Reklama

Reklama

Psí vojáci

(TV film)
  • Francie Nom de code : Poilus d'Alaska (více)
Francie / Kanada, 2011, 56 min (Director's Cut: 80 min)

Obsahy(1)

Dodnes najdeme ve francouzských Vogézách potomky psích hrdinů, kteří za 1. světové války významně podpořili zdejší vojsko v bojích proti německé armádě. V zimě roku 1914 odolávali francouzští vojáci v nehostinném horském prostředí Vogéz německým snahám o průlom. V zákopech zasypaných sněhem prožívala pěchota pravé peklo. Dokonce i pro koně byly cesty nesjízdné. Jakákoliv přeprava potravin či munice nebo odvážení mrtvých nebylo možné. Poručík René Robert Haas a kapitán Louis Joseph Moufflet žili delší dobu na Aljašce, a tak dostali nápad využít pro armádní dopravní službu tažné psy. Po nezměrném úsilí se jim podařilo dovézt z Aljašky více než 400 psů a zřídit a vycvičit dvě dopravní čety. Ty pak až do konce války zásobovaly bojová stanoviště vysoko v horách a za každého počasí zajišťovaly převoz raněných. Polovina psů zahynula na frontě. Zbylých se po válce ujali vojáci a místní lidé. A tak potomci psích hrdinů žijí ve Vogézách dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sehe 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý príbeh.Neuveriteľné je,že počas takej dlhej cesty vo vojnovom čase sa iba 4 psíci nedožili vylodenia v Le Havre.V dnešnej dobe,kedy sa voči psom vedie na Slovensku štvavá kampaň je tento dokument oslavujúci psov,ako hrdinov,ktorí dostali vyznamenania i od francúzskeho ministra vojny,mimoriadne pozitívnym činom. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přiblížení pozoruhodné kapitolky z dějin válečných technologií a vztahu člověka a psa, podané formou hraného dokumentu s velkým podílem dobových záběrů ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na autentických miestach v Kanade, na Aljaške či Francúzsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama