Reklama

Reklama

Můj strýček gangster

  • Československo Povedení strejcové (více)
Trailer

Obsahy(1)

Byl jednou jeden tichý, nepříliš úspěšný vesnický obchodník Fernand (Lino Ventura), původním povoláním zločinec. V Paříži žil jeho velmi nemocný přítel Mexičan (Jacques Dumesnil). I pozval si jednou Fernanda, aby za ním přijel, neboť nadešla jeho poslední hodina. Fernand neváhá a jede do Paříže, kde mu jeho umírající přítel předá svůj podnik a dceru Patricii (Sabine Sinjen). Fernand se nyní musí postarat o celou síť gangsterů, vybírat výpalné, vyhrožovat, nenechat se zastrašit. Ale převzetí celé mafiánské skupiny není nic proti starostem, které svému „strýci“ připraví Patricia i se svým značně kuriózním nápadníkem. (Snorlax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Nemám barevné sny. Nemám čas snít." Lautnerově černobílé gangsterské hříčce dodává na jisté barevnosti nikoliv vizuál, ale obrovská nadsázka a humor. Jestliže zdědí bývalý zločinec povinnost postarat se o celou partu gangsterů, nebude to jistě jednoduché, ale jestliže popři tom zdědí do péče i mladou holku, pro něj jakoby z jiného světa, může to být peklo daleko větší. Humor zde není přítomen úplně od začátku, chvilku to vypadá dokonce na poměrně vážný film , serióznost tomu nasazuje řada kamerových záběrů, ba přímo noirových scén. Ale postupně film nabírá grády komedie, styl klasických "černých" gangsterek se časem mění (zejména s příchodem západoněmecké dívčí hvězdy Sabine Sinjen a moderních písní v pozadí) na typický uvolněný styl zlatých 60-tych, až nakonec skončíme v prostředí historického zámečku a vznešených kostýmů. Proměnu, zejména oproti svým předchozím rolím, zažívá i jeden legendární herec... Využili-li by tvůrci v rámci dobové propagace obdobnou strategii, jako koncem 30. let v USA u Grety Garbo, plakát by zde pokojně mohl hlásat "Lino Ventura se směje", ba dokonce Lino Ventura dostává záchvat smíchu! :-DD No, já ho tedy na chvilku dostal zejména během dlouhé chlastacé scéně v kuchyni a pak u jedné svérázné odplatě za rafinovaný narozeninový dárek. Pěkný a zábavný kousek, i když dle zdejších rozporuplných ohlasů a nízkého počtu hodnocení asi opravdu spíše pro fajnšmekry. 90% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká príjemná, oddychová kuca-paca s jednoduchým dejom, no zato charizmatickým a s gráciou hrajúcim Linom. Bavila ma jeho bohosklonnosť a to ako s kľudom gentlemena dokázal každého uzemniť. Teda až na Patríciu, ktorej predstaviteľka mi prišla ako taký malý, roztomilý čvirík. A keď začala po francúzsky..... no, človek by si ju namazal na chleba :). Pobavilo aj ručné stručné vybavovanie účtov medzi Linom a Volfonim a zaujal aj ten šibnutý nápadník. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Francouzi milovaná akční komedie s věčně hladovým Linčem Venturou a takovou mladou čůzičkou Sabine Sinjen, která by z fleku mohla jít k nám hrát do SeMaForu. Je to tu jeden klasický herec vedle druhého, člověk si vždycky rád pošmákne nad pleší Bernarda Bliera, Jean Lefebvre musí být všudypřítomný, takže mi venkoncem není jasné, proč právě o tento francouzský kasaštyk měla dobová čs. distribuce přijít. Nicméně sledovat Venturu, kterak tvoří toho svého strýčka zejména za pomoci nekonečných gastronomických orgií je sice milé, ale celý film to bohužel neutáhne. Krmí se hezky, kafíčko, případně něco ostřejšího si taky dopřeje s elegancí sobě vlastní, ale pakliže jsme v rovině komedie až parodie, prosím i ty akční scény více humorné. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Diváku, nečekej komedii ve "funesovsko-belmondovském" slova smyslu! Strejcové netěží ze situační komiky, jsou blíže novovlnnému pojetí komedie - rozhodně tedy nic, u čeho by se člověk za břicho popadal. Ani kriminální zápletka však nefunguje na sto procent a ve výsledku tak sledujeme film, kde je od všeho něco, ale dohromady nic. Blier a Ventura vynikající, Rich nesnesitelně otravný. ()

Grafito 

všechny recenze uživatele

Roztomilá a chytře napsaná gangsterská komedie.. Když pro Fernanda (Lino Ventura) ze smrtelné postele vzkáže jeho starý přítel Mexičan, mafiánský boss, netuší Fernand, že kromě partičky revoltujících gangsterů (mimo jiné Bernard Blier, Jean Lefebvre, Venantino Venantini) dostane po Mexičanově smrti na starost i jeho značně rozmazlenou a rozjívenou dceru Patricii, která o povolání svého umřelého otce, potažmo ani Fernanda nic neví.. takže kromě toho, že Fernand musí dávat pozor odkud kdy přiletí kulka, nebo rovnou tikající bomba, musí taky odhánět neodbytného a naprosto nesnesitelného Patricijina nápadníka Antoina (Claude Rich), takto experimentálního hudebního skladatele.. komedie téměř funésovská, ale i Lino Ventura dokázal, že je v něm nemalý komediální talent.. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (9)

  • Scéna svatby se natáčela v kostele Saint-Germain-de-Charonne na náměstí Place Saint-Blaise v Paříži (Francie). (Snorlax)
  • Povedení strejcové jsou adaptací románu Alberta Simonina "Grisbi or not Grisbi". (Snorlax)
  • Natáčení slavné scény v kuchyni probíhalo 29.4.1963 v Rueil-Malmaison (metropolitní část Paříže, Francie) až do pozdních nočních hodin. (Snorlax)

Reklama

Reklama