Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 2
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (2 421)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Demonstrace Síly a čisté filmařské dobro z rukou fan-boye, který patří k výlučné hrstce těch filmařů, jenž chápou, jak zaháčkovat nostalgiky věku 30+ s ofsetem Millenium Falcona na tričku, i wannabe nerdy šoupající si na profilovku světelný meč jenom proto, že to na Facebooku zrovna letí. Šel jsem na nového Abramse a pochopil, jak se cítili lidé na konci sedmdesátek. Čistá filmařská extáze, oplývající kinetickou akcí, božími triky, vybalancovaným humorem, pomrkáváním na všechny konce galaxie a hlavně dalším posunem univerza. Fňukat nad tím, že se remakuje Epizoda IV je zcestné. Předcházejících 6 epizod vlastně nebylo ve finále o ničem jiném. Musím ještě jednou… Abych to napodruhé pronudil a teprve po třetí projekci opravdu docenil. Těch skrytých narážek na věci budoucí tam tuším tolik, že v roce 2019 se budeme ještě divit. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V rychlosti, časem možná víc: Hvězdné války zbožňuji od...jakživa. Abrams pro mě provedl "restart" ala episoda 4, kterým si otevírá vrata do tvorby dalších příběhů, universum bude vzkvétat. Přes všechno to superzábavné a moderní pozlátko a tu nostalgii, mi u filmu chybí duše (odvážnější by napsali "koule"). Tohle je hra na jistotu. Chtěli jsme to nebo ne? PS:milovníkům tržeb doporučuju sledovat denní tržby, rodí se tu něco velkého... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Chewie…we´re home.“ Technická stránka (byť je to vzhledem k tvůrčímu týmu a producentskému zázemí očekávanou samozřejmostí). Hra na nostalgickou strunu a každým obrazem prostupující respekt ke kultovní sérii. Midi-chloriany naplněná Daisy Ridley. Chybějící nutkání poslat C-3PO do křemíkového nebe (asi to bylo tou červenou rukou). To byl výčet kladů a teď k temné straně Abramsova brnkání na Lucasovu kosmickou mandolínu. V čitelném a přitom nepříliš logickém dějovém prostoru nefungují emoční páky, které by Star Wars doposud nepolíbené panny přivedly k zájmu o původní kusy. Pokud temná strana síly zafunguje jen na pár sekund, kdy se na plátně objeví jistý artefakt s průvodním hudebním podkresem, něco je ve far, far away galaxii špatně. A tímto se dostáváme k hlavnímu problému. Nevýraznému Nesithovi, který vypadal, že princezna Leia kdysi navštívila Show Jana Krause a po natáčení podlehla na červeném gauči moderátorovu šarmu. Kdyby Han Solo dostal více času, mohl si udělat otcovské testy.. Abramsova snaha o moderní most ke kořenům je chvályhodná, ale podobně jako mostům na First Order´s Starkiller Base tomu chybí zábradlí, kterého by se dalo pevně chytnout. Síla dál spí.. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Čisté pokračování, které k řemeslné dokonalosti nabízí sympatické hrdiny nové generace (britský přízvuk je hot!). Krom dětinského nadšení ze šlapající akce zažívám i lehké rozčarování nad závěrečným kroužením nad kopcem a především záporákem, který patrně došel z castingu Harryho Pottera. However - nic se nezměnilo, ale tenhle film už jsme všichni viděli. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Při troše generalizace a relativizace bych sem mohl zkopírovat komentář k Jurskému Světu, protože Epizoda VII je totéž v bledě starwarsovém. Chápu, že potom, co Disney vysázel Georgi Lucasovi ten těžko představitelný ranec peněz, nechtěl se hned prvním krokem pouštět do žádných nepředložeností, a v podstatě skrze J. J. Abramse elegantně zakličkoval v poli permutací, aby přinesl Star Wars novým generacím publika, a zároveň přitáhl zpět miliony fanoušků z těch generací starších. A nikoho lepšího na tu práci objektivně sehnat nemohl, jak dokazují první dva "nové" Star Trek filmy. Háček je v tom, že čeho je moc, toho je příliš, a už samotné "original" Star Wars se pohybovaly na hranici směšnosti (a Epizody I-III někdy i za ní). Když hlavnímu fyzicky přítomnému záporákovi (skutečný hlavní záporák vypadá jako něco, co uteklo z Green Lanterna nebo v lepším případě z potitulkové sekvence něčeho od Marvelu - možná na počest tripu těch, kdo ho vymysleli, se taky jmenuje Grand Mástr Smouk, tedy pardon, Snouk;)) vtisknete do ruky laserový Excalibur, a pojmenujete ho Guy Loren, nebo Kyle Oren nebo tak nějak, a necháte ho předvádět záchvaty zuřivého vzteku střídané slzením, nezachrání to ani Adam Driver, který - má-li co hrát - dokáže předvést velké věci. Jinak v Epizodě VII najdete všechno, co ke Star Wars patří - záhadného teenagera nabušeného midichloriany, tajemného zakrslého mimozemšťana, slizkého důstojníka imperiální flotily, Sitha (který není Sith, samozřejmě;)), nějaký ten humor, špičkové vizuální efekty, obsesi na architekturu metr širokých mostíků bez zábradlí nad kilometry hlubokými propastmi, a tak dále, a tak podobně. Takže ano, účel to splnilo, ale pokud jde o příběhový obsah a jeho rozplizlost, má to výrazně blíž epizodám I až III než staré dobré "první trilogii" epizod IV až VI. 70% a šmitec. Znovu se podívám jen v případě, že by další dvě epizody byly tak dobré, že si zaslouží vidět celou trilogii jako celek. ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • Kelvinův hřbet (oblast, kde se nacházejí tekuté písky na Jakku), před kterými varuje Rey (Daisy Ridley) robota BB-8 při prvním setkání, je režisérem J.J Abramsem často používaný skrytý odkaz na jméno jeho dědečka Harryho Kelvina. (Charpy)
  • V dubnu 2016 byla v aukci vydražena kožená bunda Hana Sola (Harrison Ford) za 191 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • Táto epizóda Star Wars drží celosvetový rekord v počte IMAX premietaní. Film takto premietalo až 940 kín. (Kub_ees)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama