Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Gadžo (S02E02)

(epizoda)
  • angličtina Gadjo (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Gadžo je jakousi „life-movie", jejímž obsahem je pokus mladého filmaře začlenit se do komunity tzv. nepřizpůsobivých občanů. Na půl roku se odstěhoval do Předlic u Ústí nad Labem, tedy do cikánského ghetta, které má tu nejhorší pověst. S kamerou namířenou na sebe se slušný Čech mezi „kopiemi Čechů" stává hlavní postavou svého filmu. Snaží se hledat odpovědi na nejrůznější otázky, které provázejí soužití dvou etnik – „bílého" a „černého". Mezi Romy nachází nakonec řadu přátel a odpovědi na vyslovené i nevyslovené otázky hledají společně. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (68)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do pohody-já těm klukům ušátým cigošským fandím a dokud nemají v mozku vyčichané díry od lepidla, tak mi nějáký ten temperament a neschopnost dodržovat některá (pro nás samozřejmá) pravidla, vlastně ani nevadí. Kratochvíl je sympaťák s otevřeným srdcem, který se nebojí.. Na druhou stranu se do celé té idylky vkrádá myšlenka, jestli ta kamera s předem daným záměrem hned na startu neprorazila některé ledy na které by jinak normálně (jako nefilmař) narazil. Ale každopádně velká pochvala a inspirace. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osobní deník se vší zaujatostí, co k tomu patří. Kratochvíl vzal vážně nejčastější argument z diskusí slušných Čechů a půl roku ho žil. Takže zatímco Slušný Čech křičí, že "naše děti bijou cigáni", i když jeho vlastní děti prokazatelně nikdo nebije, Tomáš Kratochvíl může říct, že zkusil, co obnáší soužití, zaznamenal ho a došel k závěrům, které dokument předkládá. Nikde netvrdí, že romská komunita je plná Jardů a Margit, všechno, co říká je: co když v každém ghettu několik Jardů a Margit žije? Možná to pak řeší záhadu, kterou zmiňuje pan farář - proč je jeden dům opravený a druhý bouračka. Nic se nedá aplikovat absolutně, sympatie, ani antipatie. Gadžo je z mého pohledu úspěšným pokusem bourat stereotyp jeho prožitím. Ano, je to logicky velmi selektivní, ale sympatické je, že autor chce dopřát hlasu všem stranám, které potkává. Že jako největší dement opět vychází Slušný Čech, kterému bijou "naše děti" (nebo mu to aspoň říkal někdo, kdo slyšel někoho, komu ty děti cigáni bili), není určitě výsledek autorovy manipulace. Chtělo by to víc podobných pohledů, aby i gadžo z Prahy pochopil, co to je ghetto a jací lidé tam vlastně končí. Zatím dík ČŽ za tyhle vlaštovky. P.S. K té slušné pracující rodině... zdá se mi, že dokument celkem jasně naznačuje, že Jarda za sebou nijak slušnou minulost nemá a určitě nejde o filantropa pracujícího pro blaho romské komunity... Autor tedy nenatáčí modelového dobráka, ale prostě člověka schopného udržet disciplínu ve vlastním domě. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sympatický pokus o řešení gadžovské otázky, který svou stylizovaností stojí na půli cesty mezi aktivismem, zpravodajstvím a terénním výzkumem. Selfie, které sice zásadní skutečnosti ani stereotypy neprosvítí, ale jehož tvůrce si vzal na cestu do ghetta do předpažené pravice kameru místo zápalné lahve, což v Čechách stále není preferovaná volba. ()

MTHRFCKR odpad!

všechny recenze uživatele

Celé to působí jako propagandistický snímek Romey. Necítím se jako xenofób, ale režisér je úzkoprsej, proromskej a v konečným důsledku i dost slabej. Pokud chtěl reálně zachytit romskou komunitu, tak se neměl uchýlit do první rodiny, která mu otevře náruč. Dle diskuze, která následovala po shlédnutí pracovní verze existují zdaleka horší místa v lokalitě, kde točil. To se bohužel divák nedoví, protože režisér nechce. Dokument vám tak nabízí zkreslený pohled alibistického debila. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na dokument jsem byl zvědavý kvůli tomu, že Tomáš Kratochvíl je bratr mého spolužáka ze základky. Musím přiznat, že natočené to měl hezky - působilo to autenticky. Téma romů je v dnešní době dost citilvé a stále diskutabilní. Mě osobně okradli asi o 100 korun v Brně, tedy nic z čeho by jsem se měl zhroutit, ale nedůvěru ve mě vyvolávají, asi právě proto, že často potkávám dost hlučné jedince. Myslím, že si Tomáš vybral slušnou rodinu, určitě by to vypadalo jinak kdyby zapadl do rodinky psaníčkářů :). Jen by mě zajímalo, co si autor dokumentu myslí o nepracujích a dávky pobírajících jedinců? Jestli je třeba taky potkal, jestli navštívil i jiné rodiny. Pak by ta realita mohla vypadat zase o něco jinak, proto ***... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Předpremiéra filmu proběhla 27.11.2013 v českobudejovickém klubu Kredance v rámci programu o lidských právech. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama