. Miloval ji opravdu, nebo si jen myslel, že ji miloval, nebo jen předstíral, že ji miloval, anebo ji prostě miloval po svém…!? Ale abych jen nekritizovala, vyprávění má docela spád, první třetina je příjemně dynamická (Casanova v akci), druhá se musí, ale dá přežít (Casanova se zamiluje a fňuká, že ho jeho vyvolená nechce), a třetí je skvělá (Casanova nabere druhý dech a zas je tu starý dobrý drsný a suverénní Delon, jak jsme na něj zvyklí). Nejsvětlejším bodem jsou ale eskapády věrného Casanovova sluhy Camilla, kterému se naštěstí podařilo vtipně zaplnit hluchá místa této pohádky o věrné lásce až… k posteli. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

A tak skončil jeden Casanova. ALAIN DELON snad byl kdysi Casanova moderního věku, ale tady jaksi jeho filmové umění "vyšumělo". Když to porovnám s Casanovou, kterého zahral Marcello Mastroianni ve filmu "Noc ve Varennes", tak to je nebe a dudy. Přitom Mastroianni hrál též zestárlého Casanovu, ale to je lahůdka a ty vtipné dialogy !! Tento film s Delonem jsem protrpěla, nechápu, jak tohle mohlo dostat "Zlatou Palmu" a ačkoliv jej mám na DVD, tak nevím, zda se ještě někdy na něj podívám. ()

Reklama

dopita 

všechny recenze uživatele

Casanova už je starej a z formy a nedaří se mu zblbnout jednu místní intelektuálku. Ta mu pěkně od plic řekne, co si o něm myslí. Ovšem to by nebyl Casanova, aby ho to odradilo a do kalhotek se ji stejně dostane. Ovšem ne proto, že by zabodoval jako svůdník, ale jen díky pochybnému kšeftu. Z toho nikdo nevyjde jako vítěz. Asi to mělo mít ňákej dramatickej dopad... nemělo. Režisér to pojal dost nudně a hlavně film nijak negraduje, jen se tak nějak divně plahočí a pak je díkybohu konec. Alain Delon je mdlej až hanba, že je Casanova jsem mu neuvěřil ani na chvíli. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu již trochu archaický příběh proslulého svůdníka Casanovy v podání Alaina Delona, zchudlého a stárnoucího šlechtice, který je Velkou radou vyhoštěn z Itálie a doufá, že se bude moci jednou vrátit. Mezitím se náhodou setká se svým přítelem, kterému kdysi výrazně finančně pomohl a který jej pozve k sobě na zámek. Casanova rád pozvání přijímá a hned po příjezdu si všimne mladé neteře svého hostitele Marcoliny a rozhodne se jí svést. Ta ho však odmítá, což Casanovu nejen trápí, ale zjišťuje, že se do Marcoliny zamiloval. Marcolina dá přednost mladému důstojníkovi Lorenzovi, což je pro Casanovu těžká zpráva. Ve stejném čase přichází z Itálie dopis, že se Casanova bude moci vrátit pouze za předpokladu, že bude dělat udavače, což odmítne. Sžíravá touha po Marcolině ho vede k zoufalému činu. Když v kartách doslova oškube a zadluží důstojníka Lorenza, který se rázem ocitá na hraně chudoby, nabídne mu Casanova obchod - celou výhru výměnou za noc strávenou s Marcolinou. Lorenzo na obchod přistoupí… Tento žánr mi není zrovna blízký, na druhou stranu vidět hrát Delona takovou roli, po množství různých kriminálek, jsem si nemohl nechat ujít. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 6.2.1993, réžia slovenského znenia (STV Bratislava) = ŠTEFÁNIA GORDULIČOVÁ - TECHNICKÁ POZNÁMKA: V STV uvedené pri príležitosti Večera televízie CANAL+. Pred filmom bol, pri príležitosti jeho exkluzívneho slovenského TV uvedenia, aj rozhovor s Alainom Delonom. (30.3.2012) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Arthura Schnitzlera. (Terva)
  • Natáčení probíhalo také na zámku Mogéra v Montpellieru. (Terva)

Reklama

Reklama