Reklama

Reklama

Přítel z Diamantových hor

Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1956, 9 min

Režie:

Cho-son Ju

Hudba:

Jan Malý

Obsahy(1)

Přátelství mezi dvěma chlapci odráží pevné spojenectví mezi korejským a českým lidem. Do Československa přijelo po kruté válce několik stovek sirotků, kteří ztratili rodiče a hned se jich ujali doktoři a sestry, kteří se postarají o zlepšení jejich zdravotního stavu. Všichni pomáhají vytvořit v nové zemi nový domov, vlídní učitelé pomohou s cizím jazykem. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

Neni to na 5, ale tak na 3, s odřenejma ušima, jen protože to je bizarní, naivní = zábavný, o převýchově severokorejských sirotků jsem neměl ponětí, zajímalo by mě, jestli ještě stojí Domov Kim Ir Sena. Fiktivní přátelství mezi Jirkou a tím chlapcem se zdá být až neskutečně silné, ačkoliv Jirka jakoby se na chudáka sirotka trošku povyšoval, respektive zneužíval svojí role, Jirka se stylizuje do role dospělého kantora, ale mizerní diktát plný chyb hodnotí jednotkou, nechá se od chlapce sochat v podivné poloze, což by se dalo vykládat jako parodování socialistického realismu, jenže chlapci to berou vážně, Jirka je hrdina, už jen protože je pionýr. Škatulka dokumentární se mi zdá poněkud nepřesná, rozhodně je to propagandistický kraťas, je patrné, že to režírovali Korejci, ale obávám se, že pokud to šlo k nám i tam, tak reakce mohli být podobné. S přátelstvím mezi národy se tehdy hodně blblo, všichni si pěkně dopisovali, sbírali známky, nevyhlo se to ani mým prarodičům a rodičům, ve škole to bylo přeci povinné, myslím, no a dneska v době facebooku, kdoví, přátelí se obyčejní chlapci s cizími chlapci ze zahraničí, obávám se, že asi moc ne. Mladí herci zahráli svoje role slušně, ale chlapec z Koreje nejspíš skutečně sirotkem byl, ale jinak je to prostě propagandistická stylizace a idealizace. Většina scén působí velmi nastrojeně. Moc podobných věcí neznám, vybavují se mi nějaké scény ze Zítra se bude tančit všude....56 byl u nás ještě docela tvrdej.... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Připomíná mi to variaci na Holubovy Přátele ze stejného roku, akorát tentokrát šlo o československo-korejské přátelství. A opět je tu velké kamarádství a poukazování na velké rozdíly nejen řeči, ale i zvyků a kultury obecně. A ani bych v tom nehledal moc velký propagandistický podtext, tedy nebýt té zmínky o agresi Spojenců (i když jména agresora není přímo řečeno). A za ni jdu jenom na slabší průměr. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama