Reklama

Reklama

Zelená poušť

Obsahy(1)

Průměrný Evropan nebyl nikdy tak zodpovědný za devastaci tropických deštných pralesů, jak je tomu dnes. Čím je to způsobeno a můžeme tomu zabránit? Dokumentární film Michala Gálika Zelená poušť, jenž nás zavede na tropický ostrov Borneo, nám poskytne nejen odpověď na tyto otázky, ale prozradí nám i zarážející tajemství, které skrývá průmysl s palmovým olejem. Film Zelená Poušť podává reálné svědectví o problémech způsobených pěstováním olejných palem na Borneu. Dokument není jen příběhem o palmovém oleji, je i příběhem o globální odpovědnosti a o tom, že my, jako spotřebitelé, máme v rukou obrovskou moc, když našimi rozhodnutími při nakupování dokážeme ovlivňovat i to, co se děje na druhé straně planety. Divák dostane možnost proniknout hlouběji do problematiky prostřednictvím skutečných příběhů a rozhovorů s místními lidmi i odborníky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Pokud někomu příjde téma palmového oleje zbytečně lobbystické nebo trendy, měl by se podívat na tenhle dokument. Palmové plantáže nejenže pomalu přetvářejí původní biotopy na jednostrannou poušť, ale především berou domov nespočetným druhů organismů. Až budete příště stát u regálu s potravinami a budete chtít mávnout nad závažností situace, vzpomeňte si na pláč orangutaních mimin, které v tomhle filmu taky mimo jiné taky uvidíte... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tak už i legendární Borneo homo sapiens sapiens a kapitál zdevastoval. Každý den přibude na Zemi obyvatel v ekvivalentu jednoho okresního města. Lidem v jihovýchodní Asii, Arábii a Africe by měl někdo zopakovat slova papeže Františka, které pronesl na Filipínách , aby se nemnožili bezhlavě jak křečci. Velmi depresivní dokument. Zničit celou zemi s tím, že po 30 letech palma přestane plodit a z krajiny se stane neúrodná pastvina , s tím že už budu mrtvej, je hodně sobecké. Dokument na televizi Noe. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Peníze vládnou světu, to není nic nového. A tento dokument se zabývá problémem, který vzniká a stále se rozšiřuje na Borneu. Ostrově, který ještě v 50´byl téměř celý porostlí jedním z nejstarších pralesů na světě. Ale teď se zde provádí těžba uhlí či odlesňování a ilegální zabírání půdy pro vznik palmových plantáží, které ničí nejen flóru, ale i faunu. .. Je až neuvěřitelné, co všechno si dovolí nadnárodní společnost pro zisk. Vykořisťování, krádež půdy, ignorace při únicích chemie do užitkové vody, vypalování pralesů spojené s vymíráním druhů či vraždění zvířat, které se třeba jen zatoulají na plantáže. .. A proč tamní vláda nic nedělá? To a mnohem více se můžete dozvědět když zhlédnete tento dokument. .... HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

whack 

všechny recenze uživatele

Borneo a Sumatra sú dva z najviac biologicky rozmanitých oblastí na svete a napriek tomu majú najdlhší zoznam ohrozených druhov, vrátane mierumilovného orangutana. Odhaduje sa, že 6 až 12 týchto orangutanov je zabitých každý deň kvôli palmovému oleju. Tieto jemné stvorenia sú buď zabité v procese odlesňovania, keď sa zatúlajú do plantáží palmového oleja hľadajúc jedlo, alebo pri nelegálnom obchode so zvieratami potom, čo sú zajatí a držaní v extrémne zlých podmienkach. Ročne sa vyrába zhruba 50 miliónov ton palmového oleja, pričom takmer všetok palmový olej je nenahraditeľným zdrojom, čím nahrádza 12 mil hektárov hustého, biologicky rozmanitého dažďového pralesa. To je ekvivalent každoročné odlesneného územia o veľkosti Severnej Kórey iba kvôli účelu palmového oleja! Keby nebolo takýchto dokumentov, ľudia by o ničom ani nevedeli. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Po technickej i režisérskej stránke "obyčajný" dokument. Ale má dostatočne zaujímavú tému a úderné dávkovanie informácií. Snaha o zakomponovanie miestnych obyvateľov mi prišla trochu silená, ale inak veľmi výstižné pomenovanie problému, ktorý nie je len na Borneu a netýka sa len oleja. Zelené stromy nezanemenajú automaticky, že je všetko v poriadku... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film vznikal s veľmi obmedzenými finančnými prostriedkami, s použitím amatérskej videotechniky a bez predchádzajúcich skúseností s natáčaním. „Film Zelená púšť vznikal bez sponzorskej podpory a profesionálneho štábu. Hnacou silou projektu bolo predovšetkým nadšenie pre ochranu prírody a zvierat. Z tohto dôvodu film nie je určený pre komerčné využitie. Rád by som preto zdôraznil, že film je voľne šíriteľný a čím viacej ľudí ho uvidí, tým väčší zmysel bude mať," objasnil Michal Gálik. (mgalik)

Reklama

Reklama