Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ada Monroevá se se svým otcem přestěhovala z města do obce Cold Mountain, kde se okamžitě zamilovala do muže jménem Inman, který se zase okamžitě zamiloval do ní. Dvojice spolu zažila pár pěkných momentů, ale oba byli velmi zdrženliví, a než mohl jejich vztah přerůst do další fáze, přišla občanská válka. Inman narukoval do jižanské armády. Dvojice si před Inmanovým odjezdem dala polibek a slíbili si, že na sebe počkají. Inman bojoval ve válce statečně a díky němu a mužům z Cold Mountain vyhráli mnoho bitev. Jednoho dne se je seveřané pokusili vyhodit do vzduchu, ale nakonec dostali sami sebe do pasti. V té bitvě zemřelo hodně mužů, ale seveřané byli poraženi. Inman a jeho muži dostali za úkol v noci postřílet přeživší nepřátelé, ale akce se nepovedla a Inman byl vážně postřelen. Inman byl převezen do nemocnice, kam se mu po delší době dostal do ruky dopis od Ady. Ada si mezitím prošla peklem. Válka převrátila její život vzhůru nohama. Otcovo zdraví se horšilo, museli propustit všechny otroky a farma nebyla udržována. Jednoho dne otec Ady zemřel a ona byla odkázána na milodary místních. Adě nejvíc pomáhala Sally, jejíž synové odešli taky do války. Ada byla zoufalá, a proto Inmanovi napsala, aby za ní okamžitě vyrazil. Inman ten dopis dostal v nemocnici a hned, jak mohl, tak z nemocnice utekl. Tehdy už bylo jasné, že jižanská armáda prohraje, ale i tak byli zběhové zabíjeni. Inman měl před sebou velmi dlouhou cestu. Nejprve se seznámil s reverendem Veaseym, kterého přistihl, když chtěl utopit černošku, se kterou čekal parchanta. Inman ho zastavil, ženu zachránil a reverenda přivázal ke stromu, aby se každý o jeho činu dozvěděl. Později se tito dva opět setkali, reverend byl z města vyhnán a nyní je na útěku před domobranou. Dvojice byla na cestě spolu, dlouho si pomáhali a pak jednoho dne narazili na muže, kterému umřel býk v potoce a on ho nyní musí dostat z vody, protože ji zdechlina znečišťuje. Muž se dvojici odvděčil dobrým jídlem a pitím, a když byli oba opilí, přivedl muž domobranu a dvojice byla zatčena. Před smrtí zachránila Inamana skupina seveřanů, na kterou narazili. Vojáci všechny postříleli a Inman hrál taky mrtvého. Inman se pokusil od mrtvých kolegů osvobodit, ale neměl dost sil, nakonec mu pomohla jedna stařenka. Tato stařenka odvedla Inmana k sobě domů, kde mu dala najíst a vyléčila ho. Po nějaké době se vydal Inman opět na cestu, až jednoho dne narazil na dům patřící jedné vdově s miminkem. Sara nabídla Inmanovi jídlo, přístřeší a oblečení. Jeho blízkost v ní vyvolávala vzpomínky na jejího mrtvého muže. Dvojice spolu nic neměla. Ráno je překvapila trojice seveřanských vojáků, ale Inman je zlikvidoval, a tím Saře zachránil život. Pak už se vydal na cestu domů, která byla ještě dlouhá... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (604)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Anthony Minghella .. Kniha Cold Mountain popisující převážně příběh vojáka vracejícího se ke své lásce do rodné vesnice na pozadí americké občanské války poskytovala obrovský potenciál. Režisér Anthony Minghella, stojící taktéž za adaptací oné knihy naskytnuté téma plně využil a vytvořil pompézní výpravné milostné drama. Vedle jeho tvůrčích schopností, krásné kamery a hudby zde neméně září hvězdné herecké obsazení, kde na sebe největší pozornost strhává Renée Zellweger svým osobitým podáním Ruby (kdo ji neslyšel mluvit v originále, nepochopí!). Tento romantický velkofilm mám hodně rád, je to silná podívaná na těžké lidské osudy nepřímo řízené krutou válkou. 