Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (99)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Život Nelsona Mandelu bol natoľko pestrý, že chcieť ho sfilmovať celý za necelé dve a pol hodiny sa jednoducho nedá. A práve preto, že sa mi pán režisér rozhodol protirečiť vyznelo mnoho pasáží plocho, plytko či povrchne čo si Nelson rozhodne nezaslúži. I tak to bol materiál natoľko silný, že človeka vtiahne do deja a so záujmom i s odporom (voči systému) film dopozerá. Plus dobrá hudba a Idris Elba. No škoda, že z toho nevytĺkli viac. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh velkého muže s nesplnitelnou vizí, která se po celoživotním urputném boji stala skutečností, pro kterou obětoval rodinu, svobodu a dal by za ni i život. Přestože jde o relativně dlouhý film, nezačne vás nudit. Ba právě naopak, velmi bych litoval kdyby byl snímek kratší a něco se tam pak nevešlo. Plný počet hvězd je pro mne nejen nutností, ale především poctou tomuto skvělému člověku. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ušel jsem dlouhou cestu ke svobodě. Byla to osamělá cesta a ještě neskončila. Vím, že moje země není zemí nenávisti. Nikdo se nerodí s nenávistí vůči jinému člověku jen kvůli barvě pleti. Nenávisti se lidé učí. Lze je však naučit i lásce. Neboť láska je lidskému srdci přirozenější. " Životní příběh Nelsona Mandely je obdivuhodný, tak jako je v kontextu politických reálií v Africe obdivuhodný i politický přerod a současná relativní politická stabilita v Jihoafrické republice. Jak ukazuje i tento snímek, musela být éra apartheidu pro většinové černošské obyvatelstvo velmi traumatizující. Přesto je zde i téměř 20 let poté, co tato většina získala volební právo a stala se tedy vládnoucí silou, demokratický systém, kde prezident obviněný z korupce musí normálně odstoupit. V kontextu toho, co se děje v jiných afrických zemí, je to skoro zázrak a já i po shlédnutí tohoto filmu jsem přesvědčen, že ten zázrak má jméno Nelson Mandela. Na samotném filmu pak musím především ocenit, že jde o velmi objektivní životopisný snímek, který se nebojí ukázat i stinné stránky jak u Mandely (viz zejména jeho záliba v ženách a nepovedené první manželství) tak i mezi černou většinou v JAR (viz zejména násilnosti spojené s aktivitami Mandelovy manželky Winnie). Zaujal mě též popis "fešáckého" kriminálu pro Mandelu v druhé polovině 80. let, což i ukazuje, že onen tlak ze strany mezinárodního společenství (na který si jako dospívající ještě pamatuji z televize) měl svůj silný efekt. Jinak se mi velmi líbil jak celkový vizuál (využití krás africké přírody) tak i některé detaily (např. paralela mezi rituálem, při němž se ponořením do vody z černošských mladíků stávají muži s tím, když se ve věznici Mandela sprchuje se prožívá jakoby nový stupeň mužnosti/životní odolnosti). Nemohu mít ani žádných výhrad vůči hereckým výkonům, které mi přišly zcela věrohodné. Takže celkově opravdu velká spokojenost. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych se v životopisných filmech přímo vyžíval, ale mám je rád a téma tohoto snímku mě dost zasáhlo. Příběh jednoho vůdce, který desítky let, ať už pasivně, či aktivně, bojoval za svou zemi, byl zpracován velmi citlivě a v určitém ohledu i objektivně. Samozřejmě běžný divák netuší, zda-li byl filmem, respektive knižní předlohou, pouze obelhán, nebo se to tak všechno stalo, to co si pro nás však charismatický Idris Elba připravil je velice silný film, který dokáže chytit za srdíčko...90% ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Nelson Mandela má mé velké sympatie jako žádný jiný prezident. A je možné, že mě to v hodnocení snímku mohlo ovlivnit. V každém případě je jeho příběh strující a prožíval jsem ho od první až do poslední minuty. Idris Elba příjemně překvapil a jeho výkon byl neuvěřitelný. Tak jako závěrečná píseň od U2. 9/10 ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)
  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama