Reklama

Reklama

Mauthausen - tajné popravy Čechů

(TV film)

Obsahy(1)

Před sedmdesáti lety vyvrcholila německá odveta za atentát na Reinhardta Heydricha. V koncentračním táboře Mauthausen bylo popraveno 254 spolupracovníků a blízkých příbuzných parašutistů. Jejich okamžitým zavražděním po příjezdu do tábora se v podstatě završily ztráty, které šly na vrub atentátu. Teprve v posledních letech potomci popravených přijíždějí do Mauthausenu, aby uctili osudy svých blízkých. Koncentrační tábor se i během dalších válečných let stal místem věznění a často i místem smrti pro mnoho dalších Čechů a Moravanů. Život zde byl doprovázen otřesnou prací v proslulém lomu i krutými podmínkami existence v samotném lágru. Dalo se vůbec v takových poměrech přežít? A jaké byly vztahy mezi samotnými vězni? A jak dlouho člověku trvalo, než si zvyknul na všudypřítomnou smrt? A co se v táboře dělo po příchodu amerických vojáků? Na to v televizním dokumentu vzpomínají i poslední pamětníci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednom z nejstrašnějších nacistických koncentračních táborů. Případným zájemcům o bohatou memoárovou literaturu týkající se právě Mauthausenu lze doporučit například tyto tituly: Pierre Daix - Poslední pevnost (Mír - Družstevní práce, 1951), Jean Laffitte - Žijí, kdo bojují (Svoboda, 1949), Milan Jariš - Oni přijdou (1948, Československý spisovatel 1963). ()

Reklama

Tempest 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale zároveň velmi děsivý dokument o Mauthausenu, místu, kde se během války denně zabíjelo. S tímto místem je spojen osud celé řady Čechů a Moravanů.Musím obdivovat ty, kteří se zapojily do odbojové činnosti s vědomím, co je čeká (a častokrát i jejich rodiny), jestliže se dostanou do rukou gestapa. Vzpomínky pamětníků jsou neocenitelné a velmi působivé. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tomuto dokumentu by se z hlediska technického pár věcí vytknout asi dalo, ale samotné téma je natolik silné že by dokázalo přebít takřka jakýkoli nedostatek ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama