Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejzajímavějších dokumentů, jaké kdy byly natočeny o tvůrčí posedlosti a oddanosti tvorbě. Film je záznamem Herzogova natáčení filmu Fitzcarraldo, předvádí jeho nezlomné odhodlání natočit scénu se stovkami indiánů táhnoucích obrovský parník přes vysokou horu. Odhodlání, které znásobilo riskantnost celého projektu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

HAL 

všechny recenze uživatele

Herzog je Fitzcarraldo. A jeho film je evidentně stejně dokumentární, jako toto Bruden of Dreams samotné - protože jak jinak natočit film o tom že s pomocí agresivních nativních indiánů uprostřed džungle přetáhnete loď přes kopec v džungli, než... tak že uděláte právě to. Neuvěřitelná ukázka umanutosti a šíleného zápalu umělce, který se nenechá zastavit ničím. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

„Kdybych tenhle projekt opustil, opustil bych svůj sen, to by nebylo k žití. Já - já pro tenhle film žiju, jestli to skončí předčasně, skončím taky.“___Strhující náhled na natáčení jednoho z realizačně nejnáročnějších filmů filmové historie – Fitzcarraldo – pod taktovkou jednoho z nejumanutějších filmařů, který nikdy nedělal umělecké ani tvůrčí kompromisy – Wernera Herzoga. Nápad přenést šedesátitunový dopravní parník přes horský hřeben se sklonem 40%, uprostřed peruánské džungle 2000 mil od nejbližší civilizace, byl opravdovou výzvou, se kterou se 4 roky Herzog neústupně rval, i přes riziko lidských ztrát („Máme tu 60 lidí, kolik by jich mohlo zahynout?“). Mohlo by se zdát, že Herzog je neústupný fanatik, ale jeho duchaplné filozofické monology ke konci filmu dávají jasně na srozuměnou, že tenhle výrazný filmař to měl a má v hlavě srovnané, ať už si o něm a o jeho tvorbě myslíte cokoliv. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument. Skoro stejně, jak Fitzcarraldo samotný, jelikož tam vlastně dělali stejnou šílenost. Kouknout zblízka na extrémě náročné natáčení v džungli bylo opravdu zajímavé. Přišlo mi, ale že tvůrci záměrně vystříhali konfliktní scény, protože i když se všechno sralo, tak Herzog byl až podezřele klidný a vyrovnaný. Zároveň jsem pochopil, proč hlavní roli irského dobrodruha hraje Klaus Kinski, i když měl tak výraznej německej přízvuk. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Natáčení Herzogových filmů je skoro tak zajímavé, jako jsou ty filmy samy. Úplně nejlépe se ale pozadí vzniku příběhu a příběh navzájem doplňují, jako se stalo u Fitzcarralda a Břímě snů. Je to úplný filmový metazážitek. Oběma filmům dávám po čtyřech hvězdách, jako celek by si ale vysloužily jasnou pětku. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Film o filmu o člověku, který přenášel loď přes horu. Herzogův psychický vývoj sledovaný v průběhu tohoto dokumentu je krásnou paralelou samotného Fitzcarralda, stejně tak jeho boj s nezkrotnou přírodou amazonských pralesů, jeho zanícení a i konečného hořko-sladkého vítězství. "¿Jak Vás můžu přesvědčit, že všechno mé štěstí spočívá v lásce? Mé srdce patří Vám." ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama