Reklama

Reklama

Jeptišky od sv. Archanděla

  • Itálie Le monache di Sant'Arcangelo (více)

Hříchy a intriky přerůstají i ty nejsilnější církevní zdi. Konec 16. století nedaleko Neapoli.
Sotva matka představená místního kláštera naposledy vydechla, strhl se nad jejím tělem zuřivý boj o moc. Ačkoliv má podle zavedeného práva řád dočasně vést nejstarší z jeptišek, hned několik sester si na její pozici brousí zuby. Moci se brzy ujímá matka Giulia, jež si intrikami zajistí dočasnou převahu nad všemi. I ona má ale mnoho konkurentek podporovaných zvenčí, a také jednu slabinu. Španělská inkvizice už řičí okovy... (dopitak)

(více)

Recenze (5)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nuns of Saint Archangel se oficiálně řadí mezi tzv. Nunsploitation filmy, i když je to v podstatě a ve vší jednoduchosti parádní kostýmní historické drama, kde se kladl opravdu velký důraz na různé drobné detaily. Film byl prý dokonce založený na skutečném skandálním příběhu, který se odehrál někdy v 16. století v klášteře svatého archanděla Bajana v italské Veroně! Snímek má pozvolnější rozjezd, ale dostává vás čím dál více do středu zájmu, tím jak se strhující intrikářský děj a zajímavé charaktery rozvíjejí. Klášterní politické a náboženské machinace, zlo, korupce, boj o moc resp. hierarchie mezi církví a aristokracií, v pozadí je tu i děsivá inkvizice. Film zaujme jednoznačně svou scenérií, kamerou, a hudbou-úžasné chorálové zpěvy. Dobrá temná atmosféra, menší nahota, nějaký lesbický sex dvou sester, a posledních 30 minut (kde samotným vrcholem filmu jsou procesy a tvrdé mučení), stojí rovněž za to. Velká Anne Heywood v roli nemilosrdné Matky Giulii, která touží o pozici nejvyšší matky představené, to dlouhé utrpení co předvedla ve finále, bylo naprosto něco obdivuhodné. Sladká Ornella Muti v jedné ze svých raných rolí, tady na krátko a v mužském oblečení dokonce, trochu antisexy tedy. Režisér Paollela natočil ve stejném roce ještě jedno nunsploitation dílko "Storia di una monaca di clausura". Moc hezký a vkusný snímek, kde jeho výrobní hodnoty jsou vskutku nadprůměrné. Doporučuji, všem kdo rády filmy s touto tématikou. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za vysvlečené sestry, ale moc bych to nepřeceňoval. Atmosféra mě vyloženě zklamala, divákovi chybí nějaká hlavní postava, jejímž prostřednictvím by prožíval příběh. Pozdě příchozí Ornella to tedy není, ačkoliv s kolegou nesouhlasím, i na kluka jí to sluší sakra hodně. Hrátky ve sklepě na konci jsou spíše pro fajnšmekry, nahé postavy ale zaslouží uznání a souložící jeptišky taky. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Je třeba uvést na pravou míru že tento film není žádný horror ale historické drama odehrávající se v prostředí řádových sester. Potěšil mě výkon Luca Merendy v roly kardinála který tuší že mezi jeptiškami se děje něco nekalého. I přes naprosto jiná očekávání jsem došel naplnění:-) ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Kdeže,žiadny horror,historický film,a ešte k tomu výborný.Dokonca som váhal medzi štvorkou a päťkou.Dosť hodne nahoty,lesbickej lásky,intríg,korupcie,inkvizície atď.Mníšky sú väčšinou veľmi pekné,hraje tam aj Ornella Muti,ešte dosť mladá.Dej filmu je v kláštore kdesi blízko Verony v Taliansku.Matka predstavená zomiera a sestra Giulia jej akože pomáha vyliečiť sa,v skutočnosti ju pomaly zabíja jedom.Ale ešte ďalšie dve rádové sestry majú zálusk na miesto predstavenej.Sú to sestra Chiara a sestra Lavinia.Kardinál začne niečo tušiť a tak sa začne vyšetrovanie,proces,mučenie.Film je inšpirovaný príbehom známeho spisovateľa Stendhala.Veľmi dobrá organová hudba a chrámový spev.Kardinál aj pán farárko mi boli odporný.Kardinál mi pripadal ako arogantný pako a farárko ako buzík.Určite tento film stojí za pozretie. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Jeptišky a jejich příběhy v době   šedesátých a sedmdesátých let patřily k   oblíbeným námětům filmařů. Ať už s   vážným podtextem nebo lechtivým, až k   tvrdému péčku. Tento film se ohání námětem   ze Stendhala, možno i věřit historickému   zařazení příběhu a hereckým   představitelkám, kde vyniká Anne Heywoodová.   Ornella Mutiová v roli Isabely překvapila   krátkým střihem na kluka, zřejmě paruka, ale   stejně slušelo. Trochu lesbického sexu,   decentního, stejně nahoty pomálu, tortura na   konci filmu přesvědčivá. ()

Reklama

Reklama