Reklama

Reklama

Revizionáři

(festivalový název)
  • USA The Revisionaries
Trailer

Obsahy(1)

Texaská školská rada je mocný orgán, který rozhoduje o tom, co se budou učit děti ve státě Texas ze schválených učebnic. Texty učebnic následně často přejímají i další státy USA. Pokud jde o otázku vzniku života a vývoje člověka, byl dosud výklad postaven na Darwinově nauce o evoluci coby jediné vědecky uznávané teorii. To se však nelíbí v Americe stále sílícímu hnutí stoupenců kreacionismu, podle něhož Zemi, lidi a vesmír stvořil bůh. Autoři dokumentu ukazují na příběhu zubaře, učitele v nedělní škole a předsedy rady Dona McLeroye, horlivého stoupence teorie, že rostoucí vliv kreacionistického učení zasahuje do všech sfér současné americké společnosti. Film odehrávající se na pozadí boje o slovíčka v budoucích učebnicích je nejen výpovědí o politizaci vzdělávání v USA. Vykresluje také zákopovou válku, která ve Spojených státech nyní probíhá mezi liberálními demokraty, opírajícími se o vědecké přístupy tradičně zakořeněné na amerických univerzitách, a ultrakonzervativci s neochvějným, často až fanatickým náboženským přesvědčením. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Moje jediná výtka směřuje k mírné nepřehlednosti postav, chtělo by to ještě jednu projekci, abych pobral, kdo, proč přesně a proti komu. Sympatické bylo, že to není jen o sporu kreacionistů s evolucionisty (rozuměj vědci obecně), ale především o tom, jak nekompetentní lidé utváří systém rozhodující o maličkostech jako "co budou obsahovat učebnice v celé federaci do roku 2020", než je zase jiní nekompetentní lidé přepíšou. Zpolitizování vzdělávání v kontextu tohohle dokumentu dostává zcela nový rozměr a Don McLeroy se svým modelem Noemovy Archy pro všechny - včetně dinosaurů - je už jen takovou třešničkou na dortu... Jo, a poprvé jsem si představil, jak by to vypadalo,kdyby před jednáním vlády nejprve všichni sepjali ruce, odříkali modlitbu a s boží pomocí se následně pustily do díla...sympatické na téhle představě je, že při pohledu na výsledné zákony bychom měli konečný argument, jak to s náma teda ten Bůh myslí... Dějiny píší vítězové. Doslova. ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Ukázka boje dobrých s dobrými. Tak mne napadlo, jestli nám (a nejen Američanům) ta demokracie ňák příliš nehypertrofovala - tj. nepřerostla přes hlavu, jinak naprostý souhlas s Charliem84. ()

Reklama

Reklama

Reklama