Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film z roku 1973 zachycuje skutečný příběh Tatranské horolezecké expedice Himálaje 1969. Vypráví o partě kamarádů, horolezců, kteří se vydali do Himálaje, aby tam zdolali jednu z nejvyšších hor světa, osmitisícovou Nanga Parbat. Polodokumentárním způsobem zachycuje cestu mužů, která je lemovaná problémy s místními průvodci, horšícím se počasím, ale i rostoucími rozpory mezi nimi. Každý z šesti mužů má své problémy, ale společný cíl překonat obtížnou horu je stmeluje. Bude však touha zdolat jednu z nejnebezpečnějších hor na světě silnější, než život? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Svata 

všechny recenze uživatele

Natočit Himaláje v Tatrách, tak to je náhodou dobrá komedie. Jenda Kanyza chytrej jako vždy, takže jako čtyři, Karel Hlušička vyjímečně bez politických agitek a Ivánek Vyskočil nezklamal jako radioamatér s vousem pionýra. Pan Brzobohatý a pan Tříska to příjemně narovnávají a vyprávění pana Adamíry excelentní jako vždy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, ale bohužel odfláknuté. Raději bych si toto poslechla v rádiu a byla bych tím naprosto fascinovaná jako malý Vašek z filmů od Marie Poledňákové a nebo bych si to klidně přečetla jako nějaký dobrodružný román. Bylo by to totiž mnohem zajímavější. Záběry hor byl moc pěkné. Nakonec mi z toho všeho vyšel jako nelepší Jiří Adamíra, který měl funkci vyprávěče. Jeho hlas byl úžasně charismatický. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelnost je kromě dokumentárních prostřihů malá a místy až směšná, dramatičnost šustí papírem a Brzobohatý špatný až běda... Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (* 25.12.1939 † 26.05.1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek který se tragédii na Makalu věnuje je Vynes na horu svoj hrob. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhlasová hra, kterou někdo přenesl do stanu a nechal nebohé herce deklamovat tupé dialogy. Během stupidních rozhovorů hlavních aktérů někdo mlátil do stanu, aby markýroval vítr. Otřesně statické a nezáživné. Šefrankovi nelze upřít téměř světový rekord, natočil dobrodružné drama tak, že největším dobrodružstvím je čekání na závěrečné titulky a dramatem to, zda divák dočká konce v bdělém stavu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na vzdory chmurné době svého vzniku nezvykle kosmopolitní a do západního světa otevřený televizní film bez nějakého výrazného ideologického zabarvení. Horolezectví coby dobově módní sportovní aktivita skutečných mužů (která byla zároveň jednou z mnoha úniků z šedavého bezčasí normalizace) je podána sice prostě televizní, ale i přesto poutavou formou (kombinace hraných pasáží a dokumentu je pravda zjevná znouzecnost, ale dost těžko si lze představit, že v roce 1973 povolí vládnoucí nomenklatura tvůrcům natáčení bůhvíkde v cizině). Mimochodem film, který o několik dekád předznamenal dnešní outdoorovou módu a životní styl... (to oldschoolové vybavení a oblečení bylo opravdu radost sledovat :-) ) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (25. 12. 1939 – 26. 5. 1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst, kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek, který se tragédii na Makalu věnuje, je Vynes na horu svoj hrob (1979). (sator)

Reklama

Reklama