Reklama

Reklama

Svědek

  • Francie Garde à vue (více)
Z natáčení

Obsahy(1)

Jerome Martinaud je právníkem v malém francouzském městě. Těsně před silvestrem jsou ve městě nalezena těla dvou znásilněných a zavražděných dívek, důkazy – i když jen nepřímé – směřují k Martinaudovi. Vyšetřování vede jeho přítel, inspektor Gallien, a výslechy jsou dlouhé. Všechny indicie ukazují na Martinauda, ale jsou tu ještě svědecké výpovědi a jemné předivo vztahů, tajemství a křivd, které se stále více zaplétá... Film Svědek vychází z literární předlohy "Brainwash" od spisovatele Johna Wainwrighta, pro filmový scénář ji adaptoval režisér Claude Miller ve spolupráci s Michelem Audiardem. Příběh, odehrávající se na minimálním prostoru, je hereckým koncertem velkých osobností francouzského filmu Lina Ventury, Michela Serraulta a krásné Romy Schneiderové. Film měl ve Francii premiéru v září 1981 a v následujícím roce dominoval udílení cen francouzských Césarů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (153)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Minimalistická a velice slušně vygradovaná záležitost odehrávající se po většinu filmu v jedné kanceláři. Atmosféra houstne stejně tak jako napětí a nevraživost mezi dvěma hlavními aktéry. Zatím co doktor který si až do chvíle kdy mu dojde, že je v tom až po uši nic nepřipouští mi byl sympatický, tak policajt se projevil jako typický policajt co chce pachatele za každou cenu a pravda ho nezajímá. Škoda trochu slabšího středu filmu, ale za to luxusní finální rozuzlení si to ty čtyři hvězdy určitě zaslouží.70% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Hnací silou děje je především střetnutí dvou silných hereckých jedinců Lino Ventury a Michela Serraulta. Při celém tom vyšetřovacím procesu je opravdu požitek je sledovat. Něco málo o obsahu, ať je to ale jak chce, v žádném případě k filmu nelze přistupovat jako ke klasické detektivce. I když detektivní vlastnosti má, když už se zdá, že je řešení na dosah, je všechno jinak. Buď jak buď, je to spíše psychologická záležitost verbálních projevů a řeči těla. A kulisa provazců krůpějí deště, jenž bije do oken silvestrovské noci, výborně dotváří již trochu napínavou, ale posmutnělou atmosféru celého filmu. A moje doporučení, rozhodně ano, kdo má rád francouzské filmy. Filmový kousek, jenž nelze nevidět. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla trefa do černého, minimalistický snímek přesně tak, jak to mám ráda, na malém prostoru rozehrané psychologické drama jako řemen, výborné herecké obsazení - Lino Ventura v roli vyšetřovatele vražd dvou malých děvčátek, Michel Serrault původně svědek, následně obviněný a půvabná Romy Schneider v roli manželky, která fatálním způsobem vstoupí do rozjetého vlaku... ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Uzvanene to je az az, ale vadi mi predevsim samotne rozuzleni. To jako maji byt prukazne dukazy? Takhle se chovaji a reaguji lide zapojeni do vysetrovani? Tak to opravdu jen v detektivnim braku, jehoz zastupce ostatne snimku poslouzil jako namet. Z techto francouzskych "serie noire" filmu je podstatne zdarilejsi (ovsem zaroven dost neprijemna, az odporna) o par let starsi CERNA RADA. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Dobrý psychlogický souboj mezi znuděným policajtem a uhlazeným notářem, který se vyvíjí - každý má chvíli převahu. Atmosféra je doplněna melancholickým novým rokem s deštěm v pozadí. Cigareta zapalovaná každých 5 minut patří ke znakům dobrých filmů té doby :-) Lino Ventura vypadá jako unavený lev, který ale stále umí kousat. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Claude Miller vzpomíná, že se při natáčení bál dvou hereckých es, která obsadil do hlavních rolí. Jeho strach umocňovala scéna, jež byla postavena na stupínku a obehnána provazy, takže připomínala ring. (Snorlax)

Reklama

Reklama