Reklama

Reklama

Dotěrný chlap

  • Francie L'Emmerdeur (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nájemný vrah Ralf Milan (Lino Ventura) má objednávku na zastřelení obviněného bývalého vysokého soudního úředníka, který se rozhodl promluvit před soudem. Precizně připravenou akci mu však začne narušovat dotěrný soused z vedlejšího hotelového pokoje Francois Pignon (Jacques Brel). Po neúspěšném pokusu se oběsit chce hotelový poslíček zavolat policii, což se Ralfu Milanovi vůbec nehodí, proto se rozhodne, že situaci vyřeší sám. Netuší však, že zbavit se dotěrného chlapa bude nad jeho síly. (borsalino)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (65)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ne, není to komedie, kde lidé zakopávají o vlastní nohy a chrlí vodopády hlášek, ale smála jsem se jako už dlouho ne. Lino Ventura: sveřepý zabiják a profesionál každým coulem. Jacques Brel: ufňukaný cesťák a zoufalec každým coulem. Chvílemi vypadá tak smutně a bezbranně, že by ho člověk vzal na byt a stravu, v příští minutě se ale změní v nesnesitelného otravu, kterého by vlastní matka utopila, co pronáší zádumčivé úvahy typu „ano... ženy každou chvíli někde porodí…“. :) Ventura ho vraždí pohledem v každém druhém záběru (i přes sluneční brýle), ale kupodivu to nerealizuje ani ve chvíli, kdy Brelův život visí doslova na… šňůře od záchodu. Říká se, že „někdy odejde jeden člověk, a celý život je prázdný“, ale pokud vám do života vstoupí François Pignon, nemusíte se bát. Neodejde nikdy. :) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Když se srazí drsný zabiják s pomateným bláznem, je z toho komedie jako vyšitá. Ne, že bych se nařechtal, ... to nééé, ale příjemné pokoukání na Venturu a Brela to každopádně bylo. Mladíci a mladice asi pohrdnou tímto titulem, ale pro vyzrálejší filmové diváky to může být příjemně strávený čas s filmem. Brelova dotěrnost hýbala i mou trpělivostí a člověk by pro tu protivnou dotěrnost jednoho cvoka fandil snad i vrahovi. :-)) Tato francouzská komedie je jednou ze vzpomínek, kdy to ještě naši evropští sousedé s těmi komediemi uměli. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Typicky scénář Francise Vebera s dvojicí "pomatený zoufalec a stoicky klidný drsňák", která si časem vymění role. Ale Dotěrného chlapa vidím jako jeden z těch slabších "buddy movies", protože hlavní dvojice není zdaleka tak sehraná jako později Pierre Richard a Gérard Dépardieu. Jacques Brel v titulní roli je tak neskutečně otravný, že na místě Lina Ventury bych ho odprásknul hned. :-) Remake spolehlivého Billyho Wildera Kamaráde, kamaráde! (USA 1981) je o něco lepší. 50% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem bláznivou komedii, ale ve výsledku jsem dostal spíše odlehčený thriller s komediálními prvky. Francis Veber se coby scénárista ještě rozcvičoval a ještě chvíli trvalo, než se z něho stal excelentní autor. Ale i tak těch 80ti minut ve společnosti Lina Ventury a Jacquese Brela vůbec nelituji. 60%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděno 14 měsíců po americké remakové verzi s Lemmonem a Matthauem, jež se tímto stala zbytečná. Příběh smolařského nájemného vraha není špatným filmem, ale cosi tomu dle Veberova žebříčku chybí. Výborný český dabing (Filmové studio Barrandov Dabing 1975, Martin Růžek, Eduard Cupák) to naopak slušně vylepšuje. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Epizodní roli muže, který prodává kávu a v jednu chvíli vezme do ruky desku Jacquese Brela, si zahrál režisér filmu Edouard Molinaro. (vesper001)
  • Lino Ventura už nechtěl hrát role gangsterů a zabijáků. Tuhle přijal, protože se jednalo o roli komickou. Navíc natáčel společně se svým dobrým přítelem Jacquesem Brelem. (Snorlax)
  • Ve scéně, kde Lino Ventura popíjí na čerpací stanici kávu, drží prodavač hudební album, na jehož obalu je fotografie Jacquese Brela. (Komiks)

Reklama

Reklama