Reklama

Reklama

Alabama: 2000 Light Years From Home

Krátkometrážní / Road movie
Západní Německo, 1969, 21 min

Obsahy(1)

Tato experimentální road movie byla první spoluprácí režiséra Wima Wenderse s profesionálním kameramanem. Sám režisér o tomto krátkém filmu říká: "Je to film o písni All Along the Watchtower a o tom, co se změní, když ji zpívá Bob Dylan nebo Jimi Hendrix. Je to příběh a není to příběh. Je to film o smrti hlavního protagonisty, kterým je kamera, ne člověk. Důležité je, že hudba je vždy přítomna." (Morien)

(více)

Recenze (2)

Morien 

všechny recenze uživatele

Větu "the main thing is that the music is always present" bych vlastně měla psát vždy a všude a klanět se jí, stejně jako když hlavní hrdina přichází k juboxu jako k jediné možné záchraně. A stejně je od ní raněn do srdce. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, jak to ohodnotit. Na jednu stranu je to experiment se zajímavým nápadem, na tu druhou je to strašně roztahaný příběh o ničem a bez pointy. A i když to budu hodnotit primárně jako experiment - kdyby to bylo zkrácené na polovinu, nic by se nestalo a líp by to fungovalo. Hudba je super, celé to má zvláštní poetickou atmosféru, jakou má Wenders později ve většině svých filmů - ale je to zbytečně roztahané a všechny záběry jsou delší, než by měly být. Sice asi chápu proč jsou tak dlouhé, ale na mě to prostě moc nezabralo. Ty Wendersovy prvotiny jsou vždycky jen hledání se, ale i když je zajímavé vidět, že styl použitý v Alabamě mu sedl nejvíc, i tak to samo o sobě moc povedené není. Slabé 3* ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama