Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1980. Před světovými médii se objevuje záhadný muž Max, který přináší světu dosud neznámé důkazy a dokumenty, týkající se plánovaného atentátu na velkou trojku, který se měl uskutečnit v Teheránu, roku 1943. Spolu s ním se objevuje vlna násilí a zločinu. Někdo nechce, aby se tyto skutečnosti dostaly na povrch. Někdo, kdo celou operaci naplánoval a po válce se vyhnul zaslouženému trestu za své četné zločiny. Spolu s ním se objevují agenti veteráni, stějně jako pamětníci z dávných dob, aby se po letech opět setkali a uzavřeli staré dluhy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Historik 

všechny recenze uživatele

Někdy je mi hvězdičkové hodnocení úzké. Tahle historka o nepovedeném atentátu a jeho dozvucích po pětatřiceti letech je tak na sedmdesát procent. Způsob vyprávění je docela rafinovaný, ale aby byl dostatečně působivý, potřeboval by dodat více dynamiky, místy to působí poněkud utahaně. Ale tady je třeba brát v úvahu, že je to starý film, dnes jsme zvyklí na poněkud svižnější styl. Co mě nejvíce iritovalo, byly ty jejich masky. To je pro sovětské filmy typické, třicetiletý herec hraje sedmdesátiletého a je tak nemožný, že je to až směšné. Tohle pak film docela shazuje. (Spravedlivě musím ale uznat, že Noodles v Tenkrát v Americe vypadá stejně, a tomu filmu jsem dal plný počet. Takže se musím ve své kritice trochu držet zpátky, abych byl objektivní.) Když jsem v titulcích viděl jméno Alaina Delona, čekal jsem, že bude hrát poněkud aktivnější roli, ale jeho přítomnost ve filmu je pouze dekorativní, Rusové si to odehrajou sami. Možná to mohlo být trochu kratší. Jinak celkem fajn, pokud na to máte chuť. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Převážně koprodukce Sovětského svazu a Francie, kdy na francouzskou kinematografii je to značně utahané a na tu sovětskou kupodivu krapet rychlé. Dvojdílná nevyrovnaná podivnost plná předlouhých dialogů a občasných archívních záběru, které vyznívají naprosto zbytečně. Na špionážní filmy v tomto duchu byli sovětští tvůrci vždy kabrňáci. Akce poskrovnu aby se neřeklo a jinak neustálé konverzace a promluvy vedoucí akorát tak k uspání diváka. Jediný výrazný tu je Alain Delon, u nějž to ale dělá hlavně světový věhlas. Snímek o snaze potrestání dávných zločinců z dob války přináší sice zajímavý příběh, ale naprosto nešťastně ztvárněný. Ale taková už sovětská kinematografie prostě byla. ()

Reklama

dusanmann

všechny recenze uživatele

Dávám 5. Strašně se mi ten film líbil. Videl jsem ho po 40 letech. Tehdy jsem ho jako děcko nepochopil. Teď taky ne. Kdo je kdo a proti komu. Pořad nový lidi a noví mrtví. Takovou schizu snad nejde vymyslet. Sjedu to ještě jednou. Třeba přijdu na to jaky poselství to má. Tři hodiny něčeho co nezanechá příběh ale pořád zajímavý. Delonova životní Vedlejší role. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller, v němž tajemný muž chce říct a dokumenty prokázat, jak to bylo v roce 1943 s jedním atentátem v Teheránu. Na tiskové konferenci se ho však někdo pokusí zabít, a tak začíná pátrání, kdo by ještě dnes (rozuměj v 80. letech minulého století) měl na podobných dokumentech a jejich zničení zájem. Ruským producentům a tvůrcům se podařilo angažovat mnohé zahraniční herce, i když slyšet Alaina Delona v ruském dabingu je poněkud komické. ()

quasar

všechny recenze uživatele

Nehodnotím, protože si z filmu pamatuji jen výstřel na schodišti zezadu do hlavy - nic víc. Bylo mi šestnáct a v osmdesátém šestém jsme na tom byli se školou v kině. Pro puberťáka to ale v tu dobu bylo něco extra a ještě místo školy! O rok později jsme byli na "Jdi a dívej se", což ve mě nechalo daleko hlubší stopy... ()

Zajímavosti (3)

  • OPERÁCIA SKOK DO DIAĽKY alebo DLHÝ SKOK- bolo kódové označenie neúspešného atentátu na predstaviteľov "veľkej trojky" Josifa Stalina, Winstona Churchila a Franklina Roosevelta v 1943 roku na Teheránej konferencii . Táto operácia bola schválená Adolfom Hitlerom v čele s Ernstom Kaltenbrunnerom. Agenti nemeckého Abwehru ( spravodajci) odhalili čas a miesto konania konferencie v polovici októbra 1943, po rozlúšťení amerického námorného kódu. Riadením operácie Kaltenbrunnerovej misie bol poverený Otto Skorzeny. Zároveň do akcie bol zapojený aj nemecký agent Elyesej Bazna ( albánec, známejší pod kódovým označením "Cicero"), ktorý vysielal kľúčové informácie z Ankary o konferencii. O jeho živote boli natočené ešte filmy 5 Fingers, Operation Cicero a jeden seriál "Five Fingers". (andykovac)
  • Snímek se zabývá pokusem o atentát na Churchilla, Stalina a Roosevelta během Teheránské konference v roce 1943. Teheránská konference byla vůbec prvním setkáním hlavních představitelů SSSR, USA a Velké Británie během druhé světové války. Setkání Stalina, Roosevelta a Churchilla (tzv. Velké trojky) se konalo 28. listopadu – 1. prosince 1943 v íránském hlavním městě Teheránu. Na tomto setkání byly projednávány otázky, které do značné míry rozhodly o poválečném osudu střední a východní Evropy. Této konferenci předcházela konference v Káhiře a následovala ji konference v Jaltě a ještě později v Postupimi. (Rosalinda)
  • Alain Delon v epizodní roli inspektora Focha dostal za necelé (první den bylo kvůli davům Delonových fanoušků na Elysejských polích filmování prakticky nemožné) čtyři dny natáčení více peněz, než sovětští herci v hlavních rolích. Jenže to bylo nakonec i jeho jméno, které stálo za kolosálním úspěchem této špionážky. V roce nasazení filmu do kin byla návštěvnost jen v SSSR 100 000 000 diváků. (chamonix)

Reklama

Reklama