Reklama

Reklama

Příběh Felixe Baumgartnera

  • Rakousko Felix Baumgartner Story, The
všechny plakáty
Rakousko, 2012, 52 min

Obsahy(1)

Cadillac z 80. let, poušť Mojave a porucha auta – ne zrovna typické pozadí, které byste mohli očekávat, pokud jde o film vyprávějící osobní příběh Felixe Baumgartnera. Ale Felix Baumgartner, BASE jumper číslo 502, bere tuto přestávku v poušti jako příležitost znovu přemýšlet o svém dosavadním životě. Sám mezi kaktusy, rozbité auto nabízí intimní prostředí, které činí zpověď jednoduchou: o dítěti v Salcburku, kde stromy byly vysoké a nedostupné. O dospívajícím chlapci, který měl své první sny o tom, jak vyletí až nahoru ke svým prvním seskokům padákem. Divák se dozví, jak se Felix začal zajímat o BASE jumping a prožívá s ním jeho první skok. Vzácné záběry z amerického "Bridge Day", jediného dne v roce, kdy skoky z mostu nejsou pokutovány. Nicméně, zakázané ovoce chutná nejlépe a rychle přichází. Počáteční úspěchy a některé nezdary vedou k významným okamžikům v životě pilota, který už je považován za legendu. V roce 1999 Felix skáče z Petronas Towers v Kuala Lumpuru - ale nejprve se musí vyhnout ostraze - fotoaparát vždy po boku. Stejně tak i v Riu, kde pravá ruka sochy Krista Spasitele je přesně to pravé místo pro BASE jump. Je pravda, že to je až poté, co Felix a jeho tým musejí přes noc tábořit venku a k výstupu použít kuši. Čočka kamery také přesně zaznamenává jeho úspěšný pokus letět rychleji než letadlo a samozřejmě také jeho úžasný přelet přes kanál La Manche pouze s pomocí karbonového křídla. Sedíce v poušti, jedna věc je velmi jasná - Felix Baumgartner není adrenalinový závislák. Prostě jen nepřijímá limity. "Strach je pořád se mnou a není nijak potlačen. To, na čem záleží, je jistota: Mám tu nejlepší přípravu, nejlepší materiál a ohromný respekt z toho, co je mým cílem. To je způsob, jak se mohu odvážit jít do extrémů." Film končí tím, jak opuští svůj Cadillac a vrací se zpět pouští – směrem k novému dobrodružství, které se již připravuje. Chce se stát prvním člověkem, který překročí rychlost zvuku při volném pádu. Je to film, který nešetří dechberoucími a neočekávanými záběry. Nicméně, stále dokáže ukázat pravou tvář Felixe Baumgartnera, muže, který je zodpovědný za všechna tato dobrodružství. (Mezinárodní festival outdoorových filmů)

(více)

Recenze (2)

Babba 

všechny recenze uživatele

Obdivuji lidi co si jsou za svým cílem a ještě ho dokážou 100% naplnit. Pěkná jsou videa, kdy seskočí z nějakého objektu, sbalí padák a co nejrychleji nasedá do taxíku a jede na letiště, aby ho nechytla policie. Je jen škoda, že ve filmu nebylo o projektu Red Bull Stratos (jen ke konci, že je to jeho sen). Jinak se mi film moc líbil! 9/10 ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro lidi, kteří šli za svým snem a mám slabost pro dokumenty, které mi způsobí husí kůži. MF outdoorových filmů 2012, Brno. ()

Reklama

Reklama