Reklama

Reklama

Změním si jméno

(festivalový název)
  • Arménie Այդ ես չեմ (více)
Trailer
Arménie / Rusko / Německo, 2012, 102 min

Obsahy(1)

Čtrnáctiletá Evridika žije se svou matkou Sonou v malém městě. Sona tráví většinu času na turné se sborem, jejž diriguje, a na dceru jí ho příliš nezbývá. Ta se postupně uzavírá ve svém vlastním světě.... Talentovaná filmařka, žijící v Moskvě, se vrací do rodné Arménie a citlivě, se specifickou snovou poetikou, před divákem rozkrývá spletitý vnitřní svět dospívající dívky se všemi jeho zákoutími. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Facinující a emocionálně vtahující film o teenagerských depresivních stavech. Psychika Anniko je nám zprostředkovávána hlavně skrze její práci s médii - přispívání na diskuzním fóru, psaní básniček, tvorbu animovaných filmů. Stylově je film proměnlivý (ruční kamera i dlouhé statické záběry, střídají se sborové chorály s anglicky zpívaným popem), ale přesto si celou dobu udrží celistvou atmosférickou podobu. --- Film ocení zejména dívky, které v pubertě četly Rilkeho, odmítaly růžové svetříky a byly posedlé smrtí. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch hodně nenápadných filmů na letošním KVIFF, který ale vnímavějšímu divákovi nabídne víc než většina přechválených konvenčně natočených festivalovek. Film Maariye Saaykan je nejsilnější ve svém úvodu, kdy teprve pomalu zasvěcuje diváka do života Evridiky. Výborné je hlavně spojení hudby, která se dá popsat jako tlumený atmosférický noise, s vizuálem, který střídá lo-fi záběry ze staré nakřáplé Motoroly a atmosférické kompozice industriálního arménského městečka. Hlavní hrdince dlouho není vidět jasně do obličeje, schovává se za velké sluneční brýle nebo její obličej vidíme jen jako odlesk na obrazovce počítače, což ji obdařuje až mystickou aurou odcizeného kyborga. Jakmile se začne trochu víc rozjíždět děj a film se tím pádem začne podřizovat požadavkům čistšího vyprávění, ta v úvodu budovaná jinakost a tíseň trochu slábne. Určitě nejde o bezchybný počin, ale jako ponor do života mladé outsiderky je to pořád hodně působivé. Když se snížím k efektnímu přirovnání, je to trochu jako kdyby Tarkovský natočil Klip, protože onen digitálně-spirituální přesah tu vyvěrá hlavně z ryze fyzických, napůl rozbitých rekvizit. ()

Reklama

clementinka 

všechny recenze uživatele

Na filme ma dusila nielen atmosféra doslova zapadnutého mesta niekde v horách a zastaveného v čase, ale aj štýl spracovania filmu. Pre mňa zaujímavý len záver filmu, kedy som mala pocit, že sa tam niečo deje. Vzťah matky a dcéry ma tiež iritoval, tá vzdialenosť medzi nimi ma doslova dusila. Jednu hviezdičku dávam za výber hercov. Jevgenij Cyganov je skvelý herec, na ktorého sa dá s radosťou pozerať a poznám ho aj z iných ruských filmov. A predstaviteľka Evridiky bola tiež zaujímavá na pohľad, takže aj napriek pomalému deju sa dalo dobre na ňu pozerať. Ale bohužiaľ pekný herci nie sú všetko. ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

Rozháraná mysl dospívající dívky ve městě, kde se míhají spřízněné duše, noční můry, múzy, zaneprázdněná matka, lanovky, splašený červený bavorák, zvrhlíci i nejistý původ otcovský. Fotoaparát mobilního telefonu, stránka mladých sebevrahů, vysněný milenec tvoří třaskavou směs směřující do horoucích pekel nebo k vlastní katarzi. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pocitový film s pomalu se odvíjejícím průběhem, jehož téma a pojetí ocení především rozjímavé dospívající dívky.... (Vyústění děje /jen/ naznačuje ztrátu nevinnosti.) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve městě Alaverdi v Arménii. (Cheeker)

Reklama

Reklama