95%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Právě jsem to dokoukal a ještě chvíli nebudu moct mluvit. Jde o jeden z nejsilnějších protiválečných filmů (aspoň pro mě). Ač je to spíše příběh o odyseovském putování, válka zasahuje hrozným způsobem do života všech postav. Jak válečná vřava na začátku, tak řádění domobrany a vlastně i dalších lidí, z kterých válka udělala stvůry, to jsem neskutečně silné scény. Ještě, že jsou na světě lidé jako Ruby, která je ve fenomenální podání Renée Zellweger tím snad jediným plamínkem naděje v tom šíleném světě. Samozřejmě skvěle hrají i Kidman a Law, ale i Kathy Baker, Natalie Portman (obzvlášť silná scéna), Philip Seymour Hoffman nebo Giovanni Ribisi. A konec slov, jdu si dát Renée do nejoblíbenějších hereček (už jen pro to, jak dokáže zatočit s výbojnými kohoutky). ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že všichni pohlední muži ve filmu zemřou strašlivou smrtí? Na mysli mám samozřejmě vyplašeného vojáka v podání Cilliana Murphyho a potom toho roztomilého albína. Jinak film vnímám spíš v jednotlivých epizodách než jako celek, protože Nicole moc nemusím a už vůbec ji nemusím, když milostně vzdychá. Nejvíc se mi líbil fragment v Nataliině domě. "Říkají, že válka je mrak, který zakryl zemi. Přitom to oni způsobili tohle počasí. A teď si stojí v dešti a křičí: 'Doprdele, ono prší!'" ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film je podla mna omnoho lepsi ako reziserov Anglicky pacient, ktory povazujem za najslabsi oscarovy film za poslednych 15 rokov. Jude Law bol v tejto ulohe nominovany na Oscara a Renée Zellweger ma uz za tuto vedlajsiu ulohu sosku doma, pricom som si vsimol aj vynikajuci vykon Natalie Portman, ktora sa od Leona zmenila na nepoznanie. Hudba Gabriela Yareda bola tiez nadherna, zabery z vojny velmi dobre natocene. Vo chvilach, ked som sa bal, ze sa bude film vlacit nudnym tempom, vzdy prisla nejaka dramaticka chvila, ktora mi nedala vydychnut. Skoda, ze 18.03.2008 tento talentovany reziser zomrel vo veku 54 rokov, pretoze uz sa nedockam dalsich podobne kvalitnych filmov, ako napriklad Talentovany pan Ripley....... 08.05.2008 ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zas jednou jeden klasický hollywoodský velkofilm se všemi očekávanými atributy, tedy výtečnou formální stránkou, dobrými hereckými výkony známých stars a lehce předvídatelným a sladce zakončeným dějem. Rozjezd filmu je fantastický, ať už se čelist snáší na padáku díky skvělé Nicol Kidman nebo vizuálně brilantním scénám z válečného pole; nicméně po několika minutách, kdy už se film definitivně štěpí na dvě samostatné linie, je již dojem o pár chloupků horší. Inmanovo putování je až příliš epizodkovité a situace se vesměs opakují jako na kolovrátku; životní strasti jeho milé jsou zase utláčeny do pozadí živelnou Renée Zellweger, která této příběhové lince zcela dominuje a ne zrovna šťastně vnáší do dění jistý komediální nádech. Snad si Minghella své přešlapy uvědomuje a dovede se jich ve svých příštích filmech vyvarovat, protože tenhle režisér má před sebou ještě slibnou budoucnost. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • S rozpočtem 79 milionů amerických dolarů to byl k roku 2003 pro Miramax nejdražší film, který si sami financovali. (HellFire)
  • Americká historická freska je nakrútená podľa bestselleru Charlesa Fraziera "Chladná hora", vyznamenaného okrem iného americkou Národnou knižnou cenou. (ash99)

Související novinky

Ghost Rider vs. Dracula

Ghost Rider vs. Dracula

28.08.2010

Z natáčení v Bulharsku už je dávno vyhlášená noční můra hollywoodských herců i filmařů (napůl žertem si na něj stěžovali třeba Jean-Claude Van Damme či Bruce Campbell). Co je ale horší než natáčení v… (více)

Renée producentkou

Renée producentkou

21.03.2006

Tak se zdá, že držitelka Oscara za výkon v Návratu do Cold Mountain a někdejší idol kulatějších třicítek ze dvou filmů o Bridget Jonesové, má v plánu rozběhnout také kariéru producentky. Pracovně… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama