Reklama

Reklama

Kronika ohlášené smrti

  • Itálie Cronaca di una morte annunciata (více)

Obsahy(1)

Stárnoucí lékař se po sedmadvaceti letech vrací do rodné kolumbijské vesnice v povodí Río Magdalena, aby tu převzal vedení místní nemocnice. Zatímco se prochází osadou, v jeho vzpomínkách se objevují lidé, místa i události dávno zapomenuté. Zastaví se až u hřbitova, kde na jednom z kamenů je napsáno jméno jeho někdejšího nejlepšího přítele. I vybaví se lékaři den, kdy celá vesnice věděla, že Santiago Nasar bude zabit.
Novela „Crónica de una muerte anunciada" opustila hrot pera předního jihoamerického spisovatele Gabriela García Márqueze někdy v roce 1981, zfilmování příběhu přinesla italsko-francouzská spolupráce o šest let později. Hlavní postavy si zahráli Brit Rupert Everett a Italka Ornella Muti, v menší ale klíčové roli zvykovým právem k smrti odsouzeného „svůdce" se objevil syn Alaina Delona Anthony. (dopitak)

(více)

Recenze (10)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Atmosféra tvoří hlavní kulisu jinak jednoduchého příběhu, o jehož propadu do telenoveláckého bahna bychom se mohli vzhledem k námětu a také hodně místu odehrávaní předem obávat. Naštěstí se nestalo. Skvělá hudba a lokace. Úvodní dlouhý záběr na řece, o kterém už píše kolega, nijak nevadí, je totiž součástí titulků a pomáhá navodit atmosféru místa, ve kterém rekonstrukcí dávné křivdy strávíme několik dní. Ústřední ženská postava (Ornella) se na scéně objevují až po dlouhých minutách, což je taky dobře. Vesnice je spíš městem, domy jsou tu rozlehlé a podnebí parádní. Dobré zpracování jinak pro mě těžko čitelného autora, možná se u filmu hodí neznat předem knižní předlohu. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

V malé latinskoamerické vesnici je ráno zabit Santiago Nasar (Anthony Delon), což nikoho nepřekvapí. Bratři Vicariovi otevřeně prohlašovali, že ho zabijí, aby získali zpět ztracenou čest své mladé sestry Angely. Je to způsob a zvyk této země. Nic a nikdo by tomu nezabránil. Byla to předpovězená smrt... Adaptace Marquezovy novely natočená s hvězdným obsazením v té době pětašedesátiletým Rosim, jenž se podílel i na scénáři. ()

Reklama

katakomb 

všechny recenze uživatele

Věrná a konec konců pěkná adaptace knižní předlohy. Hudba, kamera, režie pro evropského diváka možná velice milé překvapení vzhledem k lokaci a koprodukci Kolumbie. Jedině střih měl projít dvojí kontrolou, být to o 20 minut kratší, tak je to stejně obsahově hodnotné a na celkovém dojmu by to jedině přidalo. Nakonec za ty skoro 2 hodiny jen 3/5. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Franceso Rosi /Ctihodne Mrtvoly/ natocil priemerny film o tom, ako starnuci lekar prevezme spital kdesi v kolumbijskej dzungli. Film nema poriadny dej, skor je to len sled volne na seba nadvazujucich vrstiev a volnych asociacii. Hlavnej roly sa zhostil Ruperet Everett /Shrek 2/, ale zahral si tuna aj Gian Maria Volonte /Atentat v Parizi, Osudovy Kruh/. Dobra filmarina, trochu priemerna, obcas aj nudna : 66 % ()

Cuzan 

všechny recenze uživatele

Mám knižní předlohu ráda, tak asi nemůžu být překvapená, že mě film trochu zklamal. Chvílemi to bylo nechtěně vtipné, a k uzoufani me nudily pasaze milostného namlouvání Angely/ Ornelly "sexy" cizincem. A tak i když některé hlavní motivy knihy se podařilo přenést na plátno, na můj vkus to bylo příliš jihoamericky uřvané a upocené. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama