Reklama

Reklama

Buena Vista Social Club

  • Německo Buena Vista Social Club (více)
Trailer 2
Dokumentární / Hudební
Německo / USA / Velká Británie / Francie, 1999, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý americký instrumentalista Ry Cooder napsal hudbu již ke dvěma filmům Wima Wenderse: ke snímkům Paříž, Texas a The End Of Violence. Během práce na posledním zmíněném snímku hovořil Cooder často s Wendersem o své cestě na Kubu a o tamním nahrávání s několika kubánskými muzikanty. Po té, co se deska objevila na trhu s názvem Buena Vista Social Club, zaznamenala ihned obrovský celosvětový úspěch. Desky se prodalo několik miliónů a byla oceněna cenou Grammy. V roce 1998 se Cooder vydává opět na Kubu, aby zde nahrál solo album s Ibrahimem Ferrerem Opět za účasti muzikantů, kteří se podíleli i na Buena Vista Social Club, a kteří jsou známí na Kubě jako Super Abuelost či Super Granddads. Wenders jej tentokrát doprovází s malým filmovým štábem, aby zaznamenal práci muzikantů ve studiu a jejich životy na Kubě. Natáčení pokračovalo v Amsterdamu, kde Buena Vista Social Club měli dva koncerty a skončilo v New Yorku při jejich triumfálním úspěchu v legendární Carnegie Hall. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (78)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Coby dokument, ne zas tak dokonalé. Ale ta hudební složka je perfektní a vidět při tom ty dědoušky, jak to i devadesáti letech dávaj s neuvěřitelnou lehkostí, je prostě krása. Všichni to jsou páni muzikanti tělem i duší. Dozvídáme se, že všichni hrají od dětství a hudba pro ně znamená vše. Na diktaturou zmítané Kubě to platí podlě mě dvojnásob. Dokument se postupně věnuje každému muzikantovi. Postupně se představují a Wenders pak vždycky vyhmátne nějaké to jeho sólíčko. Nejlepší částí jsou samozřejmě koncerty, z těchhle pánů totiž čisí pozitivní energie na sto honů daleko. Pro lidi, co milují hudbu bude velká zábava na to koukat, ale i ostatní snad nebudou zklamaní. Já si to užil vrchovatě. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Od prvního záběru mi naskočila husí kůže. Záběry překrásné zakonzervované Havany kombinované překrásnnou hudbou byl úžasný úvod do filmu. Pak nám byli představováni jednotlivý hudební mistři, kterým ač je třeba devadesát, působí dojmem čtyřicátníků. Takový Ibrahim Ferrer, jména ostatních se nevybavím, je prostě bombarďák. Fakt. Z toho jak všichni perfektně ovládají své instrumetny se tají dech. Záběry z koncertů jsou prostě něco, co se jen tak nevidí. Neobyčejná energie, kterou tito mistři dávají do své hudby, působí i na neživo. Film ja také pěkně zakončen úspěšným vystoupením v Carengie Hall. Krásná je ta jejich muzika, lepší a inteligentněšjí než naše Bíleé orchideje, a je zásluhou tohoto filmu, že zůstanou tito umělci zachováni i ostatním generacím. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Lítá to někde okolo 70%, ale fakt je, že po shlédnutí tohoto snímku jsem si obstaral a i zakoupil (né vypálil) originál CD soundtrack k tomuto snímku. Hudba je tak syrová, energická a zajímavá záležitost, že doslova člověk hmatatelně nasaje atmosféru staré Havany... hned při prvních taktech úvodní Chan Chan od F.Repilada... :-) A vůně doutníků a kubánského rumu se jen line... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale že bych to musel vidět vícekrát, to asi ne. Chvílemi se mi líbila i hudební složka, byť pravý význam textů (pokud byly přeloženy přesně) zřejmě neznali ani jejich původní autoři. Ocenění Oscarem mi přijde tak nějak ne zcela na místě. Ne snad, že bych znal nějaký lepší dokument z roku 1999, ale než dávat cenu jednookému mezi slepými, tak to raději nic. Nicméně, pokud bych ten film sledoval v jiném rozpoložení, a ne po strašlivé pařbě a s ještě strašlivější kocovinou v hlavě, mohl by můj názor být více příznivý. :) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o odcházejícím světě legend kubánské hudby v čele s dnes již zesnulým Ibrahimem Ferrerem, který zemřel loni v srpnu ve věku 78 let. Díky tomuto nadmíru záslužnému, doslova objevitelském počinu pánů Coodera a Wenderse jsme mohli téměř na poslední chvíli nahlédnout do osudů a hudby téměř zapomenutých >soneros< , typických kubánských muzikantů, dnes na sklonku života živořících v jednom z posledních komunistických >rájů< na světě... Stejně vynikající je i samotný soudtrack. Neučesaně autentická a upřímná hudba s (-: banálními :-) texty ze života, která zasáhne i okoralá blahobytná evropská a americká srdce... - - - P.S. A nakonec je vlastně i jedno, kdeže vlastně stával ten starý dobrý společenský klub... :-) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v kubánské Havaně. (Pavlínka9)
  • Album "The Buena Vista Social Club" vytvořil už v roce 1997 hudebník Ry Cooder jako připomenutí "ztracené" hudby předrevoluční Havany. Poté se teprve začal točit film. (Teodorik)

Reklama

Reklama