Reklama

Reklama

Bones Brigade: An Autobiography

  • Velká Británie Bones Brigade: An Autobiography
Trailer
Dokumentární / Sportovní
USA, 2012, 90 min (Alternativní 110 min)

Obsahy(1)

Po první skateboardové vlně z Dogtownu se zdálo, že tenhle sport pomalu ale jistě umírá. Z trosek zničených bazénů a skateparků ale povstala nová generace jezdců, která skateboardingu propůjčila tvář a z odcizených betonových parků ho vtáhla i do ulic a na malé rampy ve dvorcích domů. Stacy Peralta, dokumentarista a jeden z dogtownských Z-Boys, dal dohromady tým mladých talentovaných jezdců, který nezvratně změnil skateboarding, a v roce 2012 se k němu vrátil a věnoval mu celovečerní dokument, který si tahle parta rozhodně zasloužila. (Popluh)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (7)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Drahně tomu let, ale ještě než se ze mě stal odporný sádelnatý špekoun, dennodenně jsem se po škole proháněl v růžových elasťácích na své rybičce po místních sídlištích a zdejší důchodci na nás s kamarády pravidelně volali policajty (zřejmě kvůli „ničení“ obrubníků a vlastních palet a trubek), takže jsme byli tak trochu vyvrhelové. Podobně se museli cítit i kluci, dnes pánové v letech, o kterých pojednává tento dokument. Pokud vám jména jako Steve Caballero, Rodney Mullen nebo Tony Hawk nic neříkají, tak Bones Brigade asi není pro vás. Zcela upřímně musím hned na začátku zmínit, že Bones Brigade na mě působilo, jako by mu výrazně chyběla nějaká ucelená forma; slavná jména tu vyprávějí o svých začátcích a prvních úspěších, které byly často spojené s vybráním a následně reprezentováním týmu Bones Brigade, pak přeskočí k něčemu úplně jinému a dost divně působí i to, když se mezi zpovídanými objevuje Stacy Peralta. Jeho účast je vzhledem k zaměření samozřejmě naprosto pochopitelná a logická, ale když pak vidíte, že tento dokument zároveň i režíroval, nelze se ubránit pocitu, že tím dochází k jisté zkreslenosti. Na druhou stranu asi nikdo kompetentní (tj. kvalitní filmař) nemá k látce tak osobní vztah jako on. Nakonec je tedy rozhodně na co koukat; archivní záběry na malé/mladé kluky, kteří se z dětí, které nikdo nebral vážně a v jejichž koníčku neviděla většina lidí žádnou budoucnost, stali uznávaní sportovci, jež tvořili historii a položili základy moderního skateboardingu, se prostě hned tak neomrzí. A když je člověk slyší mluvit o své životní vášni, tak by nejradši oprášil své červotoči prolezlé prkno a vydal se opět do ulic zlámat si nějaké ty kosti v těle. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jako menší jsem taky jezdil na skejtu, moc mi to nešlo, ale dělal jsem to pro radost, zábavu a prožitek z nově naučených triků. Toto není jen nějaký dokument o nějakých jezdcích. V tomto dokumentu se dozvíme, jak se skateboardingem začínaly hvězdy jako Tony Hawk, Rodney Mullen, Tony Alva, Steve Cabalero a další. Dozvíme se o jejich začátcích, jak jako 13-15ti letí caparti začali vyhrávat své první závody, naučili (a v podstatě i vytvořili) své nové triky. Zjistíme jak vznikala první skateboardová videa a reklamy. Jak byli jezdci placeni. Ale co je hlavní: Jelikož se jedná o autentickou výpověď, zjistíme také co se jim honilo v hlavě, jaké měli radosti a strasti, problémy. Líbí se mi také konec, který nám stručně představuje každého jezdce, se kterým byl dělán rozhovor a dozvíme se, jak si dnes žije. Za mě jednoznačně 5* ()

Reklama

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený dokument Stacyho Peralty o historii nejlepšího týmu ve skejtové historii tzv. Bones Brigády. Jeho hvězdy Tonyho Hawka, Steva Cabalera, Lance Mountaina, Mike McGilla, Tommy Guerrera a Rodneyho Mullena, Peralta sám vybral, sponzoroval, manadžoval a stvořil pro ně naprosto nový koncept "sportovního" týmu s revolučním mediálním imidžem a přístupem k věci. Historie tohoto týmu je zároveň historií vývoje moderního skateboardingu a všech přelomových triků které navždy změnili tvář nejen samotného skateboardingu, ale i snowboardingu, surfingu, wakeboardingu a dalších sportů. Vyvrcholením Peraltových snah bylo to, že s nástupem videí a videokazet sám popadl kameru a postuně natočil sérii skejtových videí Bones Brigade, kterých se prodalo stovky tisíc kusů což odtartovalo vlnu podobných akčních videí, která trvá dodnes. (pozn. ze stejného podhoubí vzešel i režisér Spike Jonze) Peralta je sám legendou skateboardingu 70. let. ()

AnanAss 

všechny recenze uživatele

Parádní prezentace jezdců, která povznesla skateboarding na světovou úroveň. Oceňuju, že každý z Brigády Kostí dostal dostatek prostoru, takže člověk má možnost ocenit jednotlivé styly jízdy. Navíc spousta dalších vedlejších postav a jako bonus Duane Peeters, který je zcela svůj a s ničím (a nikým) se nesere. Závěrečná Mullenova řeč o tom, co pro následující generace zanechali a čím pro tento sport přispěli, je správně emotivní a hlavně od srdce. ()

80s Martin 

všechny recenze uživatele

Snímek úžasně zachycuje atmosféru druhý skateový vlny v Americe v 80. letech. Nejvíc pozornosti je soustředěno samozřejmě na několik tehdy náctiletých top členů týmu Bones Brigade. Rozhovory s klíčovýma postavama jsou proložený spoustou autentických fotografií a videí, což přináší atmosféru tehdejší skateový éry divákům, kteří (jako já) tenkrát ještě ani nebyli na světě. Navíc jsme svědky toho, jak moc tihle malí kluci ovlivnili a utvořili dnešní skateboarding. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama