Reklama

Reklama

Motýlek - skutečné příběhy

(TV film)
  • Francie The True Stories of Papillon

Obsahy(1)

Trestanecká kolonie neboli galeje na Francouzské Guayaně byla a vlastně dodnes je, ač již od roku 1939 neexistuje, nechvalně známým místem. Desítky tisíc vězňů tu poznaly jen bídu, utrpení a nelidské zacházení. Několika mužům se nejen poštěstilo odtud uprchnout, ale také podat svědectví o tamních podmínkách rozeslat do celého světa. Asi nejslavnějším z nich je Henri Charriere, autor proslulého románu Motýlek (podle nějž vznikl neméně slavný americký film). Ještě před ním to byl René Belbenoit. Ani jeden ze jmenovaných pánů nebyl žádný svatoušek, ale zážitky, které si z Ďábelských ostrovů odnesli, by byly dost i na mnohonásobné vrahy. „Byli to darebáci s neobyčejnými osudy. Vedli boj za odhalení nelidskosti tehdejšího francouzského vězeňského systému,“ praví se v dokumentu, který osudy obou slavných trestanců srovnává. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

route60 

všechny recenze uživatele

Životy dvou trestanců Henri Charriere a René Belbenoit kteří se proslavili utěky a pozdějšími knihami Motýlek a Suchá gilotína je jasné že lecco je v knihách vymyšleno ale strašné podmínky ve Francouzké Guayaně je v dnešní době až neuvěřitelné že se něco takového dělo ještě před 70 léty, oba nebyly žádni andílci ale nikomu bych tak příšerný osud nepřál. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ani viac faktografickejšia a chladnejšia rovina referovania Charriereovej trestaneckej púti ma nezasiahla natoľko, ako neskonale meditatívna Schaffnerova adaptácia (samo)autorovej interpretácie jej samotnej. I keď vieme, že bola do značnej miery spochybňovaná, prípadne zrealtivizovaná. Úlohou kvalitného dokumentu je buď prísť na koreň veci tých najdôležitejších momentov prameniacich z iniciatív zkultovania alebo zbošťovania udalostí na fascinujúce subnormy neobyčajného rozprávania, alebo mimoriadne senzitívne referovanie, ktoré má príležitosť v tejto forme umenia v rámci najvýraznejších zložiek prednesu v audiovizuálnom kreaovaní. Tento francúzsky film nijak nepodnietil k vybočeniu z týchto radov, aj keď má isté kvality. Minimálne sa snaží o nestrannosť. ()

Reklama

Guran 

všechny recenze uživatele

Film Motýlek jsem viděl a moc se mi nelíbil, respektivě jsem ho od půlky musel přetáčet, protože mě to přestalo bavit. Tento dokument je zajímavý, ale podle mě to chtělo víc rozebrat samotné Ďábelské ostrovy. O nich se tu vypravěč jenom zmiňuje a nedokáže rozvést co přesně se tam dělo, ikdyž já vím, žen nic dobrého. Dokument patří mezi ty slabší, ale dá se vidět. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stručně shrnuto pozadí slavně knihy a filmu Motýlek. Stále ale nevím, co si o jeho povaze mám myslet. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé se dozvědět něco o tom, jak to pravděpodobně se skutečným Motýlkem bylo a že ještě před ním utíkal z Ďábelských ostrovů jistý René Belbenoit. Určité kouzlo se tomuto dokumentu upřít nedá. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama