Reklama

Reklama

Příběh somálských pirátů

  • USA Stolen Seas
Trailer
Estonsko / Filipíny / Dánsko / USA, 2012, 90 min

Obsahy(1)

Filmoví tvůrci strávili ve snaze natočit dokumentární snímek o pirátech ze Somálska celé tři roky cestováním do těch nejnásilnějších míst na světě. Dokument STOLEN SEAS tak skýtá mrazivý pohled na fenomén somálského pirátství, jež prezentuje prostřednictvím exkluzivních rozhovorů a navázáním nevídaně blízkého kontaktu s opravdovými piráty, rukojmími, příbuznými rukojmích, majiteli lodí, pirátskými vyjednavači i odborníky na pirátství a mezinárodní politiku. Film diváka vrhne prostřednictvím zvukových záznamů a nalezeného videa přímo doprostřed skutečného vyjednávání o rukojmích na unesené dánské nákladní lodi CEC Future. Protože se smlouvání mezi stoickým majitelem lodi Perem Gullestrupem a výřečným vyjednavačem pirátů Ishmaelem Alim táhlo celých sedmdesát dní, vztah obou protivníků vezme nečekaný obrat a zrodí se to nejnepravděpodobnější přátelství. Oči otvírající dokument zcela vyvrací předpojaté představy o tom, jak nebo proč se pirátství stalo nejděsivějším rostoucím průmyslem, v němž se točí mnohamiliardové částky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

ripo 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia filmu akoby ospravedlňovali pirátov za ich neľudské činy. Veď ako povedali, jedna unesená loď dá peniaze mnohým ľuďom v dedinách. A prerto to ich to ospravedlňuje .... Potom pridávali aj ďalšie pseudodemokratické perly ducha, pričom nezabudli poznamenať, že jeden unesený Nemec namal rád islam a Arabov .... Poďme sa navzájom vraždiť a prepadávať a lúpiť jeden druhého, lebo dáme peniaze a ukradnutý tovar svojej rodine ... Tvorcovia ako "strážne psy demokracie" sa snažili len natočiť celovečerný dokument z netradičného prostredia, ale ich psychologické odhaľovania právd sa blížili výplodom Ala Gorea ako nezastaviteľného ochrancu prírody .... ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře a zajímavě natočený dokument ukazuje, že problém okolo somálských pirátů je daleko složitější a komplexnější, a snaží se na něj pohlížet objektivně z několika různých úhlů. Na případu lodi CEC Future ukazuje, že nakonec na tom nejvíc utrpí členové posádek zajatých lodí. Pro ty, kteří si chtějí po shlédnutí Kapitána Phillipse rozšířit obzory - jasná volba :). ()

Reklama

Mr. Movie 

všechny recenze uživatele

Tak nevím jestli ty "3 roky cestováním do těch nejnásilnějších míst na světě" stály za to. Každopádně tvůrci poukázali na jeden z problémů dnešního světa. Asi nic víc. O důvěryhodnosti výpovědi jakékoliv osoby odkudkoliv by se daly napsat stohy postřehů. Možná bychom nakonec pozbyli všech našich tradičních hodnot života a vnitřní osobní víry. Takže zpět ke snímku. Dobře odvedená řemeslná práce co stojí za podívání. Podle mého názoru se trochu minulo mým představám, určitě bych doporučil mrknout na Kapitána Phillipse, pokud teda toto téma někoho zasáhlo. Mě původně ano a teď ani ne... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Bylo zajímavé vidět skutečné lidi, kteří se objevili v dánském filmu Kapringen (Únos) - podobu tvůrci evidentně docela trefili, i když je vidět, že film byl skutečnou událostí jen inspirován. Dokument se mi líbil a nemyslím, že by měl někoho nebo něco ospravedlňovat, jednoduše dal slovo více lidem a více stranám. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama