Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Introvertní středoškolský učitel, který je geniální matematik, žije osamělým životem, jehož jedinou světlou stránkou jsou chvíle ve společnosti sousedky. Když ta zabije svého despotického manžela, rozhodne se hrdina pro ni vykonstruovat neprůstřelné alibi. Do případu ale začne strkat nos neodbytný detektiv, jenž je zároveň hrdinův bývalý spolužák. Adaptaci japonského kriminálního románu o psychologickém a dedukčním souboji génia s bravurním detektivem natočila jako svůj druhý celovečerní film herečka a režisérka Bang Eun-jin. (Filmasia)

(více)

Recenze (3)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný kriminálny film, ktorý je remakom japonského originálu. Má dosť dobrý príbeh o inteligentnom matematikovi, ktorý má len svoju prácu, čo ho ale úplne nenaplňuje a tak túži po svojej susedke, ktorú platonicky miluje. A preto, keď ju spolu s neterou objaví bývalý partner, ktorého v sebaobrane zabijú, rozhodne sa im pomôcť a využije svoju inteligenciu, aby z vraždy neboli podozrivé, čo sa mu aj podarí. Lenže vytrvalý detektív aj tak cíti, že to bola ona a len tak sa nevzdá. Spracovanie nie je zlé, ale ani ničím výnimočné. Hlavne pri znalosti originálu tu ani nemá čo výraznejšie zaujať, prvá polovica je prakticky totožná, druhá je už čiastočne odlišnejšia, ale aj tak si všetko zásadné ponechá, teda paradoxne až na to najzaujímavejšie, lebo miesto súboja dvoch veľmi inteligentných ľudí, matematika s fyzikom čelí v tomto prípade matematik detektívovi, čo mi nepríde ani zďaleka tak atraktívne. Ale zase nemôžem byť ani moc kritický, dej je aj tak dostatočne zaujímavý, celý čas si to udržuje svižné tempo, takže ani na okamih som sa nenudil a až na tú dvojicu detektívov, s ktorou som mal dlhší čas trochu problém, čo sa vylepší až v druhej polovici sú tu dobre zvládnuté aj jednotlivé postavy a vzťahy medzi nimi. Tak aj keď to stále mohlo byť dejovo prepracovanejšie a napínavejšie, pozerá sa na to dobre. Len ma trochu prekvapuje, že toto je prakticky čistokrvná kriminálka, čo v rámci juhokórejskej tvorby nebýva až tak bežné, o akciu alebo romantiku tu vôbec nejde, aspoň trochu napínavých situácií je len pár, ale ani tie nie sú moc výrazné a po dramatickej stránke mi to tiež prišlo len také vlažné. S hereckým obsadením som celkom spokojný, Ryoo Seung-Bum ako matematik sa pre tento typ úlohy hodí ideálne, k tomu veľmi príjemná Lee Yo-Won, ktorá ma vlastne z celého filmu bavila najviac, nesklame ani jej neter, len ako som spomínal, s tou dvojicou detektívov som mal trochu problém, či už obsadením, ale aj charakterom postáv. Réžia a technická stránka sú celkom slušné, určite to mohlo byť aj lepšie a to takmer po všetkých stránkach, ale potrebný štandard to s ľahkosťou spĺňa. Originál je rozhodne kvalitnejší a to snáď po všetkých stránkach, či už scenár, postavy, ale aj atmosféra, no zase ani tento remake nie je zlý. Ale aj keď si odmyslím, že je to remake, v rámci juhokórejských kriminálnych filmov sa aj tak nejedná o nič výnimočné, jednoducho dobrý film na jedno pozretie. 64% ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bohužel se nemohu obránit srovnání s japonskou verzí a bohužel ani s knižní předlohou. Tam, kde japonský film na něco poukazoval, dokonce vznášel otázky sociálních a filozofických témat, tady to selhává. V Japonsku máme geniálního fyzika Jukawu, který je protivníkem geniálnímu matematikovi, jehož si nesmírně váží. Tady máme jen kamarády ze střední a místo souboje intelektů tu máme souboj intelektu a intuice. Bohužel mi to absolutně nestačilo, na to, jak byl „záporák“ geniální, mi jeho protipól, pan policista, přišel nedostačující. Celkově mi to přišlo slabší, až moc hysterické a scénárista se do toho až moc snažil vložit „oboustrannou lásku“ – dělal z pana učitele někoho přitažlivého. Je to škoda, protože tím to ztratilo na té hloubce a na konci na důraznosti jeho oběti. Bohužel tato verze mi přišla slabší než japonská verze a o dost slabší než kniha. Pokud jste viděli tento film, rozhodně doporučuji si přečíst předlohu, v češtině vyšla pod názvem Oddanost podezřelého X. Tam učitel matematiky dostane nový rozměr a hlavně tam bude postava Galilea. Musím ovšem uznat, že tady se mi více líbil konec, neboť ženská se tu může sžírat výčitkami a učitel spokojeně počítat příklad, neb mu to jakž takž vyšlo. Slabší 3*. V Korei se určitě točí lepší detektivky. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama