Reklama

Reklama

Chudáček boháč

  • Itálie Un povero ricco (více)
všechny plakáty

Taliansky film vyzerá na prvý pohľad naozaj ako komerčná komédia o boháčovi, ktorý sa bojí chudoby a tak sa rozhodne, že sa na ňu duševne pripraví tým, že ju začne "trénovať". Pod zámienkou dôležitej obchodnej cesty odíde zo svojho prosperujúceho podniku a pokúša sa sám, bez prostriedkov a známostí prebíjať životom. Táto základná myšlienka poskytuje príležitosť na množstvo komických situácií a drobných dobrodružstiev, v ktorých vystupujú postavičky mestskej chudoby. Živia sa rozličnými spôsobmi a používajú rôzne finty na získavanie drobných prostriedkov na obživu. Film vás nepochybne pobaví i rozosmeje. Ale zároveň, celkom nebadane, odhalí zákulisie natupírovaného a vylešteného života Západu, nepreklenuteľné priepasti medzi jednotlivými vrstvami a vrstvičkami spoločnosti. Od tých najvyššie postavených, z ktorých pochádza aj hlavný hrdina, a od ktorých sa čím ďalej tým viac odkláňa, až po tie najnižšie, ku ktorým odchádza. Pravda, priepasti medzi ľuďmi nie sú iba finančné, ale aj citové a tie sú v úplne inej rovine. Existujú nezávisle od bohatstva hmotného, ba zdá sa, že sú tak trochu proti nemu. Zjednodušene by sa dalo povedať, že čím viac peňazí, tým menej citov a naopak. Všetky city akoby sa sústredili do jedného ohniska - do lásky k peniazom. A v tomto ohnisku aj zväčša zhoria ... Hlavné úlohy zveril režisér P. F. CAMPANILE autorovi scenára R. POZZETTOVI a O. MUTIOVEJ. (-m-) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ornella oblečená, milý dabing Československé televize studio Košice, a docela snesitelný Renato v roli, kde není zdaleka jenom outsiderem a nešikou, tak jak jej především známe (trochu ale jo, ale zase se u něj coby bufetáře zasmějete). ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Když se v roce 1982 objevila Ornella Muti po boku Paolo Villaggia ve snímku Bonnie a Clyde po italsku, sedlo jí to perfektně. O rok později se objevil tento snímek a tentokrát si s ní zahrál druhý klasik italské komedie Renato Pozzetto. Bohatý podnikatel se vydává za chudáka a bezdomovce. Scénář je jednoduchý a klasický, takže samozřejmě potká krásnou ženu a láska se pro něj dostává nad všechny peníze. Klasická komedie 80 let z italské produkce s typickými scénkami viz. "Tak doufám, že už se neprobudí. Tak to já naopak zas doufám, že se probudí". ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií.. Jde o velice příjemnou komedii. Renato jako boháč, trpí utkvělou představou sebezavraždění, majíc veliké obavy z chudoby. Rozhodne se tedy okusit na vlastní kůži jaké je to být chudákem, kdyby zasáhla ekonomická krize. Ornella je v tomto případě takovým jeho průvodcem v tíživých situacích. A co si budeme povídat, nebyl by to Pozzeto, kterého by v celém příběhu neprovázely vtipné momenty a situace. Celý film doprovází velice zdařilý hudební motiv Silvia Ciprianiho. Zkrátka typická Italská komedie se vším, co k ní patří. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou přesně ty komedie, které ve mně evokují okamžitě francouzské filmy a vůbec mi nebylo zatěžko představit si v hlavní roli "boháče" třeba Pierra Richarda, Noireta nebo by ho hravě zvládnul i Michel Galabru a jiní. Zábavné, milé, zkrátka stará škola, která se nikdy neokouká. A k tomu jako zákusek krásná Ornella Mutti, kdo by odolal? ()

Zajímavosti (1)

  • V čase 1:23:16 je vidět přes ulici natažený transparent se jménem českého sochaře a výtvarníka Stanislava Kolíbala. (fisus)

Reklama

Reklama