Reklama

Reklama

Boží koně

(festivalový název)
  • Belgie Les Chevaux de Dieu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jásínovi je deset let a žije se svou rodinou v casablanském slumu Sídí Múmen. Jeho matka Jemma řídí rodinu, jak nejlépe umí. Jeho otec trpí depresemi, jeden z jeho bratrů je v armádě, další má autistické sklony a třetí, třináctiletý Hámid, je místní bos a Jásínův ochránce. Poté, co je Hámid uvězněn, se Jásín protlouká jednou prací za druhou. Ač jej nenaplňují, je to jeho útěk z kolotoče násilí, utrpení a drog. Hámid, který se ve vězení stal islámským fundamentalistou, po svém propuštění z vězení přesvědčí Jásína a jeho kamarády, aby se přidali ke „svým bratrům". Imám a jejich duchovní vedoucí Abú Zúbejr se ujme jejich dlouhodobé fyzické a mentální přípravy. Jednoho dne jim oznámí, že byli vybráni, aby se stali mučedníky. Film byl inspirován teroristickými útoky v Casablance, ke kterým došlo 16. května 2003. (Dny arabského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Film s nejednoznačným odkazom – veriaci sú tu dobrí a zlí zároveň, aj keď kto sme my, aby sme hodnotili, čo je dobré a čo zlé, hm? Možno toto je práve ten zamýšľaný odkaz. Jasno v tejto otázke majú snáď jedine sfanatizovaní členovia islamského hnutia. Oceňujem tento snímok, lebo vnáša iný pohľad do problému, o ktorom si mnohí myslia, že je jednorozmerný. Práve mnohorozmernosť a zložitosť severoafrickej spoločnosti bola námetom či inšpiráciou pre Les Chevaux de Dieu. Ja osobne som bol mnohými vecami prekvapený, veľa som sa naučil, aj keď informácie z filmov beriem s rezervou. Kto sa zaujíma o túto problematiku, určite ho film zaujme. Hoci podobných kúskov o chudobe, zločine, živote na predmestí je množstvo, dosiaľ som nevidel taký, ktorý by sa teroristami zaoberal aspoň tak hlboko, ako práve tento. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Film podle mě velmi silný a působivý. Jeho značná část se věnuje poměrně detailnímu vykreslení koloritu předměstí Casablanky se vší jeho bídou, starostmi i radostmi. Samotný čas, který je věnován popisu dětství hlavních hrdinů a popisu sociálního prostředí, ve kterém vyrůstají a žijí, a který zároveň ukazuje životní cesty vedoucí z bídy do náruče náboženského extrémismu, zhruba odpovídá standardní délce celovečerního snímku. Někteří proto filmu vytýkají zdlouhavost. Řekl bych, že neprávem, protože právě tato část je podle mě nejzajímavější stránkou filmu. Druhá část, která se již přímo zabývá náborem islámských extrémistů a organizací teroristického útoku, byla na úkor té první možná trochu zkratkovitá, ale to bych filmu nevyčítal právě proto, že jeho těžiště je zcela zjevně právě v první části, která ukazuje něco, o čem se toho obecně zas tolik neví. A co se týče technické stránky (kamera, herecké obsazení ...) - nádherné dílo. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama