Reklama

Reklama

Luxo junior

  • USA Luxo Jr.
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
USA, 1986, 2 min

Lampička najde míč na hraní a zažívá s ním spoustu legrace, dokud míček nepraskne. Když už si starší Luxo začne myslet, že si dá jeho dítě na chvíli pohov, Luxo junior najde další míč – desetkrát větší. (HBO Europe)

Recenze (150)

Němi 

všechny recenze uživatele

Animovaný kraťas stojící za populárním lampičkovým logem Pixaru. Příběh samozřejmě minimální, ale graficky lepší než André a včelka (lesklý kov a geometrické tvary lampiček jsou na to ideální). Je zajímavé sledovat, jak dokázali i ze dvou lampiček během dvou minut vytvořit životné "postavy" s vlastní osobností. ()

LaVolpe 

všechny recenze uživatele

8/10 Komu by roku 1986 napadlo, že jedna z týchto dvoch lampičiek, čo tu je možné vidieť, bude známa po celom svete ako symbol mimoriadne kvalitného animátorského štúdia? Asi nikomu... K samotnej krátkej animácii: Pixar už v tomto čase dokázal v divákovi vytvoriť pocit empatie k neživým predmetom a veľmi tomu pomohla, podľa môjho názoru, aj hudba a zvukové efekty. Ľudia od Pixar-u sú do dnešného dňa známi ako majstri v evokácii množstva emócii, čo divák dokáže cítiť. Neuveriteľná robota! ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

... A odvtedy je symbolom pixaru stolná lampa. Už to čo-to vypovedá o tom, aká kvalitná a odvážna firma to je, iné by si za maskota zvolili huňatého medvedíka alebo ja neviem čo. Pixar však dokáže poľudštiť aj predmety – to je sila. Kraťas na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=PvCWPZfK8pI ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Schopnost vdechnout postavičkám život je PIXARu vlastní. I ve svém prvním filmu PIXAR ukázal, že dokáže skvěle vyjádřit emoce, a to i u takových neživých věcí, jakými stolní lampy bezesporu jsou. Navíc: tento kraťas je výborně podbarven jazzovou hudbou. Prostě: paráda :o) Poznámka: stolní lampy z tohoto kraťasu žijí svůj život dál - stolní lampa se totiž stala nedílnou součástí loga společnosti PIXAR. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem s Otcem chodil za jedním pánem. Ten pán měl ve své kanceláři stolní lampu, která mě při každé návštěvě neuvěřitelně fascinovala - jak konstrukcí tak všestranností pohybu. Moc dobře si vzpomínám na ten zvuk natahujících se pružinek i občasného vrznutí čepu. Byla to přesně taková stolní lampa jako v tomto animovaném krátkometrážním filmečku. Luxo Jr. mě nedostal na kolena pouze proto, že jeho tvůrci dokázali vdechnout duši obyčejné stolní lampě, ale také proto, že oprášil hodně staré vzpomínky. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (17)

  • Přestože je postava Luxa seniora mužského pohlaví, John Lasseter bral inspiraci pro tuto postavu ve své matce. (ČSFD)
  • Skákající lampa, která je logem studia Pixar, pochází právě z tohoto krátkometrážního snímku. (Timak)
  • Pro míček, který se v tomto animovaném snímku objevil, to nebyla jediná role. Spatřit jsme ho mohli i v dalších filmech od Pixaru, a to v Toy Story: Příběh hraček (1995), kde se valí na Buzze Rakeťáka ve scéně, odkazující na serii o Indiana Jonesovy, ve filmu Příšerky s.r.o. (2001) v pokoji malé Boo a v komedii Vrhůru do oblak (2009) v bytě mladé dívky během scény, kdy odlétá Carlův dům. (oje)

Reklama

Reklama