Reklama

Reklama

TPB AFK - Příběh the pirate bay

(festivalový název)
  • Dánsko TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard (více)
Trailer
Švédsko / Dánsko / Norsko / Velká Británie / Nizozemsko / Německo, 2013, 85 min

Obsahy(1)

Dokumentárna snímka o troch ľuďoch závislých od počítačov, ktorí navždy zmenili distribúciu médií založením stránky na zdieľanie súborov s názvom The Pirate Bay. Gottfrid Svartholm-Warg, Peter Sunde a Fredrik Neij, to sú mená, ktoré dodnes nedokážu prísť na jazyk najväčším mediálnym korporáciám. TPB AFK rozpráva o tom, ako táto skupina "hacktivistov" vytvorila najväčšiu stránku na zdieľanie súborov, rovnako ako aj o ich súboji proti korporáciám na právnej aj osobnej úrovni. (jaqubko)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

maddy 

všechny recenze uživatele

Snaha sa síce cení, ale vykrikovať do sveta v roku 2013 niečo, čo už je známe minimálne dobrých 5-6 rokov sa trocha míňa účinku. Je zaujímavé nazrieť do sveta v podstate obyčajných mladíkov, ktorým sa podarilo založiť najväčšiu „pirátsku“ sieť na internete, ale pokiaľ si z dokumentu človek zapamätá hlavne to, že jeden z nich je ožraté hovädo a druhý ušiel do Laosu, tak asi niečo bude zle. Zo samotného IT v podstate len minimum informácii, skôr sa dokument zameriava na súkromie zakladateľov, ktoré bohužiaľ už až také zaujímavé nie je. Navyše štylizácia protagonistov do (značne namyslených) martýrov mi vadila – áno, súhlasím s tým, že proti zastaralej, v dnešnej dobe maximálne nevhodnej, distribúcii akú silou mocou preferujú v Hollywoode treba bojovať, taktiež aj proti obrovským US korporáciám, ktoré si myslia, že môžu všetko a ich zákony platia všade na svete, lebo inak bude, čo chvíľa regulovať obsah internetu naozaj len hŕstka „vyvolených“ ... ale kto je bez viny nech hodí kameňom. Výpočet provízie z reklamy na Pirate Bay, ktorú vypočítal sudca je síce poriadne prestrelená, ale nech sa ani naša „štvorica“ nehrá na obyčajných ľudí, pretože ten „nízky príjem“ im jednoducho neverím (odkiaľ by potom mali na kúpu nových serverov, ich urýchlené premiestnenie do ultra-tajných lokácii, vybudovanie novej „pobočky“ a pod.). Ako zaujímavosť z pozadia internetu snímok obstojí, ako niečo viac, prípadne nejaké posolstvo alebo bojkot protí cenzúre na nete, ktoré sa snaží prezentovať, už asi ťažko. Oveľa radšej by som si v tomto prípade pozrel dokument o Kim Dotkom-ovi, ktorý má omnoho „dospeláckejšie“ (čítaj rozumnejšie) názory a nápady na fungovanie internetu (zablokovaný MEGAUPLOAD mal totiž rozbehnutý aj veľmi zaujímavý projekt platenia pomerne vysokých čiastok z reklamy priamo umelcom - prevažne z oblasti hudby - za počet stiahnutí nimi uploadnutých súborov – a toto je skutočný pokus o legálnu distribúciu obsahu cez internet bez toho, aby to finančne vôbec zaťažilo konečného užívateľa. Škoda, že už to asi nikam nedotiahne :) aj keď jeho novému projektu so „šifrovaním“ internetu držím palce). CELKOVO: 3* ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na velmi důležitou kauzu týkající se pirátství a internetu, která byla v naší republice bohužel opomíjena. Fandím těmhle 4 chlapcům, kteří se nebojí postavit se za svůj názor a svobodu internetu. Celá tahle věc s autorskými právy je stejně blbost - Hollywood na jednu stranu skučí jak přichází o tržby, ale na druhou stranu oslavuje, jak teď spousta filmů v roce 2012 viděla jen v kinech přes miliardu dolarů. Copak jim je to málo? Promiňte, ale takhle si velkou škodu nepředstavuju. Navíc, pokud je film dobrý, stejně si na něj lidé raději zajdou do kina, než aby se dívali na nedostatučující kvalitu na intenetu. ()

