Reklama

Reklama

Nežít jen napůl

(festivalový název)
  • Česko Poloviční život v Nairobi (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Nadějný aspirant herectví Mwas sní o tom, že se jednou stane uznávaným umělcem. Vydá se proto do Nairobi, centra velkých příležitostí. Brzy však na vlastní kůži pozná, proč se hlavnímu městu Keni přezdívá „Nairrobery“. Ihned po příjezdu je oloupen a ve snaze přežít pronikne do party místních kriminálníků, kteří při krádežích nejednou riskují i vlastní životy. Přesto se ale nehodlá vzdát svého velkého snu. Dynamickému zpracování osudů obyvatel neklidně tepající africké metropole nechybí akce, napětí ani humor. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (8)

elef 

všechny recenze uživatele

Skvělý! (To byly moje první myšlenky po zhlédnutí.) Možná bych přidala i nějaké to infantilní citoslovce jako "wow". Všechno do sebe přirozeně zapadalo; fungovalo, takže se mi teď těžko vypichují jednotlivé detaily, které bych chtěla zvlášť vyzdvihnout. Ale určitě bych měla zmínit herecký výkon představitele Mwase, jeho role byla komplikovaná; ovšem kombinaci civilního hraní a úlohy talentovaného uchazeče o herectví se zhostil výborně! Ve svých vystoupeních na jevišti nesklouzával do přespřílišného amatérismu, či teatrálnosti, postavě propůjčil uvěřitelnost, že je začínající nadaný herec, který ještě není tvarovaný dle představ pedagogů; divák poznal, kdy Mwas hraje a kdy je "sám sebou". Prostitutky, policajti, opilý otec - jo, proč by to takhle nemohlo všechno být? Že to byla pěkná dávka špíny a vulgarity? To bezesporu, ale rozhodně jsem neměla pocit, že je takhle zobrazené prostředí Nairobi přehnané. - ve filmu bylo od všechno trochu: akce, láska, napětí, vtip, cool hudba (jak jinak ji popsat, když si v jejím rytmu vykračuje houpavou chůzí gang zlodějů?).... Nezbylo místo na nudu. (Neměla jsem vůbec žádnou představu o tom, jaké mohou v Keni vzniknou filmy, tenhle mě jednoznačně příjemně překvapil.) ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Emocionálne nabitý, tvrdý a nekompromisný príbeh jednotlivca, ktorý si snaží nájsť svoje miesto pod slnkom. Už v úvode ma fascinovala scéna keď hlavného hrdinu "oholia" po pár sekundách vo "veľkom svete". Prostredie bolo stvárnené skvele, hlavný hrdina sympatický, dej nejako výrazne nestagnoval a tak som z kina odchádzal viac ako spokojný. 85% IFF Bratislava 2013 ()

Reklama

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Nežít jen napůl, jednoduchý název, ale tematicky mnohem hlubší a i díky dohledu zkušeného německého režiséra zdařilý debut. Gitonga primárně nemá za cíl diváka pobavit, přestože hlavní hrdina Mwas ze začátku působí trochu infantilně a komicky, spíše se snaží občas odlehčit (například výkonem, při kterém by si mechanici od Ferrari připadali jako domácí kutilové) před momenty, kvůli kterým celé dílo vzniklo, tedy ukázat západu (potažmo i severu) republiku v její násilnější podobě než známe my. Chvílemi tak působí spíše jako hraný kvazidokument, který (v rámci svých možností realisticky) zachycuje na příběhu mladíka vlastnícího pouze svůj sen prohnilý systém, kde policie je součástí zločinu. I přes své světokřičství však dokáže odvyprávět mnohem víc. ()

plo koon 

všechny recenze uživatele

Velice zábavný a napínavý film představuje cestu mladého vesničana Mwase za štěstím. To se vydá hledat do hlavního města Nairoby, které je plné zločinu a násilí, a tak, aby v něm přežil, vede dvojí život člena gangu a začínajícího divadelního herce. Civilní herectví hlavních představitelů i snímání vedou k dojmu realističnosti, kterou ale autoři relativizují zábavnými odkazy k hollywoodské kinematografii. Celé téma je přitom pojednáno dost citlivě i akčně a tak rozhodně nenudí. Pro mě velký objev a dík patří Tomu Tykwerovi za to, že nechal v neutěšeném prostředí vzniknout tak skvělý film. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Emociálne drtivý dopad príbehu mladého černocha z dediny. Rozhodol sa zúročiť svoje herecké nadanie v hlavnom meste Kene - Nairobi. Namiesto očakávanej kariéry v Národnom divadle sa mu od prvého dotyku s mestom dostane len podvodov a zlodejín. Do kolotoča zlodejských gangov sa neskôr sám zapojí, nakoľko poskytne aké-také možnosti prežitia. Napriek do bodky splnenému maminmu varovaniu, že v meste ho čaká len násilie, prostitútky a diabol, sa Mwas snaží o presah tohto neradostného života hraním v jednom z divadelných súborov. Vedie dvojitý život lúpežníka a zlodeja a zároveň herca skúšajúceho divadelnú hru. Zbožňujem príbehy vnímavých pozorovateľov afrického života, ktoré v sebe kombinujú sociálnu biedu obyvateľov čierneho kontinentu, filozofiu praktického prežitia s prvkami náznakovo prejavenej mágie a mystiky, neustále prítomnej v živote týchto ťažko skúšaných ľudkov. Presne v duchu tejto časti literárnej afro-spisby je vystavaný i film, posilnený perfektnou hudbou a skvele znázorneným obrazom hlavného mesta. Málo filmov dokáže tak plasticky vykresliť život v meste, kde som nebol a predsa si život v ňom dokážem presne vybaviť. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Film byl navržen na Oscara americké Akademie filmového umění a věd v kategorii nejlepší cizojazyčný film. (JoranProvenzano)

Související novinky

Největší filmový festival v Brně se blíží

Největší filmový festival v Brně se blíží

17.02.2013

Čtvrtý ročník Mezinárodního filmového festivalu CINEMA MUNDI již brzy (27.2. – 6.3. 2013) ovládne moravskou metropoli. Cinefilové i běžní diváci se mohou těšit na nejlepší „oscarové“ kousky za… (více)

Reklama

Reklama