Reklama

Reklama

Kalvárie

  • Irsko Calvary (více)
Trailer

Irské drama s prvky černého humoru pojednává o knězi, který je sužován zlomyslnými obyvateli svého městečka. Poté, co mu během zpovědi jeden z farníků vyhrožuje smrtí, se musí otec James pustit do boje s všudypřítomnými temnými silami. V hlavní roli irského dramatu prodchnutého černým humorem se představí Brendan Gleeson jako otec James, duchovní z místní venkovské farnosti. Ten se během nedělní zpovědi dozví, že se ho jeden z jeho farníků chystá zavraždit. Neví však, o koho se jedná. Jamesova smrt by pro nešťastného muže byla zadostiučiněním za zneužívání, kterého se na něm v dětství dopouštěl jiný katolický kněz. James, jemuž zbývá pouhých sedm dní na to, aby se v rámci svých příprav na smrt smířil se světem, se vydává na kalvárii napříč malým irským městečkem, setkává se s jeho obyvateli a přitom se snaží vypátrat potenciálního vraha. Na této pouti zjišťuje, že se instituce, které zasvětil svůj život, stává v dnešní době zastaralou, což v něm vzbuzuje pochybnosti o smyslu jeho víry. (Cinemax)

(více)

Videa (19)

Trailer

Recenze (261)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Škodolibě jsem se těšil, jak k tomuhle filmu napíšu nějaký jízlivý a protikatolický komentář o flanďáckých pederastech, ale jeho jízlivý scénář mi úplně sebral vítr z plachet! Nemilosrdně cynická satira jak se patří! Irský venkov v ní oplývá nejen přírodními krásami, ale i nepřebernou sbírkou všelijak vyšinutých a charakterově pokřivených lidských kreatur, z nichž nejnormálnější je - světe div se - katolický kněz (fantastický Brendan Gleeson). A zapomeňte na ty úvodní žvásty od Cinemaxu - kněz ví, kdo ho chce oddělat (na rozdíl ode mne, pro koho to byla záhada až do konce). A 'černý humor' je myslím taky trochu zavádějící pojem, řekl bych spíš... jak už jsem řekl - uštěpačný, cynický. Jo a taky jsem si musel vygooglit co je to ten 'felching', to jsem fakt netušil (fujtajxl). ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"I think there's too much talk about sins, to be honest. Not enough talk about virtues." - "You might be right. What would be your number one?" - "I think forgiveness has been highly underrated." --- Málokterý film tak krásně vystihujou jeho vlastní repliky. McDonaghova lekce ze společenských stereotypů podruhé a stále kvalitně. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

V okamihu, keď sa duchovný otec dopustí hriechu, zločinu, zverstva, hneď o tom vie celý svet. Ale prečo by sa aj dobrému kňazovi nemohlo stať niečo "zlé" - len tak? Táto myšlienka je pomerne povrchná, film však v sebe ukrýva oveľa viac, a nie je to len majstrovské herectvo pána Gleesona. Originálny obraz moderného malomeštianstva v kontraste s pravidelnými a banálnymi, ale sem-tam aj temnými a šokujúcimi hriechmi. Každá z postáv reprezentuje inú osobnostnú črtu, či charakter, s ktorými by bol previazaný a stotožnený asi každý z nás. Miestny farár tak nastavuje zrkadlo spoločnosti, z ktorého odrazu som mal neraz skľúčené pocity. Dialógy sú prešpikované melanchóliou a smútkom, často depresívna atmosféra zatieňuje pokus o humor, a tieto snahy o nadľahčenie situácie vyšli často nazmar. Je to škoda, pretože sa z toho dalo vyťažiť o čosi viac, keby tvorcovia vpustili okrem skepsy do príbehu aj trošku svetla a humoru. McDonaghovci to predsa s čiernym humorom vedia oveľa lepšie. 80%. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočená a precizně zahraná podivnost, jejíž jednotlivé střípky místy pobaví, ale povětšinou působí neskutečně depresivně. Maloměsto plné různými způsoby zcela dojebaných postaviček, mezi kterými otloukánek Brendan Gleeson coby kněz a jediné světlo v temnotách jen tak posmutněle plouží a odevzdaně se snaží nezcvoknout z jejich fucked up životů. A ten ironický (ne)humor a břitké, i když často trochu samoúčelně oduševnělé, dialogy baví. Zklamal mě však zbytečně explicitní a nesmlouvavý konec, který se na jednu stranu snažil šokovat, ale na tu druhou nepředvedl až tak dobrou pointu, jakou by si jinak velmi silný film zasloužil. V tomhle bodě mě to už bohužel trochu minulo. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

McDonagh po skončení filmu poznamenal, že chtěl natočit film o ryze kladné postavě, a za to, jakým stylem se mu to povedlo, mu musím jen zatleskat. Filmy o kladných hrdinech mají totiž tendence být docela nudné. Vysoký morální kodex zvyšuje značně předvídatelnost děje, a zatímco inteligentní záporáci jsou u diváků oblíbení pro svou komplexnost, nejednoznačnost a dynamiku (vezměte si třeba Shakespearova Richarda III. nebo Iaga z Othella), skutečně chytrých a zároveň zajímavých klaďasů se ve filmu a literatuře zas tolik neobjevuje. McDonagh se cestou kladné postavy, v tomto případě vesnického kněze, vydal a podařilo se mu kolem jeho charakteru vytvořit tak svěží černohumorné drama, že jsem si užívala každou scénu. Kalvárie je zkrátka jedním z těch filmů, ve kterých fungují všechny složky: mají perfektní obsazení, krásnou vizuální stránku a příběh, který je tak chytrý, zábavný a vícevrstevný, že si zaslouží být viděn více než jednou. Já sama už ostatně vím, že si Kalvárii časem jistě zopakuju. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • John Michael McDonagh o příčině vzniku filmu uvedl následující: "Pravděpodobně jsou připravovány filmy o zneužívajících kněžích. Mým posláním je dělat opak toho, co ostatní a chci natočit film o dobrém knězi." (Kmotr76)
  • Natáčení začalo v září 2012. Tři týdny strávil štáb natáčením v hrabství Sligo na severozápadě Irska. Natáčelo se například na místní malebné pláži Streedagh. (Kmotr76)
  • Vo filme vystupuje 12 vedľajších postáv, tak ako bolo 12 apoštolov. (DEGESH)

Související novinky

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (více)

Reklama

Reklama