Reklama

Reklama

VOD (1)

Paul Lamiani má malou pařížskou restauraci, ženu a dítě a doufal, že svou minulost nechal již dávno za sebou. Jeho gangsterské období stačí francouzské tajné službě, aby ho v zájmu státu vydírala a donutila ho kontaktovat bývalého přítele Raymonda. A i když už Paul stojí na druhé straně, nechce svého přítele zradit. Do hry se vloží jiná gangsterská skupina a Paul se ocitá hned mezi několika mlýnskými kameny. A to chtěl jen žít svůj poklidný rodinný život... Staré dobré francouzské gangsterce vévodí Lino Ventura v poloze, jak ho známe z celé řady dalších filmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ze Šelmy mám určitě mnohem pozitivnější a serióznější dojem, než z Gorily. Příběh dobře šlape, má smysl i pozoruhodnou postavou s temnou minulostí a současně snahou v lepší život. Akci jsem zde vnímal jako velice dobře zvládnutou i v rovině uvěřitelnosti a celkově k snímku nemám žádné vážnější výhrady. Ale jako celek stále to není úplně ono, mnohem víc mi sedí filmy, které zdobil svým výkonem Lino Ventura až v nasledujících dvou dekádách. Je možné, že tak dobře napsaná a sehraná francouzská kriminálka z konce 50. let již v něčem zestárla? Zdá se, že už ano. Čtvrtou hvězdičku ale přidávám za netradiční obohacení gangsterského příběhu o rodinnou linku. Lino Ventura, byť nejednou představitel drsných mužů na špatné straně zákona, kdysi prohlásil: „Myslím, že všem svým hrdinům bych mohl bez uzardění stisknout ruku.“ Ventura totiž svůj výběr rolí už v počátcích hereckých kariéry hodně stavěl na postoji konkrétních postav k danému problému. No a zde je to právě hlavní bývalý gangster Paul Lamiani, který ve vypjatých chvílích svízelné situace koriguje svoje konání tak, aby v první řadě zachránil svého syna... a až na druhou kolej odsouvá své zakončení náročného kšeftu s tajnými dokumenty. A ono je to nakonec velmi osobitý rozměr celého příběhu. -------- ,,Co tady děláš? Neřekl jsem ti, abys zůstal v autě? Ty máš bejt dávno v posteli, a ne venku! Máma se bude zlobit." ;o) 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Fajn, leč nijak převratná kriminálka s parádním Linem Venturou, který tady už je takový, jakého ho máme nejraději. Film je (možná překvapivě) celkem akční a jeho děj se nedá úplně dobře předvídat, což mi dělalo radost. Akorát si scénář mohl více vyhrát především s tajnou službou, která hlavního hrdinu proti jeho vůli poslala znovu do akce. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Prvním akčním filmem, v němž Lino Ventura hrál, bylo Zdraví vás gorila. V Šelmě na svobodě akční scény také nechybí, ale byť je tento snímek již z následujícího roku, nesklouzl do hlouposti právě v akčních scénách. Nemalou zásluhu na tom bude mít i režisér snímku Maurice Labro, který se na rozdíl od Bernarda Borderiera věnoval krimi a akčním filmům. V Šelmě na svobodě dostal Lino Ventura poprvé příležitost zahrát si hlavního hrdinu, který se dostává do svízelné situace. Již tehdy prokázal, že zahrát v psychologických dramatech umí. Vzhledem k datu vzniku hodně dobrý snímek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasická stará francúzska škola, ale ešte staršia než tá, na akú ste zvyknutí z farebných filmov. Pridanou honotou je to, že hlavný hrdina sa musí poriadne obracať, aby dokázal stáť takpovediac na oboch stranách a to bez prezradenia. No a do hry sa v konečnom dôsledku dostáva aj jeho rodina, aby to dostalo ešte ďalší náboj a Lino Ventura to mohol brať skutočne osobne. Príbeh ale nie je zase tak strhujúci, aby som mal chuť vidieť film niekedy znova. Pre najvernejších fanúšikov tohto herca a žánru z tejto doby ale môže ísť o dlho skrytý a náhle objavený klenot. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Francúzske (i niektoré talianske) kriminálky z druhej polovice 20. storočia sú vo filmovom svete pojmom. Oprávnene som zvedavý na každú, ktorú som zatiaľ nemal možnosť vidieť. A keď je v hlavnej a svojej prvej veľkej úlohe Lino Ventura, tak to môj záujem i očakávania primerane zvyšuje. Bohužiaľ výsledok je iba priemerný. Ventura demonštroval register výrazov a úderov, ktoré ho neskôr preslávili, scenárista príbeh zaľudnil a skomplikoval, a 60 rokov, ktoré uplynuli od nakrútenia väčšinu kladov zmazalo. Nie je to zlý, ale ani výnimočný film. Oplatí sa ho vidieť. Raz. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama