Reklama

Reklama

Eiffelovka

(TV film)
  • Francie Tour Eiffel
Francie, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Nápad postavit impozantní ocelový monument v hlavním francouzském městě se zrodil při plánování Světové výstavy v roce 1889, která měla důstojně připomenout sté výročí Francouzské revoluce. Ve světě se tehdy už delší dobu uvažovalo o stavbě věže, která by převýšila všechno, co do té doby bylo postaveno. Architektonická soutěž byla vyhlášena v roce 1886 a zadání obsahovalo návrh kovové věže vysoké tři sta metrů. Po všech peripetiích zvítězil návrh Gustrava Eiffela a inženýrů jeho projekční kanceláře Maurice Koechlina a Emila Nouguiera. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Eiffelovka je viac komerčný dokument, ktorý chce obsiahnuť viac informačných zložiek, ako iba architektúru, takže architekti budú možno sklamaní. Lenže týchto informácií je dosť všade inde, takže potešia aj zábery z dvoch reštaurácií, informácie o iných Eiffelových aktivitách, alebo sekvencia o suvenýroch a návštevných štatistikách. Táto bohatosť informácií (aj keď iba povrchná) zabraňuje nude, pretože 50 minút je na dokument o jednej stavbe dosť. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Dozvěděla jsem se několik nových věcí; třeba to, že "eifelovka" v průběhu let několikrát změnila barvu. Chybělo mi ale více celkových záběrů na věž. ()

Reklama

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Ve výšce 116 m měl kancelář deník La Figaro. [Zdroj: Jaroslav Kučera - 100 nejkrásnějších divů světa] (M.B)
  • Věž je postavena z 18 tisíc dílů a 2,5 milionů nýtů. Má 1655 schodů a váží 10,688 tun. Základna věže má 1,6 ha. [Zdroj: Jaroslav Kučera - 100 nejkrásnějších divů světa] (M.B)
  • Ročně věž navštíví 3 milionů návštěvníků. [Zdroj: Jaroslav Kučera - 100 nejkrásnějších divů světa] (M.B)

Reklama

Reklama