Reklama

Reklama

Klaus Maria Brandauer v roli slavného jasnovidce, který věští Hitlerův vzestup k moci. V posledních dnech první světové války zjistí četař Klaus Schneider, že má dar silné empatie a svou sugescí dokáže ovlivňovat druhé lidi. Po uzavření míru se rozhodne, že hypnotické schopnosti využije k veřejnému vystupování. Zvolí si umělecké jméno Erik Jan Hanussen a vystupuje jako hypnotizér ve vlastním kabaretním pořadu. Sklízí obrovské úspěchy a brzy získává pověst výjimečné osobnosti. Zostřující se politické konflikty a běh dějin ale zapletou Hanussena do svých sítí. Když předpoví Hitlerovo volební vítězství, stává se proti své vůli nástrojem nacistické propagandy. Brzy následuje série osudových událostí, nakonec se jasnovidcem předpověděná pravda nehodí ani nacistům... Závěrečný snímek z volné trilogie Istvána Szabóa (do níž patří ještě tituly Mefisto, Plukovník Redl) nepřestává fascinovat ani tři čtvrtě století po smrti legendárního jasnovidce. Z jeho životních osudů vycházeli tvůrci jen částečně. Hlavní roli pozoruhodným způsoben ztvárnil Klaus M. Brandauer, kromě něj tu uvidíme i Bergmanova oblíbeného herce Erlanda Josephsona v postavě Hanussenova přítele a psychiatra Dr. Bettelheima, Jiřího Adamíru, který ztělesnil postavu předního demokratického politika Výmarské republiky Rattingera. Kameraman Lajos Koltai svým vizuálně působivým stylem navozuje atraktivní prostředí lepších středoevropských kruhů dvacátých a třicátých let minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je možné vnútiť svojmu vôľu človeku? Je možné ním svojou vôľou manipulovať? Hanussen je výborný životopisný film, ktorý ukazuje, že áno. Je naozaj paradoxné, že jasnovidecká predpoveď tohto človeka, inak Žida, vyzdvihla na scénu ešte väčšieho a nebezpečnejšieho manipulátora Adolfa. Pri pozeraní filmu treba brať do úvahy rok výroby a že vznikal aj vo východnom bloku. Brandauer si plátno ukradol pre seba. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Je nutné se bohužel prokousat první polovinou, která je více méně informativní. Potom děj nabere spád. A mrazí z něho čím dál víc. Ani ne z Hanussenových nadpřirozených schopností jako z pravd, které o převzetí moci nacisty vyslovuje. Hanussenova vystoupení i jeho seance jsou pěkně udělané, vypadají velmi věrohodně. Klaus Maria Brandauer je skvělý mág. Nevšední zážitek. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na člověka v neúprosném osudu politické moci, kterou je využit a chladnokrevně odstraněn. Rakouský voják Klaus Schneider, později proslulý jasnovidec Eric Jan Hanussen (skvělý Klaus Maria Brandauer), se díky svým hypnotickým a jasnovideckým schopnostem stává populární hvězdou střední Evropy, kde se z Rakouska přes nově vzniklé Československo dostává do zaslíbeného města: Berlína. Jeho popularita a věhlas stoupá strmě vzhůru, ale stále více e dostává do střetu se stoupající mocí fašismu v Německu. Zprvu je využíván a zneužíván jako prorok, který předpovídá jejich nástup moci a legalizuje jejich počínání. Jeho představení jsou pro nacisty velmi podnětná při jejich učení umění vládnutí a ovládnutí prostých mas. Hanussen se snaží oprostit od všech politických střetů, pokouší se soustředit pouze na svou popularitu a s ní spojenou prací, jeho židovský původ je pro něj varováním. A přesto se naivně snaží postavit nevyhnutelnému, až do doby než je násilnickou a krutou mocí nadobro odstraněn, jako nepohodlný a nežádoucí člověk, z cesty. Z dalších rolí: za první světové války vojenský lékař Dr. Bettelheim (dobrý Erland Josephson), maďarský žid, který rozvíjel Hanussenovi schopnosti, jeho zdravotní sestra Betty (Ildikó Bánsági), která byla milenkou Bettelheima i Hanussena, šéf nacistické propagandy (Walter Schmidinger), inspirovaný působení Hanussena, původně kapitán a později Hanussenův manažer Tibor Nowotny (Károly Eperjes), uvědomující si politická rizika, umělkyně Valery de la Meer (Grażyna Szapołowska), Hanusseonova milenka, Marta alias Wally (půvabná Adriana Biedrzynská), Hanussenova asistentka i přítelkyně, indická žena mysticismu Dagma (Colette Pilz-Warren), předurčující Hanussenovi slávu, fotografka Hennie Stahl (Ewa Blaszczyk), prominentka nacistického režimu, hrabě Trantow-Waldbach (György Cserhalmi), Hanussenův příznivec odstraněný nacisty, a politik demokratického Německa Rattinger (Jiří Adamíra), také odstraněný nacisty z cesty. Působivý souboj jedince s mocí, kdy si jedinec naivním způsobem nepřipouští neodvratný osud po nástupu násilnických demagogů a vrahů k moci. Jedinec se věnuje svému poslání, a není ochoten si připustit nebezpečnost příchozí doby. Sláva a popularita mu obrušuje v tomto případě jeho instinkty a snad až dobrovolně se vydává do rukou smrti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, nakonec to nebylo špatné, čehož jsem se i docela obával, jelikož první polovina byla celkem nudná. Druhá mě ale naštěstí bavila a ani chvíli nenudila. Ono na tom filmu je dost zvláštní, jak je natočený, protože ono to působí celkem jinak. Filmařsky to dobré je (teda kromě střihů), ale nějak extra mě to neuchvátilo. Když už to má dvě hodiny, mohlo tam být víc silnějších scén, tady kromě závěru si žádnou jinou silnou nevybavím. Každopádně ten příběh je dobře vedený a v druhé polovině se rozjede opravdu dobře, ale ta první polovina to kazí. Film mohl být určitě kratší, hodina a půl by byla ideální. Na ty 4* to nakonec je, ale jen na velmi slabé 4*, na víc to nemá a kdybych dal míň, cítil bych, že jsem Hanussen podhodnotil. Takže slabé 4* ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Hanussen pojednáva jasnovideckú víziu globálnej katastrofy hneď niekoľkými spôsobmi. My, priemerne znalí z historických prameňov máme možnosť detailne nazrieť k spoločenským pomerom, aké predchádzali činom národa osvieteného démonom. V tomto smere je Brandauer podobne hypnotickým a podobne nebezpečným, napohľad šarmantným džentlmenom s nevyspytateľnými sklonmi ako R. Hrušinský v Spalovačovi. Myslené nebezpečne kladným. Formálne hľadisko je priezračne hmlisté : denným svetlom, skleslou krivkou občianskej náladovosti, predkrízových pomerov a luciferskými fígľami jednoduchých predpovedí. Všimnite si očný kontakt v dialógoch, Szabó v nich dokázal poňať problematiku naozaj verne, bez dákych jednoduchých návodov, ktoré by okolie vzhľadom k diferenciálne inému sebaurčeniu tak veľmi potrebovalo. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Českou stopu ve snímku zanechal herec Jiří Adamíra, který ztvárnil předního demokratického politika Výmarské republiky Rattingera. (Olík)
  • Postava Hanussena byla inspirována česko-rakouským židem Hermannem Steinschneiderem který předstíral šlechtický dánský původ. (Haniczka)

Reklama

Reklama