Reklama

Reklama

Říkejte mi Kuchu

(festivalový název)
  • Česko Říkejte mi Kuču (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Být v Ugandě gayem, lesbou, bisexuálem či trans je ve třetím tisíciletí doslova o život. Místní náboženští vůdci inspirovaní americkými evangelíky podněcují nenávistnou hysterii a protlačí na půdu parlamentu návrh zákona, který navrhuje homosexualitu trestat smrtí a ty, kteří nenahlásí homosexuální chování, včetně lékařů či příbuzných, zavřít do vězení. Dokument sleduje stoupající hvězdu aktivismu za práva LGBT Davida Kata, jenž se i v takto vyhrocené atmosféře odváží veřejně protestovat. Kato s hrstkou blízkých žaluje lokální bulvár, který násilně „outuje“ místní gaye a žádá jejich popravu, bojuje za práva HIV pozitivních a upozorňuje na praktiku tzv. „léčebného“ znásilňování leseb příbuznými. Tak se mu podaří dostat státem uznávanou homofobii do zahraničního televizních zpravodajství i na půdu OSN. Během ročního natáčení dokumentu je Kato brutálně zavražděn, což od základů otřese místní komunitou a na mezinárodním poli vzedme vlnu odporu. A luta continua. (Mezipatra)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

K trefnému komentáři Tamirkiho nemám co dodat. Tak jako oni nás každý den vidí skoro v přímém přenosu jak se máme v Evropě dobře a sápou se k nám, tak mi vidíme těmito filmy jejich život v pekle středověkých názorů. Paradoxně všichni gayové a lesby z Ugandy by bez problémů dostali kvůli diskriminaci ve Evropě azyl a mohli by vytvořit novou bruselskou čtvrť. Film je na dokument trochu moc dlouhý a posledním dvacet minut jsem již ztrácel motivaci a pozornost. ()

Tamirki 

všechny recenze uživatele

Z hlediska Evropanky z ateistického Česka poměrně šokující dokument, jak lze zneužít náboženství k doslova hysterické homofobii a návrhům absurdních zákonů. A samozřejmě také snímek o sympatické skupině v daném kontextu velmi odvážných gayů a leseb, kteří se stávají aktivisty i za cenu nesmírného rizika - a jeden z nich za to zaplatí nejvyšší cenu. Scéna z pohřbu Davida Kata, kde si jeden z kněží neodpustí jeho odsouzení, patří k nejsilnějším a nejnepochopitelnějším částem filmu, pověst církve v Ugandě naštěstí zachraňuje alespoň jeden odvážný duchovní... Film také ukazuje pozitivní stránku globalizace - ani jeden nepříliš důležitý africký stát si dnes nemůže dovolit snažit se zavádět naprosto šílené zákony a vyhnout se přitom kritické mezinárodní reakci... Velmi se mi líbila scéna s písní Babylon nebo Davidovo úvodní vyprávění o tom, jak objevoval svou homosexualitu. ()

Reklama

Galerie (17)

Reklama

Reklama