Reklama

Reklama

Kukuczka

(festivalový název)
  • Polsko Kukuczka
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Jerzy Kukuczka (1948-1989) byl jedním z největších himalájských lezců v historii. Byl druhým, kdo vystoupal na všech 14 osmitisícových vrcholů. Je široce uznáván jako jeden z nejlepších vysokohorských lezců. Všechny osmitisícovky zdolal za méně než osm let, všechny (s výjimkou Everestu) bez pomoci kyslíkové masky, deset z nich po nových trasách a čtyři v zimě. Zemřel při pokusu o výstup na Lhotse po do té doby nezdolané Jižní stěně. Tento důležitý film zkoumá řadu otázek – co dělalo Kukuczku tak výjimečným, jaký byl jeho příspěvek lezení, co si o něm myslí jeho rodina a jiní lezci, jaké byly a jsou důvody k horolezectví ve vysokých výškách, zda je Kukuczka pro dnešní lezce vzorem, a podobně.Ve filmu vystupují Kukuczkova žena Celina a syn Wojtek a jsou použity rozhovory s Carlosem Carsoliem, Kurtem Diembergerem, Bernadette McDonaldovou, Reinholdem Messnerem a Krzystofem Wielickim, spolu se záběry z Kukuczkových expedic.„Tento film zkoumá jednu z nejzásadnějších osobností v historii himalájského lezectví. Jerzy Kukuczka dominoval světu himalájského lezení déle než jedno desetiletí. Svými novými trasami a zimními výstupy na himalájské velikány stanovil nové standardy. Ale tento film je mnohem více než jen výčtem Kukuczkových úspěchů. Je to citlivý portrét celého Kukuczky, vyprávěný z pohledu jeho rodiny, jeho lezeckých vrstevníků, jeho konkurentů a jeho vlastními slovy. Je to veliký příběh o legendární osobnosti a je vyprávěn velmi zdařile,“ říká Bernadette McDonaldová. (Mezinárodní festival outdoorových filmů)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Alvin 

všechny recenze uživatele

Jo jo, časy se mění. V dobách Messnera a Kukuczky ještě nebyla povinnou součástí výbavy každé horolezecké výpravy HD kamera, takže zajímavých záběrů v tomhle dokumentu moc není. Je to spíš takové lehce nostalgické vzpomínání prvních dobyvatelů osmitisícovek. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Dokument mapující nejúspěšnější životní etapu jedno z nejlepších horolezců "zlaté éry", který se nebál, riskoval a zaplatil za to cenou nejvyšší. Škoda, že film nebyl obsáhlejší jak co se informací týče, tak i záběrů na majestátní hory. Klidně bych i uvítal nějaké hrané pasáže, které by obsahovaly kvalitnější záběry (kamera z výškových expedic z 80. let nestojí za moc) ()

Reklama

JoeSO 

všechny recenze uživatele

Zajímavý náhled do života tohoto legendárního polského horolezce. Nebýt jeho tragické smrti, kdoví co by ještě dokázal. Bohužel nedokázal přestat. ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Uvodem dekuji Arbogastovi. Uprimne musim rici, ze me to trosicku zklamalo a to v tom smyslu, ze jsem cekal - ja vlastne nevim co v 46 minutach;-) - a on to je dokument slozeny vicemene z chvalozpevu o Kukuczce a vyjadrovani nostalgie po drivejsich casech od nejvetsich himalaistickych borcu, dokumentaristky a rodiny (jediny Wielicki si dovolil lehounce poukazat, ze i Kukuczka mel i mouchu [1] v osobnim charakteru), na druhou stranu, on ten Jurek byl fakt nejlepsi ;-). Takze pro osvezeni si pameti a vzdani holdu panu Himalajistovi za 4*. ()

Reklama

Reklama