Reklama

divak84 

všechny recenze uživatele

osobnější, výrazně osobnější než (podle mě) nejlepší dokument tohoto roku We steal secrets.. ale rozhodně ne lepší a zajímavější. oba dokumenty však ukazují pravdu a zákulisní bahno ohledně dvou nejsledovanějších (minimalně hackivisty) udalostí poslední let z pole IT. osobně se mi AFK nelíbilo až tak, protože, narozdíl od zajímavě natočeného Assange a rozdělení snímku na tři části, AFK je/působí jako projekt natočený studentem, který výrazně dává najevo že celá politická reprezentace na světě je piece of shit a pojdme všichni se stát anarchisty. a také narozdíl od Assangeho, dva ze tří hlavních protagonistů, jsou naprostí kretení. Fredrik a Gottfried. Neměl jsem moc náladu tyto dva sledovat protože nepředstavovali nicmoc "originálního ani dokumentaristického", naopak působili přesně tím dojmem, "pojdme "zničit" svět. A navíc, celý dokument ztrácí (i přes prezenci mrdky právničky hollywoodu i podjateho soudce, který vypadá jako by vyšel z lisu na auta) svou svatozář tím, že tito tři borci tím opravdu vydělávali...a za peníze si jezdili do thajska apod... nejsou zas až takovými idealisty.. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Já bych prostě čekala, že se od filmu, který má ve svém počeštělém názvu slovo příběh (a v tom původním to taky láká odvodit), dočkám nějakého příběhu. Že se z něj prostě o svém oblíbeném přístavu, do nějž pravidelně jezdím s kocábkou lovit zlaté rybky, něco užitečného dozvím. Ale dočkala jsem se jen zdokumentovaného soudního řízení, z nějž taky není jisté, co je hrané na kameru a co je fakt, a pokud bych byla totální lajk, po zkouknutí budu vědět o PB stejnej prd, jako před viděnou. Tenhle filmek mi nedal o nic víc, než jednu stránku zabírající článek v tisku, spíš mi víc vzal. Vzal mi čas, za nějž jsem si mohla ulovit v přístavu něco hodnotnějšího. ()

MaaaR@ 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné je, jak se Hollywood dostává k vyčíslení škod. Problém číslo 1: řekněme, že jsem stáhl 500 filmů, v průměru bych za každý musel dát 200 Kč (DVD, Blu-Ray) ...utratil bych 100 000 Kč za filmy? Sakra, ani omylem. Problém číslo 2: stačí mi projít si naposled viděné filmy a hned narazím na několik, které jsou českému distributorovi naprosto neznámé. Problém číslo 3: koupil bych si dejme tomu úchvatný "superhit" Sharknado? Pochybuji. Do kina chodím na filmy, od kterých něco očekávám a nedělá mi problém za ně zaplatit. Koupit si kvalitní film v online distribuci by pro mě nebyl problém za přijatelných cenových podmínek. Ale to by pak nebylo na nechutně vysoké a neustále rostoucí honoráře herců, režisérů, agentů, distributorů a všech ostatních. A tak, než aby omezili svojí chamtivost, aby hledali nové cesty jak zaujmout diváka, tak raději konstruují podobné případy, postavené na nesmyslných předpokladech a na jejich touze si nahrabat ještě o trošku víc, zatímco jim nedochází, že ve chvíli, kdy by skončily všechny servery s obsahem porušujícím autorská práva, došlo by k radikálnímu poklesu šíření kultury mezi lidmi. A o to tu jde především. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení začalo v létě 2008, k závěr dospělo 25. února 2012. (Dragoni)
  • Plná verze filmu byla uvedena pod licencí Creative Commons (BY-NC-ND) na The Pirate Bay a dalších BitTorrent stránkách. (Dragoni)
  • Film měl premiéru na filmovém festivalu Berlinale 2013. (Scelleton)

Reklama

Reklama