Reklama

Reklama

Poslední útes 3D

(festivalový název)
  • Česko Poslední útes: Města pod hladinou 3D (festivalový název) (více)
Dokumentární / Krátkometrážní / Rodinný
USA / Kanada / Mexiko / Bahamy, 2012, 40 min

Obsahy(1)

Dokumenty s mořskou tematikou jsou divácky vděčné a oblíbené. Podmořský život je rozmanitý a obsahuje spoustu podnětů, na které se může kamera zaměřit. Ještě více vynikne, pokud je dokument natočen v 3D technologii. Živočišné druhy jsou téměř na dosah ruky. Lidé se rádi kochají krásami přírody. Zároveň jsou jejím největším znečišťovatelem. Korálové útesy patří k nejvíce ohroženým ekosystémům nejen oceánu, ale i světa. Poskytují ochranu rozličným organismům a tvoří s nimi svůj vlastní malý ekosystém. Útvary, které lze vidět i z vesmíru, mizí několikanásobně rychleji než deštné pralesy. Těm jsou korálové útesy podobné ve složitosti a bohatosti ekosystému. Polypy tvořící útesy se neustále množí a zvětšují útes zevnitř i z venku, jenže odumírání je rychlejší. Výrazné zbělení korálů je příznak odumření. Příčinou je vysoká teplota oceánu způsobená globálním oteplováním. Organismy opouštějí mrtvý korál a shánějí jiné útočiště. Úkryt hledají paradoxně i v různých troskách a vracích lodí na dně moře. Zásah do přírody je tak velký, že za několik desítek let se lidé mohou nechat unášet záběry vykácených pralesů a korálů bez života. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (3)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí dokument, který skrze nádherné snímky nabízí pohled na krásy korálových útesů, které jsou plné života a skrývají mnohá tajemství a živočichy rozličných tvarů a velikostí. Rovněž je zde kladen důraz na současný stav těchto na faunu a flóru bohatých ekosystémů, které jsou ohrožovány nejvyspělejším a nejnebezpečnějším živočišným druhem současnosti - a sice námi, lidmi. Zkrátka velice dobře natočený dokumentární film pyšnící se jak okázalým audiovizuálem tak smysluplným poselstvím (nejen) pro naší generaci. ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý film, který se bude líbit i lidem, kteří nemají rádi dokumenty a přírodu. Tak skvělé efekty vytvořené v IMAX 3D byly doslova dechberoucí. ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

Poslední útes a mé první 3D. Radovala jsem se jako děcko při vypouštění bublifuku. Zde však místo bublin koulely se medúzy a rybky plovaly do ksichtíku. Dokonce přišla i sprcha, ale všici zůstali sushi. Nakonec - děcka byla všudy kolkolem. Dopolední představení AFO pro školy a pár zbloudilců. To za našich let jsme akorát tak kalili ocel se soudružkami učitelkami... * Záběry krásné na svět živočišný zvláštní roztodivný uchvacující, však s velikým otazníkem, jak dlouho ještě? Oceán jako jedno obří smetiště pro člověka rozumového bez rozumu a soudnosti... Opičáci jedni nezodpovědní! ()

Reklama

Reklama