Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 3 (2015) (série)


Matrix AB (S03E02)

(epizoda)
Trailer

Obsahy(1)

Situační portrét jednoho z nejvlivnějších mužů české současnosti, politika a podnikatele Andreje Babiše. Filmový štáb jej několik měsíců sledoval v záři reflektorů i v jejich stínu. Setkává se také s osobnostmi, které o Babišovi vydávají nevšední osobní svědectví. Vzniká tak ojedinělý filmový vhled do světa moci. Dokument představuje Andreje Babiše především jako veřejného činitele, který i v politické praxi používá metody, jimž se naučil při své podnikatelské činnosti. Kamera jej zachycuje v neustálém pohybu, na nejrůznějších akcích, mítincích, při osobním setkávání s občany. Je schopen mluvit s bezdomovci a vzápětí jej vidíme, jak anglicky nebo francouzsky konverzuje se zahraničními diplomaty. Na veřejnosti a před kamerou se projevuje ze své lepší stránky. Nikdo však není dokonalý – Babišovu odvrácenou tvář ve filmu charakterizují jeho bývalí spolustraníci a odpůrci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

romain vagnae 

všechny recenze uživatele

jak řekl AB na konci projekce první verze filmu: Klusák na něj připravil prvotřídní podraz. Zřejmě totiž počítal s tím, že když si o něm někdo dovolil točit film, patrně se bude jednat o oslavnou ódu. Klusák však dokument pojal jako varování před nebezpečím ohrožení demokracie prostřednictvím slovenského burana, který je přesvědčen, že má ve všem pravdu, a pokud mu někdo tvrdí opak, je to zloděj a lhář, případně sráč, kurva (volím Babišovo časté výrazivo). Z dokumentu je patrná urputná Babišova snaha o vytváření mediálního obrazu jakožto lidumila, který dělá vše pro blaho lidí a sám nechce být vůbec viděn, protože to dělá z vlastních ušlechtilých pohnutek - to dokresluje pěkně scéna, kdy jen tak mimochodem dá žebrákovi 5 tisíc, tváří se přitom nenuceně, jako by ho to právě napadlo, o něco později se však před svými nohsledy chválí, jaký je king, že rozdal pár žebrákům pětitisícovky. Nejlepší je závěrečná scéna, kdy Babiš po projekci nadává Klusákovi za zradu, protože prý výhradně hlasy jeho nepřátel, nebere v potaz, že zde mluví zhruba stejně často i jeho obdivovatelé. Holt není pan AB zvyklý na to, že mu někdo odporuje. Kdoví, zda chudák Klusák ještě bude moct někdy něco natočit.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najskôr som nevedel, či sa mám smiať alebo plakať. Goebbelsovčina priamo vo verejnoprávnej televízii, v hlavnej úlohe minister a vplyvný podnikateľ, čím sa ani netají. Rozdáva sladké koblihy okoloidúcim, päťtisícovky bezdomovcom, a dokonca aj tancuje ako jeho právnik spieva. Potom to ale nabralo aj druhý rozmer. Po filmárskej stránke perfektné a super je ešte aj diskusia k filmu ako jeho súčasť. Dobre do filmu zapadlo posedenie s francúzskou delegáciou a Jeanom Renom, tie názory išli akosi od srdca. Nič iné ako Polívkov citát sa na konci filmu nežiadalo. Jednu hviezdu musím ubrať pre svoje konšpiratívne podozrenie, že aj tie názory opačnej strany nám boli umne naservírované tou istou rukou. –––– Já koupím Novu a pak vás zaměstnám. –––– Národy, které víc používají internet, mají míň dětí. –––– Vy sedíte na třech židlích, pane Babiši. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mně by ani nevadilo, kdyby tenhle film šel trochu proti Babišovi, protože tady chvílemi vypadá skoro jako člověk. Ale je mi jasné, že to jen hraje. Ostatně je zvyklý se členy konkurenčních stran jednat ve stylu „Já mám víc zaměstnanců, než vy máte členů“. Je příjemné aspoň vidět, že ho někdo naštval. ()

Vajonek

všechny recenze uživatele

Nemuzu se u tohoto dokumentu nejak rozhodnout, jaky postoj k nemu zaujmout. Nejsem fanouskem A. Babise, se spoustou veci, ktere ve filmu zaznivaji, se vic nez ztotoznuji a jsem rada, ze jsou stale jeste lide, kteri otevrene vyjadri, co si o tomto cloveku mysli, jake negativni zkusenosti s nim maji. Na druhou stranu pokud ma byt film pokusem o objektivni zachyceni osobnosti (casti osobnosti) A. Babise, chybi mi tam vice konfrontace, ponechani vetsiho prostoru pro vyjadreni jeho priznivcum, pro Babisovu reakci na vyjadreni odpurcu (on by si snad rozumny clovek i pri ponechani vetsiho prostoru 'babisovcum' udelal i tak hezky obrazek). Pusobi to na me prilis jednostrane, i kdyz treba zrovna pro me osobne je to zrovna ta 'jedna strana', kam bych se zaradila i ja sama. Takze asi pokud ma byt film vice nez klasickym dokumentem osobnim autorskym zachycenim Babise reziserem (je mi jasne, ze vzdycky film, at dokument nebo neco jineho, bude autorsky, jde mi o to, 'jak moc'), tak ano, za me hodne dobry. Pokud to ma byt dokument jako takovy, tak je to pro me trochu zaujate.. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, jak se Babiš naivně chytil do Klusákovy pasti. Nebylo přece těžké něco si zjistit o autorovi a jeho tvorbě. Dobře mu tak. Vydal se tak všanc filmaři, který šel do projektu s jistou dávkou negace, vůči miliardáři s koblihami, který má buďto ďábelský plán, jak ovládnout vše nebo má spasitelský komplex. Kde je pravda nevím. Z ohromného množství natočeného materiálu se dá vybrat cokoli. Vít Klusák možná stříhal dobře a ukázal, že nám AB skutečně buduje Matrix. Nicméně, důvěryhodnost sám snížil tím, že na konci nebyl nad věcí. Pro potvrzení své averze a pravdy navíc použil do filmu i záběry z "schvalovacího" promítání filmu AB. Tím se dost odkopal. (06/2017 - jen to znovu podepisuju ;) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama