Reklama

Reklama

Lakomá Barka

  • USA Mean Barka (festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1986, 16 min

Předloha:

Jan Werich (kniha)

Scénář:

Jiří Kubíček

Hrají:

Jan Werich
(další profese)

Obsahy(1)

Animovaný film, který vznikl podle známé pohádky Jana Wericha z jeho knížky Fimfárum. V Dejvicích žijí samí lakotové a největší držgrešle je Barka, která schraňuje slupky od buřtů a šije z nich záclony, nedívá se do zrcadla, aby se neopotřebovalo nebo si chtěla nechat vrtat koleno, aby nemusela platit za vlak.
Jednu noc zabil učitel Barce prase, protože neměl čím nakrmit svoji rodinu. Barka si myslí, že prase samo pošlo, přesto má podezření a jde si to očíhnout k učiteli domů. Tam ovšem spadne a vypadá to, jako by se zabila. Učitel ji odnese ke Kubátovi do stodoly. Kubát si myslí, že Barka mu krade obilí a začne ji tlouci. Kubát se zachová stejně jako učitel a Barky se zbaví. Ona však druhý den už zase chodí po návsi. (zdeny99)

(více)

Recenze (70)

golfista 

všechny recenze uživatele

Bez pana Wericha by to nebylo ono, ale i výtvarná stránka je vynikající. O vypravěčských kvalitách Werichových není nutno více hovořit. Je to zážitek. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tento skvost uz jsem dlouho nevidel, ale vzpominam si, ze to bylo opravdu skvele - hlavne diky neuveritelnemu vypraveci Janu Werichovi. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Pohádka? Na tu je to příběh až příliš realistický. Spíše neskutečný příběh ze skutečného života. A neskutečně barevný. Barevný v tom, že jednotlivé postavy jsou představeny v celé své kráse (se svými klady i zápory). A k tomu všemu Pan Vypravěč Jan Werich. Ten samozřejmě opět bravůrně vypráví příběh; tentokrát o tom, co si leckdy neradi přiznáváme - příběh o naší občasné vyčůranosti, zatloukání atd. Shrnuto a podtrženo: příběh, kterému se po formální a obsahové stránce nedá nic vytknout. Stará dobrá česká škola. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Můj problém je, že mám Barku (jakož i jiné Werichovy pohádky) naposlouchanou od dětství z kazety přímo od samotného Wericha. Jeho mluvený projev naprosto nahradí jakékoli jiné vyjadřovací prostředky a dovolí pracovat vlastní představivosti. V tomto podání, kdy je Werichův hlas omezen a stává je jen doprovodem loutek a ne moc pasující hudby, to ztrácí tu atmosféru, kterou s tím mám spojenou. Proto hodnocení není plné, jak si samotná pohádka a hlavně Werichova hlasová nahrávka sama zaslouží. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Samotná zvuková pohádka mi asi přijde lepší, protože když ji čte pan Werich, je prostě jasné, že to odsýpá tam, kde to odsýpat má, a zpomaluje tam, kde je to žádoucí, a tady dochází k místům, kde tvůrci výřádivšovávajíce se na animaci narušují plynulost vypravěče a to na mě působilo dost rušivě (protože jsem maniak a pohádku jsem na gramofonu slyšela asi milionkrát). Například při scéně, kdy se učitel krade na faru a pořád se mu někde zamotává šála, jsem si vyloženě říkala tak dělej, dělej ty hňupe, ať to může pokračovat. Ale jinak samozřejmě všechna čest. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Lakomá Barka - už v samotném názvu příběhu zaznívá, jakou lidskou vlastnost si k zesměšnění pan Werich vybral teď, ano samozřejmě se jedná o lakotu. Abych se přiznal tuto povídku mám ze všech nejraději, jistou roli v tom hraje i to, že příběh vyznívá neskutečně opravdově, jakpak by také nevyzníval, když charaktery jednotlivých postav se svým živým předobrazům blíží až je to nepříjemné. Jediné s čím nesouhlasím je rozuzlení, které je příznivé zrovna k tomu hrdinovi, kterému bych to opravdu nepřál (zase je ale pravda, že bych to nepřál žádnému hrdinovi příběhu). Janu Werichovi se podařilo dokonale nastavit zrcadlo chamtivé populaci našeho obyvatelstva. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Český animovaný film, to znělo a zní hrdě. Zvlášť, když ta lakomá Barka byla tak ekologická, že když už se rozhodla z recyklačních důvodů si dát pro groš provrtat koleno, dotyčný muž od tohoto aktu upustil pod výtvarným dojmem z její vychrtlé anatomie. Ne nadarmo byla z Dejvic. Zdánlivě triviální příběh pojatý jako zábavná moralita je ve své pohádkovosti nadčasově realistický. Stejně tak jako hlas velkého vypravěče a původního filozofa života třetí čtvrtiny dvacátého století Jana Wericha. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

A je to tady. Pravdivý příběh o tom, že nejvíc krkounů a hamounů najdeme v Dejvicích! Docela hororové ale jinak samozřejmě nádherné vyprávění pana Wericha. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Fimfárum jsem jako malá měla naposlouchané, naštěstí pro mě jako diváka dílem z nahrávky od pana Wericha a dílem v interpretaci vlastního otce, takže odchylky od nahraného přednesu ve filmu mě nerušily. Jako dítko základní školou povinné jsem se jednou v noci nenápadně píďalkovala do obýváku k televizi, kterou jsem od jisté hodiny večerní měla zakázanou, neboť páčit mě pak ráno z postele stálo rodinu několik zničených heverů a nemalé sumy za nájem bagru, protože jsem zaslechla "... když jela do Loun, chtěla si raději nechat vrtat koleno..." a byla jsem doma. Tedy ne v Lounech, ale věděla jsem, co v televizi běží a musela jsem to nutně vidět. Jak to tak u podobných dětských historek bývá, mamka o mně celou dobu, kdy jsem se úžasně maskovaná v mezeře mezi křesly a konferenčním stolkem dívala, věděla. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jo, je to pěkné. Ale na výsluní to celé táhne hlavně Werichovo vyprávění. Vlastně jeho pohádky mám rád spíše v audio provedení. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

"Zase se octla Barka v pytli, zase se nesla nocí." Už jen pro ten nezměrný požitek z této nádherné slovní figury se nelze nesklonit před titánem Werichem, jehož Lakomá Barka je literární skvost a čistá radost, jaké není rovno. Miluju to. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jo, že Werich je skvělý vypravěč, o tom žádná. Ale musí mít co vyprávět. Lakomá Barka je bez pointy. Tedy nepočítám tu, když na konci Werich řekne, že žádná pointa nepřijde...60% ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Werich je prostě nepřekonatelný vypravěč a na Pospíšilové je vidět Trnkova škola. Skvostná loutková pohádka. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Vynikající dílko, na lakomou Barku s vykulenýma očima se nedá zapomenout, a vyprávění Wericha, to je zážitek. Moc pěkné, jako dítě jsem to vždy hltal a jako dospělý se u toho s chutí zasměju ... ()

Reklama

Reklama