Reklama

Reklama

Nástrahy velkoměsta

  • Itálie Il ragazzo di campagna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Artemio (Renato Pozzetto) je obyčejný venkovský farmář, dokonalý typ burana a vidláka. Stará se o své políčko, kydá hnůj, odhání všivé vrány, uniká nástrahám vdavekchtivé uhraté Maria-Rosy (Renato D'Amore) a bydlí se svou matkou (Clara Colosimo) v domě, jenž se jen stěží dá nazvat sladkým domovem. Když opět nastane čas jeho narozenin, a Artemio s hrůzou zjišťuje, že již čtyřicátých, uvědomí si, že dosud byl nejdále za humny. A tak se rozhodne na traktoru vyrazit do Milána za svým úspěšným příbuzným Severinem Cicerchiou (Massimo Boldi). To že je Severino zloděj zjistí až ve chvíli, kdy se s ním dělí o ukradené kabelky. Jenže Artemio je čestný a tak se rozhodne kabelku vrátit a tak pozná Angelu (Donna Osterbuhr), svou velkou lásku. Jenže zabydlet se v neznámém nepřátelském městě a získat srdce své dámy je pro vesnického naivku náročnější, než to na první pohled vypadalo. (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (208)

atmen 

všechny recenze uživatele

Nepopírám, že jsem se při některých scénkách nesmál (koukání vesničanů na projíždějící vlak, přijímací pohovor v pojištovně a určitě by se našly další), ale myslím, že z daného tématu šlo vytěžit více. A tak když bláznivou komedii, tak zůstanu u osvědčených Bláznivých střel s charizmatičtějším L. Nielsenem... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Venkovský sedlák poprvé a sám ve velkoměstě. Se svými trampoty uprostřed přetechnizovaného světa. S bratrancem, který je už po svém čerstvém návratu z vězení opět jednou nohou v kriminálu. S holkou, která tolik oplývá sympatiemi a krásou, jenomže když ona myslí a žije prostě úplně jinak... :o) Velice povedená komedie, která od začátku skoro pořád hýří vtipem. Nebo pokud jím zrovna tolik nehýří, tak minimálně nechává diváka v očekávání, co bude dál. Jednotlivá vyústění jsou leckdy předvídatelná, poselství ve stylu „jaké je to velkoměsto skažené, plné nebezpečí, zločinů a touhy po penězích, naproti tomu jaká je ta vesnice po všech stránkách čistá“ může vyvolat dojem dávno obehraného klišé a závěr ještě navíc nabírá rozměr agitky. Ale v tomto milém kousku mi to vůbec nevadilo, protože jednak to poselství má něco do sebe a tvůrci ho podávají (včetně onoho kontrastu mezi vesnicí a velkoměstem) s obrovským nadhledem. . . . V italských komediích mám minimálně dvacekrát více restů, než zhlédnutých kousků, ale Nástrahy velkoměsta mi dávají znát, že nemusel bych se jim pořád tolik vyhýbat, doporučený kousek mi tentokrát plně padl do noty. Spokojen a příjemně překvapen jsem byl i hlavním hercem (Renato Pozzetto), který svou roli skvěle odehrál s využitím osobitého minimalistického (a současně vtipného) výrazu. 80% ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je to naprostá italská klasika, která by neměla ujít pozornosti minimálně žádnému fajnšmekrovi přes italský humor. Artemio, vesnický buran se vydává poznávat svět. Zejména první část filmu je neobyčejně vtipná, kde hned několik scének se mi pevně vrylo do paměti a asi tam hodně dlouho vryty zůstanou. Film však prostě zákonitě nezvládne udržet a také neudrží vysoké tempo, které na začátku nasadí a začně strmě padat. (Scénky, kdy už je Artemio skoro ostřílený měšťák už mnohdy nestojí za nic.) Ovšem ten kopec, na který film ze začátku vystoupá je natolik vysoký, že z něj nestihne spadnout úplně. Rozhodně se však nebojím a nebráním tomu, že bych si tento film pustil v budoucnu znovu a znovu a znovu. Lepší 3*. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Zo zaciatku komedia nabrala obratky s humornymi situaciami, ale neskor sa na tom polavilo a uz to nebolo to prave, ale stale to bolo zabavne. Takze je to slusna komedia, kde nebola nudza o humor a blaznive situacie, ktorych aj mohlo byt viacej. Obcas som sa pristihol, ze v nejakych usekoch filmu to nebolo zabavne, ale nudne. Tychto momentov bolo nepatrne mnozstvo, co sa da v klude prehliadnut pri tomto filme. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Otče náš, jenž jsi na nebesích, doufám, že se ti daří dobře. Zato já tu prožívám peklo. Chléb náš vezdejší dej nám dnes a pokud možno čerstvej." Artemio je boží. Když jsme se poznali, tak jsem za lístek do kina utratil nekřesťanskejch 6,- Kčs, ale byla to skvělá investice. Artemio mi totiž natrhl bránici traktorem ve městě, ve scénách s tučňákem, buranstvím s pojízdným kinem, modlením o déšť, moderním bytem i roznožkou při holení. Od tý doby jsme se potkali mnohokrát a já jsem přitom nikdy neztratil svůj infantilní smysl pro humor. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (11)

  • V roce 2020 si Renato Pozzetto (Artemio) zahrál v televizní reklamě na železnici Trenord, která opakuje gag z filmu: „Il treno è sempre il treno,“ („Vlak je vždycky vlak“). (Rattus Rattus)
  • Angela (Donna Osterbuhr) řídí auto Citroën 2CV6 Charleston a Severino (Massimo Boldi) jezdí na Piaggio Vespa PK 50. (SONY_)
  • V československých kinech měl film premiéru 1. prosince 1987 (s titulky), v roce 1990 udělalo Filmové studio Barrandov dabing pro ČST Praha. Televizní premiéry s dabingem se film dočkal 30. prosince 1990. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Reklama

Reklama