Reklama

Reklama

Z lidové klenotnice

(pořad)
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Československo, 1980, 26 min

Režie:

Karel Fuksa

Obsahy(1)

Monology Fanoše Mikuleckého V širém poli studánečka, Mikulecké pole, Mikulecká dědina, Vínečko bílé… Už při čtení těchto slov se mnohým vybaví melodie písní, které zlidověly a zdomácněly nejen v naší republice. Jejich skladatel, Fanoš Hřebačka-Mikulecký, byl výraznou postavou kulturního dění na Podluží především v padesátých a šedesátých letech minulého století. Svoji anonymitu odkryl v roce 1958, kdy před odbornou porotou autorství svých písní obhájil.
V dokumentu režiséra Karla Fuksy, který vznikl v brněnském televizním studiu v roce 1980 v rámci unikátního cyklu „Z lidové klenotnice“, zazní i Hřebačkovo vyznání rodnému kraji, muzice a životu ve všech jeho podobách.

Tvrdonické slavnosti Dokument o národopisném festivalu na Podluží. U zrodu národopisných slavností v roce 1946 stál Slovácký krúžek v Tvrdonicích, který tehdy uspořádal regionální slavnost Rok na Podluží. Z původního nedělního odpoledne se slavnosti v šedesátých letech rozšířily i na sobotu. Programová náplň vycházela z folklorních tradic Podluží a ustálila se na soutěžích stárka Podluží, v tancích hošije, verbuňk a vrtěná, večerního programu a lidové veselice. Slavnostem vtiskly charakter pěvecké, hudební a taneční osobnosti Podluží např. J. Kružík st. a J. Kružík ml., J. Kobzík, J. Severin, M. Komosný, M. Měrotská a řada dalších členů Slováckého krúžku a zájemců o národopis.

Zpěvačky z Pomezí Z lidové klenotnice (1981). Účinkují A. Končetíková a V. Grycová.

Zpěvák z Podluží Vzpomínka na Jožku Severina. Sedí sokol na javori, Vínečko bílé, V širém poli studánečka, Za našima humnama – názvy písní, které byly největšími hity zpěváka lidových písní Jožky Severina. Severin byl jedním z prvních vítězů folklorních soutěží ve Strážnici a spoluzakladatelem Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). Svého času, především v padesátých letech minulého století, byl populárnější než mnohý filmový herec. V roce 1981 natočil režisér Karel Fuksa jeho medailon, ve kterém představuje Jožku Severina nejen jako zpěváka, ale i jako zábavného společníka v kruhu rodiny a přátel. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Reklama

Reklama