Reklama

Reklama

Atlantida: Důkaz

(TV film)
  • Velká Británie Atlantis: The Evidence
Velká Británie, 2011, 49 min

Scénář:

Bettany Hughes

Hrají:

Bettany Hughes

Obsahy(1)

Aristoteles tvrdil, že bájná Atlantida, nádherná země, která se kvůli rozmařilosti svých obyvatel propadla do mořských hlubin, leží pouze v Platónově hlavě. Fantazie o Platónově ostrovu nikdy nevyprchaly. Atlantida byla už virtuálně lokalizována do nejrůznějších koutů světa a báje se chopili dokonce i nacionalisté: na Atlantidu si činilo nárok hned několik zemí. Ti, kteří sledovali spíš náboženské cíle, ji umístili do Palestiny. Jiným se zamlouvala její poloha u Špicberků, na Kavkaze nebo v Persii, na Kanárských či Azorských ostrovech. Podle některých ležela Atlantida v Anglii nebo dokonce v Africe. Koncem 19. století se Atlantida stala oblíbeným tématem, které uchvátilo pozornost veřejnosti. Někteří romanopisci vsadili obraz Atlantidy do velkolepého kosmického prostředí, kde se hraje o osud lidstva. Ve 20. století se námětu chopila filmová studia a chrlila scénáře o bájné Atlantidě. Za druhé světové války chybělo málo, a Evropu stihl stejný osud jako ztracený světadíl, ale ani po válce Atlantida neztratila nic ze svého kouzla.
Podobnost s mínojskou kulturou a erupcí Théry je udivující, a odborníci se ve světle nejnovějších poznatků shodují, že jediným kandidátem na skutečnou Atlantidu je právě Théra. Platón měl na mysli zničení starověké Théry, a jeho popis v zásadě odpovídá průběhu událostí. Legenda o Atlantidě vznikla na reálném základě. Její vznik musela vyvolat nějaká událost, a přírodní katastrofa se k tomu podle expertů hodí nejlépe. Svět doby bronzové navíc nezažil katastrofu, která by se svým rozsahem byť jen vzdáleně přiblížila erupci Théry. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

dandislav1991 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nemám rád, když dokument říká, že to může být jen tak jak si oni myslí a nepřipouští, že to může být třeba i trochu jinak. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Autoři této teorie vycházejí z toho, že první autor píšící o Atlantidě, Platón, myslel vlastně zničení Théry. Takže dokument je prostě o Théře, nikoli o Atlantidě. Ale jako dokument o Théře je to vynikající. Mám radši úplně jinou teorii, ale ta z nás dělá ještě menší hmyz na kabátě vesmíru. Vždyť podle dostupných poznatků by Sfinga mohla být starší než 20 000 let. Kdo by ji tedy postavil? Vím, ne každý chce být otevřený těm možnostem, že naše "vyspělá" civilizace znamená vlastně jen úpadek. Atlanťané a jejich následovníci, Egypťané, byli na mnohem vyžší úrovni prozření a žití. Tomu věřím já. ()

Reklama

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Úchvatné. Nejen jako dokument, i jako obdiv k síle Matky Přírody, a také zejména poklona k tak vyspělé civilizaci, jakou théřané-santoríňané-mínojci už tenkrát byli (toalety, kanalizace...). Prostě hold a respekt, ani nedutám. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Napriek názvu sa dokument nezaoberá príliš špekuláciami okolo Atlantídy. Načo aj... Platónov text považuje v súlade s väčšinou triezvych vedeckých názorov za symbolickú moralitu s dozvukom obrovskej katastrofy, ktorú spôsobila erupcia Théry v dobe bronzovej, dosť pravdepodobný dôvod úpadku minojskej kultúry. Jej detailná analýza očami geológov a vulkanológov a krásna prehliadka súčasných vykopávok z minojského obdobia na Santorini, ktoré som doteraz nevidel, sú hlavnou náplňou stopáže. Kľudne to mohlo byť dlhšie. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama