Reklama

Reklama

Paul Lamiani má malou pařížskou restauraci, ženu a dítě a doufal, že svou minulost nechal již dávno za sebou. Jeho gangsterské období stačí francouzské tajné službě, aby ho v zájmu státu vydírala a donutila ho kontaktovat bývalého přítele Raymonda. A i když už Paul stojí na druhé straně, nechce svého přítele zradit. Do hry se vloží jiná gangsterská skupina a Paul se ocitá hned mezi několika mlýnskými kameny. A to chtěl jen žít svůj poklidný rodinný život... Staré dobré francouzské gangsterce vévodí Lino Ventura v poloze, jak ho známe z celé řady dalších filmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem samozřejmě rád, za každou možnost vidět cokoli ze starší doby s francouzské top herecké školy, v tomto případě s Linem Venturou a nechi působit nevděčně, ale . . První půlka mě přijde taková odbytější, nejsou tam dovysvětleny některé postavy a jejich jednání, jasně pak se to zazipuje, jenže není to v tomto případě úplně šťastný řešení, když je vce filmu postav jak nasráno. Něco jinýho, když se děj přesune do Normandie, to už byla Francie tak jak jí mám rád, kvalitní ve všech složkách. Lino samozřejmě miláček. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Netrpělivě jsem očekávala, zda uvidím tu šelmu, no... a viděla.. A byla to pecka.. Lino Ventura v parádní formě a role snad jemu přímo šitá na míru.. Polepšený gauner vlastní malou restauraci, v níž se svou půvabnou ženou společně pracují, živí se poctivě, má dva kouzelné prcky a mohla by to být idylka, kdyby mu do života nevstoupili tajní a nezačali ho vydírat. Následuje křivé obvinění, sehrané zatčení a rázem má život vzhůru nohama... Nadšeně chválím, jedná se o velmi zdařilý kousek, kterému nic nechybí, odsýpá ve svižném tempu, příběh mě vtáhl a nepustil, finále skvělé (čtyři muži se snaží odtrhnout Lina od delikventa, bomba). Bylo mi potěšením.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasická stará francúzska škola, ale ešte staršia než tá, na akú ste zvyknutí z farebných filmov. Pridanou honotou je to, že hlavný hrdina sa musí poriadne obracať, aby dokázal stáť takpovediac na oboch stranách a to bez prezradenia. No a do hry sa v konečnom dôsledku dostáva aj jeho rodina, aby to dostalo ešte ďalší náboj a Lino Ventura to mohol brať skutočne osobne. Príbeh ale nie je zase tak strhujúci, aby som mal chuť vidieť film niekedy znova. Pre najvernejších fanúšikov tohto herca a žánru z tejto doby ale môže ísť o dlho skrytý a náhle objavený klenot. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ze Šelmy mám určitě mnohem pozitivnější a serióznější dojem, než z Gorily. Příběh dobře šlape, má smysl i pozoruhodnou postavou s temnou minulostí a současně snahou v lepší život. Akci jsem zde vnímal jako velice dobře zvládnutou i v rovině uvěřitelnosti a celkově k snímku nemám žádné vážnější výhrady. Ale jako celek stále to není úplně ono, mnohem víc mi sedí filmy, které zdobil svým výkonem Lino Ventura až v nasledujících dvou dekádách. Je možné, že tak dobře napsaná a sehraná francouzská kriminálka z konce 50. let již v něčem zestárla? Zdá se, že už ano. Čtvrtou hvězdičku ale přidávám za netradiční obohacení gangsterského příběhu o rodinnou linku. Lino Ventura, byť nejednou představitel drsných mužů na špatné straně zákona, kdysi prohlásil: „Myslím, že všem svým hrdinům bych mohl bez uzardění stisknout ruku.“ Ventura totiž svůj výběr rolí už v počátcích hereckých kariéry hodně stavěl na postoji konkrétních postav k danému problému. No a zde je to právě hlavní bývalý gangster Paul Lamiani, který ve vypjatých chvílích svízelné situace koriguje svoje konání tak, aby v první řadě zachránil svého syna... a až na druhou kolej odsouvá své zakončení náročného kšeftu s tajnými dokumenty. A ono je to nakonec velmi osobitý rozměr celého příběhu. -------- ,,Co tady děláš? Neřekl jsem ti, abys zůstal v autě? Ty máš bejt dávno v posteli, a ne venku! Máma se bude zlobit." ;o) 70% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Co chcete špatného napsat k filmu z přelomu šedesátých let, v němž lidi mluví jako z přelomu šedesátých let..? Vejražka, Růžek, Besser, Langmiler a spousta dalších a vemte jed na to, že dokonale pasujících hlasů v kriminálce poctivého střihu. Moc se mi líbil způsob, jakým do toho Paula namočili, jak se dostal k svému kamarádovi do domu, i jak to pak pokračovalo v tzv. fázi "karta se ve zlé obrací", a konečně i finále na břehu kanálu, připomínajícího soutok Svratky se Svitavou :-) Noirek, jakých není mnoho. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama