Reklama

Reklama

Narušení pořádku

(festivalový název)
Čína, 2009, 78 min

Režie:

Wej-wej Aj

Hrají:

Wej-wej Aj
(další profese)

Obsahy(1)

Pomocí ruční kamery a mobilního telefonu zachytil Ai Weiwei 12. srpna 2008 represi svědků během procesu s aktivistou Tan Zuorenem, zatčeným za „podněcování k rozvracení státní moci”. Zuoren se po zemětřesení v provincii S´-čchuan, kde se zřítilo několik tisíc školních budov a kde zemřely tisíce dětí snažil odkrýt korupci vládních úředníků a zveřejnit skutečný počet obětí, který se vláda pokoušela zatajit. Svědci a Zuorenovi stoupenci zažívají noční návštěvy policie, násilná zadržení, zastrašování, bití. Terčem jednoho útoku je i samotný Ai Weiwei. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

natáčet můžete, jinak nezmůžete nic, je v tom cejtit trochu pokrok, kdoví, co bude, uvolnění tam jistě trochu nastalo, životní úroveň se zvedla, ale demokracie našeho typu tam neni možná, je to pro nás zajímavé, ale nic odsud nezměníme. Vidíme převážně jednoho úředníka, kterej je vysmátej, má moc, ale nevidíme ty další za nim, nad nim....takových zemí je víc, i na západě se občas může něco stát.... ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Je jedno, jestli půlku dokumentárního filmu tvoří statický záběr z mobilu natočený na policejním ředitelství s minimem střihů. Jen tak můžeme svobodně a soustředěně sledovat mechanismus nového čínského mocenského systému - navenek se ohánějícího lidskými právy a demokracií, ale přitom ignorací a hranou nechápavostí znemožňující přijmout jakékoli námitky jedinců, jež zpochybnili brutalitu nočního útoku policie na hokejový pokoj a zadržení jedné členky protestní skupiny. I když rozhovory probíhají otevřeně, bez nátlaku a s trpělivostí na druhé straně, jejich rafinovaně skrytá ofenzivní strategie postupně vytváří plíživý pocit naprosté bezmoci a bláhovosti v boji s tímto systémem, který je naprosto neprůhledný, především co se týče systému nadřízených a podřízených. Jen v něm může nastat tak paradoxní situace, jako při konfrontaci s policií při natáčení členů hlídky, která končí nečekaným smírem, čímž vzniká jakási ironická pointa, jíž dokresluje i závěrečná výpověď propuštěné ženy z níž asi nikdo nebude moudrý. Zajímavější a výmluvnější vhled do současné čínské diktatury si snad nelze ani přát. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama