Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kompletní portrét krále elektrického blues... Po vojně mu renomovaný bluesman Sony Boy Williamson zprostředkoval spolupráci s rozhlasem a jako diskžokejovi vymyslel iniciály B. B. (Blues Boy). Riley King v dětství zpíval v kostele, ve škole účinkoval v gospelovém kvartetu. Nejprve pár let pracoval jako farmářský dělník, vedle toho působil jako chrámový a pouliční zpěvák. Ve čtyřiadvaceti nahrál první desku. Časopis Rolling Stone B. B. Kinga ocenil slovy: „Každý bluesový a rockový kytarista, který neuznává jeho vliv, je buď ignorant nebo lhář". B. B. King byl znamenitý koncertní interpret, stylově vychází z rhythm and blues, obratně přizpůsobuje svůj styl dobovým tendencím rocku a popu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film jako takový nepříliš objevný, ani objevně zpracovaný, ale hlavní roli tu hraje B.B, takže co s tím naděláte. Protože, když zahraje se parádní číslo " The Thrill Is Gone", potom je jasné, že tohle se dá poslouchat pořád. Proč? Protože the thrill is gone! Naposledy jsem ho viděl 15. července 2009 v Praze; bylo to takové důchodcovské session (ten těžší díl práce už dělal někdo jiný), jeho vtípky už postrádaly originalitu i sponánnost, ale bylo i slyšet všechno to, co má za sebou, a čím se během doby prodral. S citovaným s výše výrokem: „Každý bluesový a rockový kytarista, který neuznává jeho vliv, je buď ignorant nebo lhář", se dá samozřejmě polemizovat - nejspíš je to jen taková úlitba. Sotva je ho možno porovnávat s bluesovými osobnostmi typu Roberta Johnsona anebo Howlin' Wolfa. A to opomíjím bílé bluesmany, jejichž přínos tomuto druhu hudby byl více než významný. Přitom nemám na mysli Erica Claptona ani Johnnyho Mayalla, ale stačí jen ti tři kytaristi, zpěváci a skladatelé od Fleetwood Mac (Jeremy Spencer, Peter Green, Danny Kirwan - viz třeba https://www.youtube.com/watch?v=O8RhZDGLEXM, kde je řeč i o B.B. Kingovi). ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o BB Kingovi. Vypravěčem je Morgan Freeman a kromě samotného Kinga se před kamerou objeví i plejáda hvězd elektrické kytary - od Santany přes Claptona až po Kenny Wayne Shepherda, BB je ovlivnil všechny. A přitom z něj čiší tolik skromnosti, snad jediný kdo jej nepovažuje za krále blues, je on sám. Velká škoda, že jsem ho ani jednou neviděl hrát naživo. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama