Reklama

Reklama

Půjčovna masa

(seriál)
  • USA Altered Carbon
Trailer 1
USA, (2018–2020), 15 h 36 min (Minutáž: 43–67 min)

Tvůrci:

Laeta Kalogridis

Předloha:

Richard Morgan (kniha)

Hrají:

Martha Higareda, Joel Kinnaman, James Purefoy, Stephanie Cleough, Ato Essandoh, Byron Mann, Andre Tricoteux, Matt Frewer, Renée Elise Goldsberry (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Po 250 letech strávených v hibernaci je oživený vězeň, který si může vydobýt svobodu jediným způsobem: musí zjistit, kdo je vrah. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (245)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

"Technologie se vyvíjejí. Lidé ne." Za mě rozporuplně mezi 3 a 4* - na jedný straně úchvatnej vizuál, obdivuhodná spousta nápadů a filozofickejch nástřelů, na druhý straně sposuta samoúčelnejch věcí jen na efekt (násilí, nahota /s wtf efektem předevšim ta mužská/, navzdory špíně všude kolem jsou všichni podezřele čisťounký a krásný /předevšim všechny ženský postavy/, velký a "hustý" jsou i chování a gesta zúčastněnejch atd. atd.). Celkově je to nejvíc ze všeho taková cyberpunková detektivka, ty až bladerunnerovský myšlenkový přesahy mi to ale (jak o tom pěkne píše třeba i Wysch) přece jenom ženou pocitově o něco vejš - scénář leccos asi čerpá z předlohy, kterou jsem nečet, ale on obecně svět, ve kterym se stávaj relativní ty dvě pro lidi nejzásadnější a nejfatálnější veličiny (totiž smrt a čas), nabízí spoustu prostoru pro fantazii; a přestože Carbon zůstává předevšim u tý detektivky (narozdíl právě od třeba zmiňovanejch Blade Runnerů), nevyužitý to neni a spousta nápadů je tam aspoň náznakem naťuknutá hezky. Co totiž z civilizace zůstane, pokud ti bohatí budou mít možnost si život (téměř) neomezeně prodlužovat? Když čas přestane hrát roli, protože se zničením těla si prostě pořídim nový (pokud na to mám)? A co s etikou - má na to mít právo každej? Pokud jo, tak jak a kdy? Jinak závěrečnej souboj mezi Takem (POZOR, TROLEJ) a ségrou se mi vysloveně líbil i technicky, což si ani nepamatuju, kdy jsem si tohle u čeho naposledy řek; a to pohádkový rozřešení detektivní linky bylo celkem hezky vyvážený zakončenim Takovy linie - že tu svou Tak prostě půjde tam někam hledat, protože času má ve virtuálu dost a jednou jí prostě najde, to se mi líbilo. A ještě poslední věc - herecký obsazení mi sedlo (Kinaman, Kristin Lehman, ségra - Lachman, ale i Bancroft - Purefoy) lomeno mi nevadilo (zbytek), kdo mi ale tim svym neustálym přepíčenym důležitym poloúsměvem (já vim, některý lidi se tak prostě tvářej) pil krev od prvních záběrů, to byla Higareda (jakkoli neřikám, že jinak se na ní nekouká hezky). ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

EDIT z 4.3.2018 ke zrušení seriálu. První řada Altered Carbon pro mě byla totální pecka a hrozně jsem se těšil na další (lepší akční scény, minimálně co se týče seriálů, jsem dostal až u třetího Daredevila). Až do té míry, že jsem několik dlouhých měsíců pouze vyhlížel její potvrzení, ač jsem věděl, že se bude muset obejít bez Joela Kinnamana, ale říkal jsem si, že to nebude taková hrůza. A krom čtenářů knihy, jež seriál zklamal, jsem v tom rozhodně nebyl sám. Nicméně pak přišly trailery a datum vydání a mé nadšení bylo pryč, vůbec jsem tu euforii jako tenkrát necítil, což se po prvním díle, kdy jsem si dal týden pauzu, pouze prohloubilo. Ukázalo se, že můj oblíbený Kovacs s agentkou Ortegou byly mnohem důležitějšími podpěrníky mé zábavy, bez nichž to prostě nešlo. Proti Anthonymu Mackiemu nemůžu říct vůbec nic a celý seriál si poctivě prožil a zahrál, včetně vypjatých emocí v posledním díle (díkybohu zkrácení na 8), nicméně pro mě to prostě není hvězda, jeho charisma není dostatečné a je jen jedním z mnoha stoupenců Marvelu, mimo nějž nikoho moc nezajímá (viz nudný Netflix film IO) a bohužel jsem se od toho nedokázal oprostit, ačkoliv mi ani druhá řada nepřišla o moc levnější, méně výpravnější nebo výplňkovější. Stejně je to pro mě obří zklamání a neumím si představit, co by mé dojmy zlepšilo v doslova hypotetické (nyní nereálné) řadě třetí (tedy vlastně vím, nahoře jsem to popsal, ale nevidím to příliš reálně). Vlastně cítím podobné rozčarování jako po vyhození Spaceyho během již natáčené poslední řady House of Cards, ačkoliv v preprodukci Altered Carbon bylo vše jasné dané. Ale hořké pocity zůstávají. Ale tu první sérii grandiózního cyberpunku si rozhodně dejte, proto tu těch 5* visí. PS : Mám novou platonickou lásku - těžkotonážní Martha Higareda, její nadávky v rodném jazyce z posledního dílu mi v hlavě budou znít ještě dlouho. | S1: 5/5 | S2: 3/5 I ()

Reklama

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že začátek byl velmi dobrý. Zajímavá detektivní práce, plno mystičnosti a nevědomosti, samé otazníky, krásné prostředí a sympatické charaktery. Pak přišel střed, který to začal spojovat, malinko rozvíjet a lehce zaokrouhlovat to, co jsme od začátku tušili, a pak... Pak přišly poslední 2 díly, které to úplně pos*aly... Tolik infodumpu, slov, keců, mluvení, hlásání a machrování nebylo za celých 8 předchozích episod. Krom trocha akce mi zpětně připadalo, že tam jen mluvili a mluvili a všechno vysvětlili slovy, ne činy. Je to jako kdyby prvních 8 dílů režíroval jeden člověk, ten odjel na dovolenou a poslední 2 přenechal svému nástupci, nezkušenému padavanovi. Úplně to zkazilo dojem z celého seriálu. Plus má u mě tedy hlavní začátek a vcelku i střed a velmi zajímavé charaktery, hlavně pan "hotel" :-) Znovukoukatelnost pochybná, ale nelituji, že jsem viděl. Bodies... Bodies everywhere. 65 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad aj spracovanie. Na televíznu produkciu veľmi slušné. Celý ten sci-fi nádych sa mi neuveriteľne páčil, hoci nebol využitý tak kvalitne ako keby sa jednalo o film. Interiérovosť tohto sci-fi sveta ma ale bavila. Aj tá upršanosť. A hlavne Poe ako AI manažér hotela. Joel Kinnaman vo svojej úlohe Takeshi Kovacsa fantastický. Skvelo vykreslená postava/motivácie/ aj jeho prerod. Z vedľajších postáv je to diskutabilné, ale vyslovene mi nikto nevadil. Čo na seriály oceňujem, že aj napriek komplexnosti a komplikovanosti funguje. Hoci sa ústredná zápletka môže javiť banálna, odkrýva mnohovrstvové problémy na ktorých stojí celá ekonomická a spoločenská doktrína Bay City. Vyvrcholenie roztiahnuté na posledné tri epizódy má tak dostatok času na logické vysvetlenia, akčné scény, ale aj priestor na to, aby všetky kusy skladačky zapadli na miesto a veci z prvej časti sa uzatvorili. Toto oceňujem. Ale taký ten wow filozofický efekt, presah, myšlienkové vnuknutie, ktoré by z tohto spravilo TEN seriál o ktorom sa bude rozprávať o 5, 10, 15 rokov to bohužiaľ nemá. Je to super na zabitie času, ale to je asi tak všetko. Neprináša to totiž nič nové, len je to znova v atraktívnom prostredí. 80%. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být áčkový seriál, a stačilo jen málo. Občasná béčkovost, záměrná překombinovanost, nebo sem tam zjednodušující nelogičnost mu ale sluší víc. V cyberpunku se nevyznám, takže budu věřit hlasům tvrdícím, že námět není originální. Mně se ten netradičně vymyšlený, ovšem na vodě postavený svět líbil. Ocenil bych nějaký uvítací tutoriál. Postavy z reálií něco málo nakousnou, něco se dá domyslet a něco vyplyne ze situace. Ovšem protože se hlavní hrdina i po čtvrt tisíciletí mimo vcelku orientuje (kam zmizel technický pokrok?), tak je pro mě po první sérii většina věcí záhadou. Zážitku to neublížilo, protože ten stojí na tísnivé atmosféře a především na napětí. Scénář se s postavami nemazlí. Nechává je projít peklem i očistcem a to všechno několikrát dokola. No a protože jsou to vesměs sympaťáci, tak jsem trpěl s nimi. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (10)

  • Vyslanci neboli „Envoys“, mezi které patří i hlavní hrdina Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman), byly speciálně vycvičené jednotky Hvězdného Protektorátu. Vyslanci byli díky výcviku schopni odolat velkému fyzickému i psychickému nátlaku a díky neuro-chemikáliím měli skvěle zbystřené smysly. (Tomas_TM)
  • Každá epizoda 1. série je pojmenována podle jednoho z klasických filmů ze žánru Film Noir, což byl žánr populární v letech 1941–1950. (Tomas_TM)
  • Město, kde se seriál odehrává (Bay City), je původně San Francisco. (UncleMorty)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

30.07.2018

V čerstvě oznámené druhé řadě kyberpunkové sci-fi Altered Carbon od Netflixu se v hlavní roli vojáka Takeshiho Kovacse nově objeví herec Anthony Mackie (Captain America: Občanská válka, Detroit). Ten… (více)

Netflix a hvězda bojových umění

Netflix a hvězda bojových umění

01.07.2018

Netflix si objednal akční sci-fi seriál Wu Assassins s hvězdou bojové série Zátah Iko Uwaisem. Scénář k novince napíše John Wirth (Terminátor: Příběh Sáry Connorové, Falling Skies), o režii první… (více)

Barbar Conan míří do televize

Barbar Conan míří do televize

06.02.2018

Amazon dal před pár měsíci najevo, že si hodlá sehnat vlastní Hru o trůny. Krokem číslo jedna byl nákup televizních práv na Pána prstenů, z čehož se má ukuchtit prequel slavné filmové trilogie. Krok… (více)

Reklama

Reklama