Reklama

Reklama

Film Noir

(festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární / Experimentální
Finsko, 2011, 5 min

Režie:

Eric Hynynen

Scénář:

Eric Hynynen

Kamera:

Eric Hynynen

Hudba:

Eric Hynynen
(další profese)

Obsahy(1)

Pokus o naplnění pravidel žánru filmu noir v koláži animací, nalezených a původních materiálů, které se vrství a díky víceúrovňové montáži vytvářejí temné obrazy proměnlivě čitelných situací. Vyprávění se rozpadá do lyrických výjevů a při častém překrývání ústí k abstraktním obrazcům, navozuje pocit neočekávatelnosti, přitažlivosti, odstupu i čirého strachz. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Na stránke erichynynen.com si môžete pozrieť ďalších štrnásť filmov tohoto kreatívneho mladého fínskeho umelca. Venuje sa nielen vizuálnemu, ale i výtvarnému umeniu, plastikám a soche. Svoje práce vystavoval okrem rodného Sydney, aj v Helsinkách, New Yorku a Toronte. Svoje krátkometrážne filmy premietal napríklad v Berlíne, bulharskej Varne a v roku 2012 sa zúčastnil aj na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlave. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

film narušuje optiku vidění, zneklidňuje a podbízí k těsnější účasti. nelze se soustřeďovat na děje, ani na konkrétní vyobrazení, jelikož kontury obojího se rozplývají v záplavách tmy a světla. masivní využití dvojexpozice jako pojítka záběrů sugeruje naopak splývání obrazů v kontinuální proudění bez záchytných bodů. obraz se neustále mění a s ním i vnímání vizuálního krásna a i pocity, které z jeho sledování plynou. emoce se odvíjejí od samotného proudu (přiléhavější je používat jednotné číslo, než hovořit o proudech) zastřeného obrazu, namísto od reprezentovaných objektů a jejich interakcí, jelikož ty je nemožné abstrahovat. Film noir není nádhernou reminiscencí "žánrového adjektiva" klasického hollywoodu, ale spíše vrcholů evropské filmové avantgardy dvacátých let a jejích "filmových básní". do značné míry záleží na individuálním zakoušení obrazů, jestli tyto zapůsobí jako znepokojivá, znetvořená skutečnost, nebo poetický vodní tok, který popisuji. pocítěné emoce jsou v každém případě silné. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama